Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici (foto: Daniel Novakovič/STA)
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Pred 12-timi leti se je smrtno ponesrečil alpinist Tomaž Humar

Spominjamo se | 10.11.2021, 10:12 Tone Gorjup

10. novembra 2009 je na pobočju gore Langtang Lirung v Himalaji umrl alpinist Tomaž Humar. Šest dni po tem, ko je zaradi poškodbe ostal ujet v južni steni te 7227 metrov visoke gore, so se reševalci dokopali do mesta nesreče in ga našli mrtvega.

Tomaž Humar je opravil več kot 1200 vzponov, od tega 70 prvenstvenih doma in po svetu, med drugim je preplezal južno steno Daulagirija. Za vzpon na Ama Dablam je 1996 prejel zlati cepin.

Vzpon na goro Langtang Lirunga v Himalaji, od koder so ga reševali že v preteklosti, je postal zanj usoden. Od tam se je zadnjič javil 8. novembra 2009 s sporočilom, da je ranjen. Umrl je zaradi poškodb in ozeblin, njegovo truplo pa so 14. novembra našli švičarski reševalci.

Alpinist Tomaž Humar
Alpinist Tomaž Humar © Stanko Gruden/STA

Viki Grošelj je o njegovi smrti med drugim dejal: »To bo praktično nemogoče izvedeti, ampak mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je poškodovan. Mislimo, da je bilo to takrat, ko je šlo za padec ali za plaz, ki ga je poškodoval. Ali je šlo za to ali za kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno.«

10. novembra 1810 se je v Kranju rodil teolog, biblicist in duhovnik Simon Klánčnik. Po posvečenju je bil hišni duhovnik pri grofu Welsersheimbu v Ljubljani, zatem pa kaplan v Kranju in v Sostrem. Leta 1836 je odšel na Dunaj, kjer je nadaljeval študij teologije ter ga končal z doktoratom.

Po vrnitvi domov je predaval staro zavezo in semitske jezike na ljubljanskem liceju. Simon Klančnik je na pobudo škofa Wolfa pripravil izdajo okrajšanega Svetega pisma stare zaveze v treh delih.

Na današnji dan 1819 je v Trstu umrl podjetnik in naravoslovec, razsvetljenec, mentor in mecen baron Žiga Zois. Bil je tudi prvi literarni kritik na Slovenskem.

10. novembra 1894 se je v Trstu rodil pravnik Boris Furlán. Bil je minister v Šubašičevi vladi. Na Nagodetovem procesu je bil obsojen na smrt, ki ni bila izvršena.

Na današnji dan 1912 se je na Trsátu rodila mladinska pisateljica in publicistka Zlata Pirnat Cognard. Objavila je tri zbirke črtic oziroma kratke proze in izdala Pregled mladinske književnosti jugoslovanskih narodov (1945 - 1968).

 


Spominjamo se
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...