Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik (foto: Tamino Petelinšek / STA)
Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik | (foto: Tamino Petelinšek / STA)

Spominjamo se, 14. oktober - dr. Jože Bernik

Spominjamo se | 14.10.2021, 13:31 Robert Božič

14. oktobra 2011 je v Ljubljani umrl pravnik in politik dr. Jože Bernik, iz Puštala pri Škofji Loki. Po gimnaziji je bil nekaj časa novinar pri Slovencu. Maja 1945 je odšel na Koroško. S študijem novinarstva, prava, ekonomije in mednarodne trgovine je nadaljeval v Rimu in Madridu.

V ZDA je doktoriral iz prava in dobil službo pri velikem farmacevtskem podjetju. Vsa leta je bil tesno povezan z domovino, kamor se je vrnil po osamosvojitvi. Bil je med pobudniki Svetovnega slovenskega kongresa. Jože Bernik je po prihodu v Slovenijo vstopil v politiko, leta 1997 kandididral za predsednika države, 2000 pa je bil na listi Nove Slovenije izvoljen za poslanca.

Takratna predsednica NSi Ljudmila Novak je ob njegovi smrti povedala:Hvaležni smo mu, da je bil član Nove Slovenije. Sprejel je tudi najvišje državno odlikovanje za njegove zasluge pri osamosvjanaju Slovenije. Namreč imel je dobre povezave v Ameriki, kjer je živel, kjer je deloval in na ta način res pomagal demosovi vladi in pa pri priznanju Slovenije.“

14. oktobra leta 1809 se je s schönbrunskim mirom končal upor Avstrije proti Napoleonu. Z njim je Francija dobila Goriško, Trst z okolico, Istro, Kranjsko, zahodno Koroško in večino Dalmacije. Na tem ozemlju je Napoleon ustanovil Ilirske province s sedežem v Ljubljani. Na Slovenskem je bil uveden pouk v domačem jeziku. Poleg drugih učbenikov je Vodnik pripravil prvo domačo slovnico.

Na današnji dan 1890 je umrl ljudski zdravnik in duhovnik Jurij Humar,znan tudi kot čudodelnik s Primskovega. Ljudi je zdravil z bioenergijo in homeopatijo.

14. oktobra leta 1986 je v Ljubljani umrl kritik, esejist in pisatelj Bojan Štih. Med drugim je bil direktor ljubljanske Drame, gledališča v Celju, Viba filma.

Na današnji dan 1989 je na Polzeli umrl odvetnik, publicist in Maistrov borec Ervin Mejak. Med drugim je izdal knjigo spominov V boju za našo severno mejo.


Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.