Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vrnitev primorske k matični domovini (foto: slovenia.si)
Vrnitev primorske k matični domovini | (foto: slovenia.si)

Spominjamo se, 15. september - Vrnitev Primorske k matični domovini

Spominjamo se | 15.09.2021, 11:11 Tone Gorjup

Na današnji dan 1737 se je v Dolnji Slavéči rodil narodni buditelj, pisatelj in duhovnik Mikloš Küzmič. Priredil in prevedel je vrsto knjig za cerkvene potrebe.

15. septembra 1908 se je v Véliki Pólani rodil pisatelj Miško Kranjec. V povojnih letih je svoj pisateljski talent za daljši čas podredil ciljem revolucije.

Na današnji dan leta 1946 je Sveti sedež imenoval Antona Vovka za pomožnega škofa v Ljubljani, Maksimilijana Držečnika pa za pomožnega škofa v Mariboru.

15. septembra leta 1947 je bilo Slovensko primorje vrnjeno Jugoslaviji, Trst pa dokončno izgubljen. Skladno z urejanjem meja med Italijo in Jugoslavijo so se razdelile tudi tržaško-koprska, goriška in reška škofija.

Oblikoval se je del goriške nadškofije v Jugoslaviji, slovenski del tržaško-koprske škofije v Jugoslaviji in slovenski del reške škofije. Posamezne dele so upravljali apostolski administratorji. Leta 1956 so se vse tri enote združile v cerkveno upravo z imenom Apostolska administratura za Slovensko primorje.

V Sloveniji je 15. september od leta 2006 državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini.

Leta 2008 je slavnostni govornik premier Janez Janša na proslavi v Kopru med drugim spomnil na Borisa Pahorja. Boris Pahor je že v rosnih otroških letih izkusil grozote fašističnega režima in doživel preganjanje primorskih Slovencev iz svojih domov. Kasneje je s treznim kritičnim pogledom na italijansko in slovensko pa tudi evropsko stvarnost simboliziral vest tega prostora. Zavezan resnici je s svojim pisateljskim opusom pomembno zaznamoval slovensko in evropsko kulturo. Njegove besede in dela so bila luč na strmi in težki poti, po kateri je skozi 20. stoletje stopal slovenski narod.“

1965 je v Novem mestu umrl duhovnik in pisatelj Janez Kmet, doma iz Sel pri Šumberku. V duhovnika je bil posvečen leta 1943. Po vojni je bil dve leti v Mirni Peči nato pa do smrti v Ajdovcu. Mohorjeva družba je izdala njegovi večerniški povesti Nove brazde in Dom pod Borštom; objavljal je tudi črtice.

Prisluhnite posnetku rubrike!

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.