Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Oddaje

Slovensko versko središče Kew v Melbournu (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Slovensko versko središče Kew v Melbournu (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Božič v Melbournu

Rojaki v Melbournu v Avstraliji so praznovali tako božič kot tudi praznik slovenske samostojnosti in državnosti. Veselijo se novega leta in obletnic, ki jih bo prineslo leto 2016, pa tudi obiska ...

Nastop otroške folklorne skupine na Slovenskem dnevu (photo: Dejan Valentinčič) Nastop otroške folklorne skupine na Slovenskem dnevu (photo: Dejan Valentinčič)

Pomembno je zavedanje korenin

Dejan Valentinčič, asistent za ustavno pravo na fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici, je v letošnji pomladi in poletju obiskal slovenske skupnosti v ZDA in Kanadi. O ...

USZS bo sofinanciral zamejce

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je objavil javni razpis za finančno podporo Slovencem v zamejstvu v letu 2016.

SSk zadovoljna s proračunom FJK za Slovence

Deželni svet Furlanije-Julijske krajine je v petek, 18. decembra 2015, sprejel finančni zakon in povezane programsko-proračunske dokumente za prihodnje leto in triletje 2016-2018. Iz zbirne ...

Prizor iz igre Ledeno kraljestvo (photo: Svobodna Slovenija) Prizor iz igre Ledeno kraljestvo (photo: Svobodna Slovenija)

Slomškova šola v Ramos Mejiji

Bistvene pomembnosti za ohranitev slovenstva v Argentini je dopolnilni šolski sistem. Eden od največjih sobotnih tečajev je prav Slomškova šola, v istoimenskem domu v kraju ...

Svetovni slovenski kongres, SSK, logo (photo: Matjaž Merljak)

SSK o nesprejemljivosti družinskega zakonika

Objavljamo izjavo Svetovnega slovenskega kongresa SSK, v kateri pojasnjuje, zakaj novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni sprejemljiva in jo je potrebno na nedeljskem referendumu ...

Tone Kuntner in Slovenska Pomlad (photo: Matjaž Merljak) Tone Kuntner in Slovenska Pomlad (photo: Matjaž Merljak)

Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena

Leto 2016 bo v znamenju srebrnega jubileja slovenske državne samostojnosti. Nekaj dni pred 25. obletnico zgodovinskega plebiscita sta Svetovni slovenski kongres in Izseljensko društvo ...

Podelitev odlikovanja vitez Italije Juriju Paljku (photo: noviglas.eu) Podelitev odlikovanja vitez Italije Juriju Paljku (photo: noviglas.eu)

Paljk vitez republike Italije

Odgovorni urednik zamejskega tednika Novi glas, pesnik in novinar Jurij Paljk, je prejel visoko italijansko priznanje - vitez za zasluge Republike Italije.

Miklavž 2015 v Hamiltonu (photo: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu) Miklavž 2015 v Hamiltonu (photo: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)

Miklavž v Hamiltonu

V nedeljo, 6. decembra 2015, je tudi slovensko skupnost pri svetem Gregoriju Velikem v Hamiltonu obiskal Miklavž. Povzemamo zapis po župnijskem glasilu Vestnik.

Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (photo: Tone Ovsenik) Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (photo: Tone Ovsenik)

Miklavž v Clevelandu

Marija Brezmadežna je velik praznik v ZDA, slovesno so jo obhajali tudi rojaki v Clevelandu, otroci so se razveselili obiska Miklavža, v adventnem času rojaki zbirajo pomoč za revne.

Slovensko versko središče Kew v Melbournu (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Slovensko versko središče Kew v Melbournu (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

December v Melbournu

V Avstraliji se je s prvim decembrom začelo poletje, pričakali smo sv. Miklavža, pripravljamo se na prihajajoče božične praznike, sv. Štefana in tudi slovo od starega leta

Na Višarjah pozimi (photo: Rafaelova družba) Na Višarjah pozimi (photo: Rafaelova družba)

Bližajo se Višarski dnevi mladih

Rafaelova družba iz Ljubljane tudi tokrat v dneh med božičem in novim letom pripravlja program za mlade na Svetih Višarjah nad Trbižem v Italiji.

Izteka se rok za prijavo na natečaj USZS

Izteka se rok za prijavo na letošnji, XIV. natečaj urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v ...

Otroci plešejo slovensko folkloro (photo: Svobodna Slovenija) Otroci plešejo slovensko folkloro (photo: Svobodna Slovenija)

63. obletnica Slovenske vasi

Slovenska vas je najstarejša skupnost povojne slovenske emigracije v Argentini. Vsakoletno praznovanje društva je letos, na nedeljo 15. novembra 2015, točno sovpadalo s 56. obletnico ...

Ani Boštjančič, predsednica Katoliške akcije s knjigo duhovnih misli (photo: Matjaž Merljak) Ani Boštjančič, predsednica Katoliške akcije s knjigo duhovnih misli (photo: Matjaž Merljak)

Katoliška akcija na Koroškem že 50 let

Soodgovornost laikov v življenju Cerkve, sodelovanje med duhovniki in laiki, enakopravnost obeh deželnih jezikov so bila temeljna izhodišča za ustanovitev Slovenskega delovnega odbora ...

Muzikanti na letošnjem Martinovanju v Frankfurtu (photo: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu) Muzikanti na letošnjem Martinovanju v Frankfurtu (photo: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)

Martinovanje v Frankfurtu

Letošnje martinovanje v naši župniji, 42. po vrsti naj bi bilo, smo morali izpeljati v bolj skromni obliki kot v dosedanjih letih.

Svetovni slovenski kongres, SSK, logo (photo: Matjaž Merljak)

SSK vabi k nakupu slovenskih umetnin

Svetovni slovenski kongres SSK in njegov predsednik dr. Boris Pleskovič v izjavi vabita k odkupu slovenskih umetnin na dražbi, ki bo jutri v Trstu. Izjavo objavljamo v celoti.

Nastop petošolcev ob zaključku leta (photo: Svobodna Slovenija) Nastop petošolcev ob zaključku leta (photo: Svobodna Slovenija)

55 let srednješolskega tečaja v Argentini

Letošnje leto je bilo posebno na Slovenskem srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka, saj je ustanova obhajala 55 let delovanja. Zato je bilo, poleg rednih dejavnosti, kar nekaj ...