Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Klemen Matk (foto: Osebni arhiv)
Klemen Matk | (foto: Osebni arhiv)

Klemen Matk: »Žal je iz šahovnice izpadel kmet ...«

Kmetijstvo | 12.05.2022, 06:20 Robert Božič

Takoj po volitvah je kazalo, da bo kmečki stan vendarle dobil svojega predstavnika v novem sklicu Državnega zbora. Rezultat je bil tesen, a tudi po zaključnem štetju glasov iz tujine je solčavski kmet Klemen Matk na listi NSi dobil mesto v parlamentu. Dokler ni Državna volilna komisija ugotovila t.i. napake v računalniškem programu, ki je izračunaval mandate.

Po odpravi računalniške napake je na listi NSi mandat prejel Janez Žakelj, visokogorski kmet Klemen Matk ki z ženo Janjo in razširjeno družino živi in kmetuje 1165 metrov nad morjem, na Matkovem nad Logarsko dolino, pa je ostal brez njega.

Klemen je to na njemu lasten način prek Facebooka sporočil vsem svojim volivkam in volivcem. Najprej se jim je zahvalil za podporo in vse dobre želje, ki so mu jih izrekli ob doseženem rezultatu, nato pa dejal:

»Žal je iz šahovnice v Sloveniji izpadel kmet, kar je mogoče unikum v Sloveniji. Kmetje, obrtniki, podjetniki, vsi, ki oblikujemo Slovenijo, ki delamo za dobro Slovenije, nekak krepimo lepo podobo Slovenije. In prav ta , se mi zdi, da daje upanje tudi Sloveniji«

 

Potrebno je sodelovanje!

Nato pa je Klemen Matk pozval: »Mislim, da bi morali prekiniti z retoriko revolucije, z ideologijo, ki se je pravzaprav izpela in ne sodi več v naš čas. Potrebno je sodelovanje. Narobe je, da izločamo drug drugega, ker pravzaprav eni in drugi sooblikujemo Slovenijo, kakršna je.«

Odločajmo se za Dobro, za dobro Slovenije!

Matk je v svojem nagovoru obžaloval, da se iz napak pogosto nič ne naučimo, pa najsi gre za osebne napake, napake v sistemu, ali pa kolektivne napake.

Svoje sporočilo končuje s povabilom: »Žal se režiserji pogosto potrudijo, da te napake pozabimo. Da se iz njih nič ne naučimo. Želim, da bi bilo tega čim manj, pa da bi se odločali za Dobro, za dobro Slovenije!«

Spoznajte zgodbo in dobrote Matkove domačije

Matkova domačija leži 1165 metrov visoko nad Logarsko dolino, a pašniki, na katerih se pase njihova živina se pnejo še veliko višje v strmine. Kmetija Matkovih prednikov je dolini tudi dala ime - Matkov kot, v katerem se vsako leto ob koncu zime naredi tudi Matkov škaf.

V tistih krajih življenje nikoli ni bilo lahko, marveč polno naporov in odrekanj, ki jih je zmogel le klen solčavski rod. Življenje mora potekati v sozvočju z naravo, ki svojo divjost poplača z lepoto, kakršno srečaš le malokje na svetu.

Sladoledi iz domačega ekološkega kozjega mleka
Sladoledi iz domačega ekološkega kozjega mleka © Kmetija Matk

Še naslednji teden lahko na BTC tržnici v Ljubljani, v okviru projekta Diši po domačem, spoznavate dobrote, ki jih na Matkovi kmetiji pripravljata Klemen in Janja skupaj z družino iz mleka njihovih koz.


Kmetijstvo