Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
sv. Frančišek Asiški (foto: ARO)
sv. Frančišek Asiški

Spominjamo se, 3. oktober – god. sv. Frančiška

Spominjamo se | 03.10.2021, 14:07 Tone Gorjup

Na današnji dan 1226 je umrl Frančišek Asiški. Dante je o njem zapisal, da je kakor sonce vzšel na svetu. S svojim odnosom do evangelija, Stvarnika in stvarstva je začel spreminjati podobo Cerkve 13. stoletja in jo zaznamoval do danes.

Ustanovil je red manjših bratov, ki ga poznamo kot frančiškane, minorite in kapucine. Iz te duhovnosti zajemajo klarise, nekateri kasnejši ženski redovi, pa tudi tako imenovani tretji red.

O Frančiškovem pogledu na smrt je kapucin Stane Bešter pred leti povedal: „Frančiškove smrti in rojstva za nebesa se vsako leto spominjamo na predvečer njegovega praznika, še posebej s Transitusom, posebnim preprostim bogoslužjem. Nocoj ga bodo obhajali po mnogih Frančiškovih cerkvah, občestvih in bratstvih.“

3. oktobra 1829 se je v Solkanu rodil častnik, utemeljitelj slovenskega vojaškega izrazja Andrej Komélj. V času preporoda je vojake poučeval veščine v slovenščini.

Na današnji dan 1899 se je v Novem mestu rodil zdravnik in zgodovinar medicine Drago Mušič. Raziskoval je zgodovino zdravstva v naših krajih.

3. oktobra 1921 se je v Mirni rodil jezikoslovec in etnolog Rado Lenček. Zaradi vojne je prekinil študij v Ljubljani in ga po njej nadaljeval v Padovi. Nekaj let je poučeval na slovenskih šolah v Trstu in Gorici. Od leta 1965 je predaval na kolumbijski univerzi v New Yorku. Napisal je vrsto knjig in razprav o slovenskem in drugih slovanskih jezikih po načelih modernega jezikoslovja. V Trstu sta izšli knjigi Etnografski zapiski in študije ter Slovenska marijanska lirika; večino drugih knjig in študij pa je izdal v angleškem jeziku. Mlade generacije Slovencev v izseljeništvu so vrsto let uporabljale njegove učbenike. Za dolgoletno prizadevno delo za prepoznavnost in uveljavljanje slovenskega jezika v tujini je bil 2001 odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije. Umrl je leta 2005 v New Yorku.

Na današnji dan 1943 je v Novem mestu umrl umetnosti zgodovinar Jože Gregorič. Vodil je restavriranje zunanjščine kapiteljske cerkve v Novem mestu.

Spominjamo se
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...