Alen SalihovićAlen Salihović
Leon Štukelj na tekmi v Beogradu leta 1930 (foto: Neznani avtor, Public domain, via Wikimedia Commons)
Leon Štukelj na tekmi v Beogradu leta 1930 | (foto: Neznani avtor, Public domain, via Wikimedia Commons)

Pred 22-timi leti se je poslovil telovadec in pravnik Leon Štukelj

Spominjamo se | 08.11.2021, 10:03 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1999 je v Mariboru umrl pravnik in telovadec Leon Štukelj, doma iz Novega mesta. Po dvajsetih letih sodniške službe ga je povojna oblast »degradirala« v uradnika.

Leon Štukelj se je z osnovami telovadbe srečal pri novomeškem Sokolu in si z njo pridobil svetovni sloves. S tremi zlatimi medaljami je najuspešnejši slovenski olimpijski tekmovalec.

Dolga leta je bil najstarejši živeči olimpiónik na svetu. Kljub starosti je vsak dan izvajal telovadne elemente.

Štukelj je bil leta 1996 tudi v Atlanti na 26. olimpijskih igrah ob stoletnici olimpijskih iger, kjer je sodeloval na slovesnem odprtju. Predstavili so ga z naslednjimi besedami: „V čast nam je, da lahko predstavimo najstarejšega dobitnika zlate olimpijske medalje, ki je prvič sodeloval na igrah leta 1924 v gimnastiki, 97-letnega Leona Štuklja iz Slovenije!“

8. novembra 1308 je v Kölnu umrl škotski filozof in teolog Janez Duns Skot. Bil jeutemeljitelj srednjeveške frančiškanske teologije, ki je ostala v senci sholastike.

Na današnji dan 1784 je v Celju umrl kapucin oče Bernard Mariborski - Ivan Anton Apostel. Znan je kot odličen pridigar v več samostanih „štajerske province“.

Na današnji dan 1887 je v Vidmu ob Savi umrl buditelj in duhovnik Dragotin Ferdinand Ripšl. Pisal je tudi pesmi; med njimi sta Majolka in Ko b’ sodov ne blo.

8. novembra 1904 se je v Kostanjevici na Krki rodil pisatelj in publicist Mirko Kuhelj. Prvi je v angleščino prevedel Prešernov Krst pri Savici in Povodnega moža.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...