Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Kaj pa ti veš o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji?

Kmetijstvo | 04.05.2022, 06:30 Robert Božič

S projektom »Dobrote slovenskih kmetij« je bilo v zadnjih treh desetletjih slovenskim kmetijam omogočeno, da so pripravo svojih prehranskih izdelkov izdelanih po tradicionalnih postopkih in praksah povzdignile na visoko kakovostno raven, pri tem ohranile živo pestrost okusov, predvsem pa se vzdržale industrijskega pristopa v predelavi.

Taki prehranski izdelki postajajo vse bolj cenjeni, kmetijam pa, tudi zaradi odpiranja dopolnilnih dejavnosti v okviru katerih taka predelava poteka, omogočajo, da količine predelave in ponudbo povečajo. Dodatno vloženo delo in posledično pridobljen dohodek kmetijam omogoča preživetje in v nekaterih primerih tudi odpiranje dodatnih delovnih mest.

Dopoldne možnost pridobitve konkretnih informacij in odgovorov na vprašanja

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije si prizadevajo, da bi izziv na tem področju prepoznalo še več slovenskih kmetij.

Zato danes dopoldne ob 10.00 pripravljajo spletni izobraževalni dogodek, ki bo predstavil različne možnosti dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, predstavil pomen spodbud, ki jih za rast kakovosti domačih prehranskih izdelkov omogoča ocenjevanje izdelkov v okviru vsakoletne razstava Dobrote Slovenskih kmetij in tudi predstavil brezplačno možnost predstavitve ponudbe in trženja izdelkov na spletnem portalu Dobrote slovenskih kmetij.

Dodatne informacije najdete na spletni strani KGZS, kjer najdete tudi povezavo na spletno izobraževanje prek aplikacije Zoom.

Sodelujoči so vabljeni, da v okviru dogodka postavijo tudi svoja vprašanja, na katera jim bodo sodelujoči strokovnjaki tudi odgovorili.

Na Ptuju živahno pripravljajo 33. Dobrote slovenskih kmetij

Trenutno potekajo zadnja ocenjevanja dobrot za letošnje leto, tudi letos pa naj bi bilo v oecno poslanih okrog 1000 izdelkov iz 16 skupin. Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 20. do 22. maja 2022 na Ptuju v minoritskem samostanu, bodo razglasili rezultate ocenjevanj in podelili priznanja. Organizatorji tudi letos pripravljajo bogat vzporedni program, ponudbo dobrot na stojnicah, kulinarično razvajanje v šotoru in predstavitev slovenskih olj v reflektoriju minoritskega samostana.

Kmetijstvo
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...