Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici (foto: Daniel Novakovič/STA)
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Pred 12-timi leti se je smrtno ponesrečil alpinist Tomaž Humar

10.11.2021, 10:12 Tone Gorjup

10. novembra 2009 je na pobočju gore Langtang Lirung v Himalaji umrl alpinist Tomaž Humar. Šest dni po tem, ko je zaradi poškodbe ostal ujet v južni steni te 7227 metrov visoke gore, so se reševalci dokopali do mesta nesreče in ga našli mrtvega.

Tomaž Humar je opravil več kot 1200 vzponov, od tega 70 prvenstvenih doma in po svetu, med drugim je preplezal južno steno Daulagirija. Za vzpon na Ama Dablam je 1996 prejel zlati cepin.

Vzpon na goro Langtang Lirunga v Himalaji, od koder so ga reševali že v preteklosti, je postal zanj usoden. Od tam se je zadnjič javil 8. novembra 2009 s sporočilom, da je ranjen. Umrl je zaradi poškodb in ozeblin, njegovo truplo pa so 14. novembra našli švičarski reševalci.

Alpinist Tomaž Humar
Alpinist Tomaž Humar © Stanko Gruden/STA

Viki Grošelj je o njegovi smrti med drugim dejal: »To bo praktično nemogoče izvedeti, ampak mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je poškodovan. Mislimo, da je bilo to takrat, ko je šlo za padec ali za plaz, ki ga je poškodoval. Ali je šlo za to ali za kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno.«

10. novembra 1810 se je v Kranju rodil teolog, biblicist in duhovnik Simon Klánčnik. Po posvečenju je bil hišni duhovnik pri grofu Welsersheimbu v Ljubljani, zatem pa kaplan v Kranju in v Sostrem. Leta 1836 je odšel na Dunaj, kjer je nadaljeval študij teologije ter ga končal z doktoratom.

Po vrnitvi domov je predaval staro zavezo in semitske jezike na ljubljanskem liceju. Simon Klančnik je na pobudo škofa Wolfa pripravil izdajo okrajšanega Svetega pisma stare zaveze v treh delih.

Na današnji dan 1819 je v Trstu umrl podjetnik in naravoslovec, razsvetljenec, mentor in mecen baron Žiga Zois. Bil je tudi prvi literarni kritik na Slovenskem.

10. novembra 1894 se je v Trstu rodil pravnik Boris Furlán. Bil je minister v Šubašičevi vladi. Na Nagodetovem procesu je bil obsojen na smrt, ki ni bila izvršena.

Na današnji dan 1912 se je na Trsátu rodila mladinska pisateljica in publicistka Zlata Pirnat Cognard. Objavila je tri zbirke črtic oziroma kratke proze in izdala Pregled mladinske književnosti jugoslovanskih narodov (1945 - 1968).

 


Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...