Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
V Vatikanu (foto: Moisés Becerra LC)
V Vatikanu | (foto: Moisés Becerra LC)

Spominjamo se, 4. november – prvi ad limina apostolórum

Spominjamo se | 04.11.2021, 09:07 Robert Božič

4. novembra leta 1992 so slovenski škofje začeli prvi uradni obisk - ad limina apostolórum - v Rimu. Obiski škofov posameznih škofovskih konferenc ali narodov »na grobovih apostolov« so običajno vsakih pet let.

Škofje Alojzij Šuštar, Franc Kramberger, Metod Pirih, Jožef Kvas in Jožef Smej so najprej obiskali štiri velike bazilike in maševali na grobovih apostolov Petra in Pavla. Zatem so obiskali svetega očeta in nekatere vatikanske višje urade.

O pogovorih na državnem tajništvu Sv. Sedeža je škof Metod Pirih v slovenski oddaji Radia Vatikan med drugim povedal: „Pogovarjali smo se o župniji Razkrižje, o Slovenski škofovski konferenci ter o Carpaccijevih umetniških slikah iz koprske stolnice, ki so bile leta 1945 odnesene v Italijo in se je za njimi izgubila vsaka sled."

4. novembra 1688 se je v Trbižu rodil dramatik in duhovnik Anton Kašútnik. Znan je kot prvi slovenski avtor latinskih dram; pisal jih je za jezuitska gledališča.

Na današnji dan 1834 se je na Dunaju rodil zdravnik Karol Bleiweis, Trsteniški. Vodil je zavod za duševno bolne na Studencu in v stari deželni bolnišnici.

4. novembra 1889 je v Roncu umrl narodni buditelj, pesnik in duhovnik Peter Podreka. Bogoslovje je končal v Vidmu, zatem pa kot duhovnik deloval v Trčmunu, Špetru Slovenov in Roncu.Zbiral je gradivo o terskem in rezijskem narečju. Ohranjene so njegove narečne pridige. Priredil je Katekizem za Slovence Videmske nadškofije na Beneškem. Pesmi in prozna dela je objavljal v Soči, Zori in Novi Soči. Bil je prvi pesnik in pisatelj med Beneškimi Slovenci. Vplival je tudi na Trinka.

Na današnji dan 1982 je v Venezueli umrl urednik in pisatelj Lojze Ilija. Najbolj znani so njegovi romani Gospod Šimen, Huda Pravda in Zadnji rabin v Ljubljani.


Spominjamo se
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...