Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Leon Štukelj na tekmi v Beogradu leta 1930 (foto: Neznani avtor, Public domain, via Wikimedia Commons)
Leon Štukelj na tekmi v Beogradu leta 1930 | (foto: Neznani avtor, Public domain, via Wikimedia Commons)

Pred 22-timi leti se je poslovil telovadec in pravnik Leon Štukelj

Spominjamo se | 08.11.2021, 10:03 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1999 je v Mariboru umrl pravnik in telovadec Leon Štukelj, doma iz Novega mesta. Po dvajsetih letih sodniške službe ga je povojna oblast »degradirala« v uradnika.

Leon Štukelj se je z osnovami telovadbe srečal pri novomeškem Sokolu in si z njo pridobil svetovni sloves. S tremi zlatimi medaljami je najuspešnejši slovenski olimpijski tekmovalec.

Dolga leta je bil najstarejši živeči olimpiónik na svetu. Kljub starosti je vsak dan izvajal telovadne elemente.

Štukelj je bil leta 1996 tudi v Atlanti na 26. olimpijskih igrah ob stoletnici olimpijskih iger, kjer je sodeloval na slovesnem odprtju. Predstavili so ga z naslednjimi besedami: „V čast nam je, da lahko predstavimo najstarejšega dobitnika zlate olimpijske medalje, ki je prvič sodeloval na igrah leta 1924 v gimnastiki, 97-letnega Leona Štuklja iz Slovenije!“

8. novembra 1308 je v Kölnu umrl škotski filozof in teolog Janez Duns Skot. Bil jeutemeljitelj srednjeveške frančiškanske teologije, ki je ostala v senci sholastike.

Na današnji dan 1784 je v Celju umrl kapucin oče Bernard Mariborski - Ivan Anton Apostel. Znan je kot odličen pridigar v več samostanih „štajerske province“.

Na današnji dan 1887 je v Vidmu ob Savi umrl buditelj in duhovnik Dragotin Ferdinand Ripšl. Pisal je tudi pesmi; med njimi sta Majolka in Ko b’ sodov ne blo.

8. novembra 1904 se je v Kostanjevici na Krki rodil pisatelj in publicist Mirko Kuhelj. Prvi je v angleščino prevedel Prešernov Krst pri Savici in Povodnega moža.

Spominjamo se
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...