Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Stanko Janežič (foto: ARO)
Dr. Stanko Janežič | (foto: ARO)

Spominjamo se, 8. september – prof. dr. Stanko Janežič

Spominjamo se | 08.09.2021, 10:55 Tone Gorjup

Na današnji dan 2010 je v Mariboru umrl pesnik, pisatelj, ekumenski delavec in duhovnik Stanko Jánežič, iz župnije Sv. Miklavž pri Ormožu.

Bogoslovje je začel v Mariboru in ga končal v Italiji, kjer je bil 1945 posvečen v duhovnika. Pozneje je doktoriral na Vzhodnem inštitutu v Rimu.

Stanko Janežič je skoraj petindvajset duhovniških let posvetil zamejcem na Tržaškem. Po vrnitvi v domovino leta 1970 je postal profesor ekumenske teologije na teološki fakulteti. Obenem je pomagal pri oživitvi ekumenskega gibanja v Sloveniji; med drugim je bil dolgoletni urednik zbornika V edinosti ter pisec strokovnih in poljudnih prispevkov s tega področja.

Več let je bil rektor mariborskega bogoslovja. Na kulturnem in leposlovnem področju je poleg obsežnega pesniškega opusa zapustil več zbirk pripovedne proze.
Stanko Janežič je v oddaji Naš gost o svojem študiju povedal:

»V težkih razmerah sem študiral bogoslovje, začel v Mariboru, nadaljeval v Ljubljani in potem nadaljeval v Italiji v Rimu, deloma v Parizu. Poleti leta 1945 sem bil posvečen v duhovnika daleč od doma, zato prave nove maše seveda ni bilo.«

8. septembra leta 1890 je v Leipzigu umrl slikar Jurij Šúbic. Učil se je pri očetu in pri Janezu Wolfu v Ljubljani. Kasneje je študiral na Dunaju in v Parizu. Skupaj z bratom Janezom, Jožefom Petkóvškom in Antonom Ažbétom spada k starejši skupini slovenskih realistov. Kot slikar je med drugim začetnik plenerizma – slikanja na prostem. Sem spada njegovo delo Pred lovom. Jurij Šubic se je posvečal cerkvenem slikarstvu (Obiskanje na Rožniku) in portretiranju. Ilustriral je Stritarjev Zvon.

Po nekaterih podatkih je bila na današnji dan leta 1927 na Nanosu ustanovljena tajna organizacija TIGR-Trst, Istra, Gorica, Reka; in sicer pri cerkvi sv. Hieronima.

8. septembra leta 1951 je v Ljubljani umrl učitelj in mladinski pisatelj Julij Slapšak. Njegovo najboljše delo je zgodovinska povest Turki pred Sv. Tilnom.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...