Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sv. Hieronim (foto: Benjamin Pezdir)
Sv. Hieronim | (foto: Benjamin Pezdir)

Spominjamo se, 30. september – sveti Hieronim

Spominjamo se | 30.09.2021, 06:17 Tone Gorjup

Na današnji dan 420 je v Betlehemu umrl cerkveni oče sveti Hieronim. Rodil se je v antičnem kraju Stridón, ki se je verjetno nahajal blizu današnje vasi Stárod v ilirskobistriški občini.

Šolal se je v Rimu in bil tajnik papeža Damaza. Vzdrževal je pismene stike s cerkveno občino v Emoni, današnji Ljubljani. Po Damazovi smrti je odšel v Betlehem. Poleg teoloških spisov je napisal prvo slovstveno zgodovino krščanskih piscev.

Njegovo glavno delo pa je prevod Svetega pisma v latinščino. Tako imenovana Vulgáta je postala uradna biblija katoliške Cerkve in podlaga za številne prevode v druge jezike. Uporabljal jo je tudi Jurij Dalmatin.

Profesor patrístike Miran Špelič je glede njegovega rojstnega kraja med drugim povedal: »Za Hieronima vemo glede njegovega porekla samo to, da se je rodil v Stridonah, ter Stridon pa še niso nikjer našli. In zato se že stoletja vije nekako spor, ki ta kraj, za katerega se ve samo to, da je bil na meji med Dalmacijo in Panonijo, ga vlečemo – če pretiravam – od Sežane do Medžugorja. Vendar pa ravno dejstvo, da je bil Hieronim povezan z Oglejem, kaže, da je ta njegov rojstni kraj moral biti prej tukaj nekje v naših krajih, kot pa nekje južneje...«

30. septembra 1580 je v Kostanjevici na Dolenjskem umrl cistercijanski opat Lenart Pachernbecker. Precej časa je živel v opatiji v Vetrínju na Koroškem, zadnje leto življenja pa je bil kostanjeviški opat. Bil je avtor prvega slovenskega katoliškega katekizma, ki je izšel 1574, štirinajst let za Trubarjevim.

Na današnji dan leta 1895 je v Devínu umrl narodni buditelj, skladatelj in zborovodja Hrábroslav Vólarič. Objavil je tudi več zbirk domovinskih pesmi.

30. septembra 1897 je v Lisieuxu v Franciji umrla redovnica sveta Terezija Deteta Jezusa. Njen duhovni dnevnik Povest duše imamo v slovenščini.

Na današnji dan leta 1904 se je v Mariboru rodil misijonar Andrej Májcen. Imenovali so ga vietnamski Don Bosco, saj je postavil temelje salezijanski skupnosti v tej deželi. Postopek za njegovo beatifikacijo se je začel 24. septembra leta 2010.

Spominjamo se
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...