Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marjana Debevec

Helena Križnik

Helena Križnik je novinarka Radia Ognjišče.

 • Po nujne opravke samo z zaščitno masko! (photo: Pixabay)
  27.03.2020, 16:45

  Domače zaščitne maske so boljše kot nič, moramo jih pravilno uporabljati

  Zaščitne maske so zaradi novega koronavirusa postale najbolj zaželen produkt po vsem svetu. Razmere še nekaj časa ne bodo takšne, da bi bile profesionalno izdelane na voljo prav vsakemu od nas. Zato moramo biti pragmatični, samopobudni, ustvarjalni in iznajdljivi. Drži, da pralne in doma izdelane zaščitne maske niso tako učinkovite kot kirurške, a lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe. Ključnega pomena je tudi pravilna uporaba.

 • Šport, tek, trening (photo: Pixabay)
  27.03.2020, 00:23

  Športniki svetujejo: Redna vadba v času epidemije vodi k boljšemu počutju

  Kako aktualne razmere vplivajo na življenje športnikov? Vrstijo se odpovedi manjših in večjih tekmovanj, preventivni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa onemogočajo normalne treninge, treba se je prilagajati. Vseeno ostajajo optimistični.

 • Novi koronavirus, preventiva (photo: Pixabay)
  26.03.2020, 15:37

  Preventivni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa trenutno delujejo

  V Sloveniji smo uspeli nekoliko umiriti trend naraščanja števila bolnikov s covidom-19. A minister za zdravje Tomaž Gantar jih v prihodnjih dneh spet pričakuje več. Vrha epidemije novega koronavirusa pri nas ne more napovedati, vendar je že zdaj jasno, da kritične točke postajajo socialnovarstveni zavodi. Problem ostaja pomanjkanje zaščitne opreme, a pristojni se trudijo, da bi jo zagotovili čim prej. Trenutno ni načrtovano zaostrovanje preventivnih ukrepov, narod je namreč pokazal zrelost. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs verjame, da bo ostalo tako. Vlada se je medtem utirila, razmere ima pod nadzorom, zato je ukinila krizni štab.

 • Otroci in internet (photo: Pixabay)
  24.03.2020, 18:42

  Varno na internetu v času epidemije novega koronavirusa

  Na prvem mestu mora biti varnost otrok in mladostnikov. Zaprtje vrtcev, šol in fakultet je otroke in mladostnike med drugim prikrajšalo za vsakodnevno druženje z vrstniki. Alternativo jim predstavljajo različne aplikacije za sporočanje in družbena omrežja. Ta, žal, tudi zdaj skrivajo pasti.

 • Nasilje (photo: Pixabay)
  24.03.2020, 17:27

  Nasilje v družini pereča problematika tudi v aktualni krizi

  Smo v tednu družine, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo med godovnim dnem svetega Jožefa in praznikom Gospodovega oznanjenja. Molitev za družine, h kateri smo povabljeni v tem času, je letos še posebej pomembna. Številne so se namreč zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa znašle v položaju, ki ga niso vajene. Že v tistih, kjer so odnosi dobri, zato prihaja do napetosti in prepirov. Kjer vladajo neurejene razmere, je tega še več, lahko tudi v najhujših oblikah. Stisk ni malo, poudarja psihoterapevtka Katarina Kompan Erzar. Na občutno višje tveganje za nasilje v družinah prav tako opozarja policija.