Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (foto: Marjan Papež)
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije | (foto: Marjan Papež)

Žveglič: »Stiskanju za vrat je treba enkrat narediti konec!«

Kmetijstvo | 08.05.2022, 11:02 Robert Božič

»Pričakujemo, da če bodo šle odkupne cene pri kmetu gor za cent ali dva, da bodo šle tudi v trgovini za cent ali dva, ne pa, da če gre za cent pri kmetu, da gredo v trgovini, na trgovskih policah za pet centov,« je v petek opozoril Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Najvažnejše poudarke z njegove tiskovne konference smo objavili v današnji nedeljski kmetijski oddaji, v celoti pa boste lahko njegova opozorila slišali v torkovi oddaji Zelena dežela.

»Nekdo se bo v tem sistemu moral odpovedati ekstra dobičku, če hočemo, da bomo imeli in proizvodnjo, da bomo domače lahko prodajali in da bo potrošnik lahko imel zdravo in kvalitetno domačo hrano po znosnih cenah,« je še dodal Žveglič.

Gorivo za kmetijstvo brez trošarine

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo podražitve naftnih derivatov, ki imajo velik vpliv na podražitve tudi vsega ostalega repromateriala in tudi pridelave.

Zato so trenutno vlado Janeza Janše pozvali, da ponovno uvede ustrezne ukrepe za znižanje cen pogonskih goriv, enak poziv pa bodo naslovili tudi na prihodnjo vlado. Predlagajo pa tudi, da bi bili energenti uporabljeni v kmetijski mehanizaciji oproščeni trošarine.

»To je že dolgo naša zahteva, da bi bile trošarine za energente, ki se porabijo v kmetijstvu, popolnoma oproščene,« je pojasnil Žveglič in to ilustriral z prakso v sosednjih državah, kjer Hrvati poznajo t.i. plavo nafto, podobno pa imajo to področje urejeno tudi v Avstriji.

Skoki stroškov pridelave postajajo neobvladljivi

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič opozarja, da se vse kmetijske panoge spopadajo z neobvladljivimi skoki stroškov, na drugi strani pa nizkimi odkupnimi cenami pridelkov.

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov (tekoča goriva so se podražila za 35,9 % ter goriva in maziva za osebna vozila za 29,6 %). In čeprav so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v februarju 2022 povprečno za 19,2 % višje kot pred enim letom, pa ta rast še vedno zaostaja za dvigom cen vhodnih stroškov v enakem obdobju. Te so bile v februarju 2022 povprečno za 20,1 % višje kot pred letom dni.

Odkupne cene ne dosegajo proizvodnih cen

Najbolj so se zvišale cene gnojil (dvainpolkrat višje kot pred letom dni) ter cene energije in maziv (za 22,4 %). Primerjava navedenih indeksov rasti odkupnih cen in cen vhodnih stroškov v kmetijski pridelavi kaže, da se razmere v kmetijstvu še kar naprej slabšajo v breme kmetov pravi Roman Žveglič: »Odkupne cene kmetijskih pridelkov ne dosegajo teh podivjanih vhodnih cen (repromateriala).«

V pridelavi zelenjave so se tako stroški dvignili kar za 60 odstotkov, odkupna cena mleka, ki bi pokrila stroške pridelave pa bi v tem trenutku morala znašati vsaj 50 centov za liter. Če se ta razmerja ne bodo uredila, bomo prihodnje leto soočeni z upadom kmetijske pridelave, pravijo kmetje.

»Tukaj kmetje, ki smo najšibkejši člen v verigi pričakujemo pomoč vlade. Sami tega ne moremo storiti, ker imamo približno takšen sistem: Trgovec stiska za vrat živilsko predelovalno industrijo, živilsko predelovalna industrija kmeta, kmetu pa potem ali kaj ostane ali nič. V glavnem nič,« je bil jasen Žveglič.

Vabljeni, da nedeljski kmetijski oddaji prisluhnete v celoti!

Kmetijstvo
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...