Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Helena Križnik

Helena Križnik je novinarka Radia Ognjišče.

 • Ivan Simič (photo: STA / Tamino Petelinšek)
  05.12.2022, 08:00

  "Nestrpno čakam, kako se bo koalicija lotila prevetritve davčne politike"

  Aktualna vlada je jeseni pripravila paket davčne zakonodaje. Vanj med drugim sodi novela o dohodnini. Zadnje dni dviguje precej prahu, saj med drugim predvideva ukinjanje postopnega dviga splošne olajšave, ki ga je načrtovala prejšnja oblast. Za potrditev v državnem zboru sta pripravljeni še noveli o davčnem postopku in o finančni upravi, novela o trošarinah je že sprejeta, novela o davčnem potrjevanju računov medtem čaka na začetek obravnave. Premier Robert Golob je nedavno napovedal temeljito prevetritev davčne politike, zgodila naj bi se v prihodnjem letu, po njegovih besedah jo bo spremljala široka javna razprava.

 • Osnovna šola Alojzija Šuštarja (photo: FB OŠ AŠ)
  05.12.2022, 05:00

  Kakšno je poslanstvo katoliških šol?

  Mareseille v Franciji je prve dni letošnjega decembra gostil 21. kongres svetovne zveze katoliških šol, ki združuje več kot 210.000 izobraževalnih ustanov. Prišli so predstavniki iz več kot 80 držav. Med drugim so praznovali 70 let zveze in izvolili generalnega sekretarja za prihodnja štiri leta. Funkcijo je prevzel Herve Lecomte. Pri sveti maši ob sklepu so vsi skupaj prosili za blagoslov katoliških šol v prihodnje. Slovenijo sta zastopala tajnik Komisije za šolstvo pri naši škofovski konferenci Marko Weilguny in direktor Zavoda svetega Stanislava mag. Anton Česen.

 • Kitajska zastava (photo: Pixabay)
  04.12.2022, 16:19

  Kitajska komunistična oblast uporablja internet za utrjevanje diktature

  Ničelna toleranca do covida-19 je pred kratkim sprožila množične proteste na Kitajskem. Oblasti so zato malenkost omilile omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa in napovedale spremembe strategije v boju z njim. Svetovna zdravstvena organizacija je odločitev Pekinga pozdravila. So pa ob tem znova prišli na dan podatki o hudem nadzoru in prijemih, ki so jim podvrženi prebivalci azijske velesile in jih ne bi pričakovali v resničnem življenju, med njimi je poseben sistem socialnih kreditnih točk. Gre pravzaprav za to, da komunistična partija tudi prek tehnologije prepoznavanja obrazov in sumljivega obnašanja ocenjuje vedenje ljudi ter jih nato ali nagradi ali kaznuje.

 • Papež Frančišek (photo: Vatican Media)
  04.12.2022, 15:51

  Papež Frančišek: Advent nas vabi naj odvržemo maske

  V adventnem času je eden od naših glavnih sopotnikov v bogoslužnih besedilih Janez Krstnik. Na njegov lik se je v tokratnem opoldanskem nagovoru v Vatikanu osredotočil papež Frančišek. Skušal je razložiti, kakšna je skrivnost tega strogega in radikalnega moža, ki je na prvi pogled celo trd in sposoben vzbujati strah. Kakšno sporočilo nam z njim pošilja Cerkev?

 • Papež Frančišek ob jaslicah iz Gvatemale (photo: Vatican Media)
  03.12.2022, 21:29

  Ob božičnem drevesu razmišljajmo o koreninah, ob jaslicah se ustavimo v tišini in molitvi

  V Vatikanu so prižgali luči na božičnem drevesu in odkrili jaslice. 30 metrov visoko srebrno jelko so tokrat pripeljali iz italijanske pokrajine Abruci, okraske zanjo so izdelali varovanci tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Jaslice z ročno izrezljanimi figurami iz cedre, ki so na ogled na Trgu svetega Petra, prihajajo iz še ene italijanske dežele, Furlanije - Julijske krajine. Tiste, ki stojijo v dvorani Pavla VI., je prispevala Gvatemala. Papež Frančišek se slovesnosti ob tej priložnosti, ki je minila v deževnem vremenu, ni udeležil, a je pred tem sprejel delegacije krajev, ki so darovali božične simbole.