Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Mila Kačič (foto: Tihomir Pinter (1993), Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK, http://www.dlib.si)
Mila Kačič | (foto: Tihomir Pinter (1993), Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK, http://www.dlib.si)

Mila Kačič: Svoj poklic sem opravljala z največjo radostjo in ljubeznijo

Spominjamo se | 05.10.2021, 10:04 Tone Gorjup

109. rojstni dan bi danes praznovala gledališka igralka in pesnica Mila Kačič. V Sneberjah pri Ljubljani se je namreč rodila na današnji dan leta 1912. Že pri šestnajstih je nastopala na amaterskih odrih v Ljubljani.

Po študiju solopetja in dramske retorike je bila članica zbora ljubljanske Opere in Drame. Ustvarila je vrsto karakternih likov s posebnim smislom za komiko in humornost. Veliko je igrala na televiziji in v filmih. Svoje pesmi je objavila v zbirkah Neodposlana pisma, Letni časi, Spomin, Okus po grenkem in Minevanja.

V prvih letih Radia Ognjišče je prebirala pesmi naših pesnic in pesnikov za oddajo Poezija za lahko noč. Sicer je bila vse življenje predvsem igralka.

V eni izmed prvih oddaj Naš gost je Mila Kačič o tem povedala: „Svoj poklic sem opravljala z največjo radostjo in ljubeznijo. Saj pride v igralskem poklicu do neštetih razočaranj. To je veliko želja, ki niso nikoli ustvarjene, ki ti jih nihče ne usliši. Zaradi tvojih želja te zafrkavajo in te žalijo, včasih tudi nesramno žalijo. Ampak, ne vem, jaz sem imela svoj poklic zelo rada.“

5. oktobra 1924 se je v Šentjurju rodil dekan stolnga kapitlja v Mariboru Franc Zdolšek. Med drugim je zaslužen za obnovo Slomškove rojstne hiše na Ponikvi.

Na današnji dan 1938 je v Krakowu umrla redovnica sv. Favstina Kowalska. Svoje življenje in delo je darovala božjemu usmiljenju za spreobrnjenje grešnikov.

5. oktobra leta 1954 so predstavniki Italije, nekdanje Jugoslavije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike podpisali Drugi londonski sporazum.

Z njim sta Italija in Jugoslavija potrdili obstoječo ozemeljsko razdelitev. Italijanska ozemeljska uprava se je razširila na cono A Svobodnega tržaškega ozemlja, jugoslovanska pa na cono B. Sporazum je vseboval devet členov z dodatki, rešil pa je tri temeljna vprašanja: razdelil je Svobodno tržaško ozemlje, obljubil svobodno pristanišče za zaledje in vseboval zagotovila za zaščito narodnostnih manjšin.

Spominjamo se
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...