Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici (foto: Daniel Novakovič/STA)
Spominska plošča Tomažu Humarju v spominskem parku pri Domu v Kamniski Bistrici | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Pred 12-timi leti se je smrtno ponesrečil alpinist Tomaž Humar

Spominjamo se | 10.11.2021, 10:12 Tone Gorjup

10. novembra 2009 je na pobočju gore Langtang Lirung v Himalaji umrl alpinist Tomaž Humar. Šest dni po tem, ko je zaradi poškodbe ostal ujet v južni steni te 7227 metrov visoke gore, so se reševalci dokopali do mesta nesreče in ga našli mrtvega.

Tomaž Humar je opravil več kot 1200 vzponov, od tega 70 prvenstvenih doma in po svetu, med drugim je preplezal južno steno Daulagirija. Za vzpon na Ama Dablam je 1996 prejel zlati cepin.

Vzpon na goro Langtang Lirunga v Himalaji, od koder so ga reševali že v preteklosti, je postal zanj usoden. Od tam se je zadnjič javil 8. novembra 2009 s sporočilom, da je ranjen. Umrl je zaradi poškodb in ozeblin, njegovo truplo pa so 14. novembra našli švičarski reševalci.

Alpinist Tomaž Humar
Alpinist Tomaž Humar © Stanko Gruden/STA

Viki Grošelj je o njegovi smrti med drugim dejal: »To bo praktično nemogoče izvedeti, ampak mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je poškodovan. Mislimo, da je bilo to takrat, ko je šlo za padec ali za plaz, ki ga je poškodoval. Ali je šlo za to ali za kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno.«

10. novembra 1810 se je v Kranju rodil teolog, biblicist in duhovnik Simon Klánčnik. Po posvečenju je bil hišni duhovnik pri grofu Welsersheimbu v Ljubljani, zatem pa kaplan v Kranju in v Sostrem. Leta 1836 je odšel na Dunaj, kjer je nadaljeval študij teologije ter ga končal z doktoratom.

Po vrnitvi domov je predaval staro zavezo in semitske jezike na ljubljanskem liceju. Simon Klančnik je na pobudo škofa Wolfa pripravil izdajo okrajšanega Svetega pisma stare zaveze v treh delih.

Na današnji dan 1819 je v Trstu umrl podjetnik in naravoslovec, razsvetljenec, mentor in mecen baron Žiga Zois. Bil je tudi prvi literarni kritik na Slovenskem.

10. novembra 1894 se je v Trstu rodil pravnik Boris Furlán. Bil je minister v Šubašičevi vladi. Na Nagodetovem procesu je bil obsojen na smrt, ki ni bila izvršena.

Na današnji dan 1912 se je na Trsátu rodila mladinska pisateljica in publicistka Zlata Pirnat Cognard. Objavila je tri zbirke črtic oziroma kratke proze in izdala Pregled mladinske književnosti jugoslovanskih narodov (1945 - 1968).

 


Spominjamo se
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.