Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Rapalska meja  (foto: Turistično Društvo Žiri)
Rapalska meja | (foto: Turistično Društvo Žiri)

101 leto usodne rapalske pogodbe

Spominjamo se | 12.11.2021, 10:23 Tone Gorjup

12. novembra 1920 so predstavniki vlade kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev ter italijanske vlade v Rapallu podpisali pogodbo o razmejitvi. Z njo se je SHS odpovedala Goriški, delu Notranjske, Trstu in celotni Istri. Italija je dobila še otoke Cres, Lošinj, Lastovo, Palagružo ter Zadar in pozneje Reko.

Rapalska pogodba je bila mirovna pogodba, ki je določala mejo med državama, z njo je bila tretjina slovenskega etničnega ozemlja dodeljena Italiji, ki je v zameno priznala Kraljevino SHS.

Pod Italijo je takrat prišlo pol milijona Slovencev in Hrvatov. Pogodba je bila kompromis med tajnim Londonskim sporazumom in Wilsonovo črto, ki so jo sprejeli na Pariški mirovni konferenci.

Na današnji dan 1463 sta mesti Benetke in Trst sklenili mir. Trst je moral ob tem opustiti soline in Benečanom zagotoviti svobodno trgovino med Kranjsko in Istro.

12. novembra 1898 se je v Novem mestu rodil pravnik in telovadec Leon Štukelj. Na olimpijskih igrah je zbral tri zlate medalje v mnogoboju, na drogu in na krogih.

Na današnji dan 1912 se je v Mirnu rodil pesnik in pisatelj Stanko Vuk. Njegovo usodo je opisal Fulvio Tomizza v romanu Mladoporočenca iz Ulice Rossetti.

12. novembra 1945 se je v Jelendolu, v župniji Škôcjan rodil nadškof Stanislav Hočevar. Po duhovniškem posvečenju 1973 se je posvečal vzgoji mladih. Zadnja leta pred imenovanjem je bil inšpektor slovenskih salezijancev, ki delujejo tudi v beograjski nadškofiji. Papež Janez Pavel II. ga je 25. marca 2000 imenoval za novega beograjskega nadškofa koadjutorja. Posvečen je bil 24. maja 2000 na Rakovniku.

Nadškof Stanislav Hočevar
Nadškof Stanislav Hočevar © Marko Martic/Nadškofija Beograd

Beograjski nadškof je postal 31. marca 2001, ko se je njegov predhodnik nadškof Franc Perko upokojil. Stanislav Hočevar je že pred rojstvom izgubil očeta, saj so ga po vojni odpeljali in ubili; to izgubo mu je v marsičem nadomestila mati:

„Naj rečem, da mi je predvem ozračje v družini, še posebej pa izjemno močna na področju vere in srčne kulture moja mati, dala toliko vsega dobrega. Zato svoje otroško obdobje ohranjam v najlepšem spominu.“

Nadškofa Stanislava Hočevarja smo spomladi gostili v oddaji Naš gost.

Med drugim je takrat povedal: " Moja najbolj globoka srčna želja je, da bi Slovenci razumeli, da moramo živeti v edinosti. To ne pomeni, da moramo biti uniformirani. Edinost v različnosti je v tem, da se medsebojno dopolnjujemo, ne pa izključujemo. Izključevanje v družbi je nekaj zelo nevarnega, nelogičnega."


Spominjamo se
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...