Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Helena Križnik

Helena Križnik je novinarka Radia Ognjišče.

 • Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje Andrej Saje (photo: Rok Mihevc / SSK)
  18.06.2024, 22:13

  Maša za domovino: Ljubezen je zvestoba najbližjim, skupnosti, narodu

  25. junija bomo v Sloveniji praznovali. Na dan državnosti se bomo spominjali trenutka, ko smo pred 33 leti postali samostojni in neodvisni. Različni slovesni dogodki se že vrstijo, eden pomembnejših je bil sveta maša, s katero smo se zahvalili za domovino. V stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani jo je daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje. V pridigi je razmišljal o vrednotah našega naroda in družbe, v kateri živimo, ter o ljubezni.

 • Potus in Pontifex: Joe Biden in papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica VaticanNews)
  15.06.2024, 23:03

  O umetni inteligenci in zdravi politiki

  Papež Frančišek se je udeležil vrha skupine G7, ki ga je gostila italijanska premierka Giorgia Meloni. Je prvi sveti oče, ki je nagovoril voditelje sedmih gospodarsko najrazvitejših držav. Z nekaterimi se je srečal tudi na štiri oči.

 • Strah je prisoten predvsem pri tistih, ki prvič pridejo na darovanje krvi, načeloma pa je darovanje krvi prijetno, če si na to dobro pripravljen. Kri teče 6 do 7 minut. (photo: Amornthep Srina / Pexels)
  14.06.2024, 13:52

  Hvala, krvodajalci!

  Hvala, krvodajalci! S tem sloganom 14. junija po vsem svetu v ospredje postavljamo tiste, ki so ali še bodo prostovoljno in brez plačila darovali kri za neznanca. S tem nesebičnim in človekoljubnim dejanjem namreč pomembno prispevajo k nacionalnim zdravstvenim sistemom.

 • Evropska zastava (photo: Pixabay)
  10.06.2024, 05:51

  SDS zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji, SLS zmanjkalo "pol odstotka"

  Za državljani sedemindvajsetih članic Evropske unije je izbira novega sklica Evropskega parlamenta. Devet sedežev, ki v tej ustanovi pripadajo Sloveniji, si je na volitvah razdelilo pet strank, absolutna zmagovalka med njimi je SDS, ki si je zagotovila štiri. Evroposlanca bosta tudi kandidata Gibanja Svoboda, po en mandat pa so prejele Vesna, SD in NSi. Svoje glasove na volitvah v Evropski parlament je včeraj pri nas oddalo približno 41 odstotkov upravičencev, kar je največ do zdaj. Koga pošiljamo v Bruselj za prihodnjih pet let?

 • Ivan Simič (photo: STA / Tamino Petelinšek)
  05.12.2022, 08:00

  "Nestrpno čakam, kako se bo koalicija lotila prevetritve davčne politike"

  Aktualna vlada je jeseni pripravila paket davčne zakonodaje. Vanj med drugim sodi novela o dohodnini. Zadnje dni dviguje precej prahu, saj med drugim predvideva ukinjanje postopnega dviga splošne olajšave, ki ga je načrtovala prejšnja oblast. Za potrditev v državnem zboru sta pripravljeni še noveli o davčnem postopku in o finančni upravi, novela o trošarinah je že sprejeta, novela o davčnem potrjevanju računov medtem čaka na začetek obravnave. Premier Robert Golob je nedavno napovedal temeljito prevetritev davčne politike, zgodila naj bi se v prihodnjem letu, po njegovih besedah jo bo spremljala široka javna razprava.