Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
sv. Frančišek Asiški (foto: ARO)
sv. Frančišek Asiški

Spominjamo se, 3. oktober – god. sv. Frančiška

Spominjamo se | 03.10.2021, 14:07 Tone Gorjup

Na današnji dan 1226 je umrl Frančišek Asiški. Dante je o njem zapisal, da je kakor sonce vzšel na svetu. S svojim odnosom do evangelija, Stvarnika in stvarstva je začel spreminjati podobo Cerkve 13. stoletja in jo zaznamoval do danes.

Ustanovil je red manjših bratov, ki ga poznamo kot frančiškane, minorite in kapucine. Iz te duhovnosti zajemajo klarise, nekateri kasnejši ženski redovi, pa tudi tako imenovani tretji red.

O Frančiškovem pogledu na smrt je kapucin Stane Bešter pred leti povedal: „Frančiškove smrti in rojstva za nebesa se vsako leto spominjamo na predvečer njegovega praznika, še posebej s Transitusom, posebnim preprostim bogoslužjem. Nocoj ga bodo obhajali po mnogih Frančiškovih cerkvah, občestvih in bratstvih.“

3. oktobra 1829 se je v Solkanu rodil častnik, utemeljitelj slovenskega vojaškega izrazja Andrej Komélj. V času preporoda je vojake poučeval veščine v slovenščini.

Na današnji dan 1899 se je v Novem mestu rodil zdravnik in zgodovinar medicine Drago Mušič. Raziskoval je zgodovino zdravstva v naših krajih.

3. oktobra 1921 se je v Mirni rodil jezikoslovec in etnolog Rado Lenček. Zaradi vojne je prekinil študij v Ljubljani in ga po njej nadaljeval v Padovi. Nekaj let je poučeval na slovenskih šolah v Trstu in Gorici. Od leta 1965 je predaval na kolumbijski univerzi v New Yorku. Napisal je vrsto knjig in razprav o slovenskem in drugih slovanskih jezikih po načelih modernega jezikoslovja. V Trstu sta izšli knjigi Etnografski zapiski in študije ter Slovenska marijanska lirika; večino drugih knjig in študij pa je izdal v angleškem jeziku. Mlade generacije Slovencev v izseljeništvu so vrsto let uporabljale njegove učbenike. Za dolgoletno prizadevno delo za prepoznavnost in uveljavljanje slovenskega jezika v tujini je bil 2001 odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije. Umrl je leta 2005 v New Yorku.

Na današnji dan 1943 je v Novem mestu umrl umetnosti zgodovinar Jože Gregorič. Vodil je restavriranje zunanjščine kapiteljske cerkve v Novem mestu.

Spominjamo se
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...