Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tone Gorjup

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • Nočne sledi na nebu (photo: Pixabay)
  11.08.2021, 14:04

  Nocoj se obeta zanimiva nočna predstava

  V avgustu se vsako leto na nočnem nebu odvija prizor, ki zaradi počitniškega časa in prijaznih poletnih temperatur pritegne največ pozornosti. Zaradi ugodne vremenske napovedi in odsotnosti Lune, ki bi motila opazovanje, bi utegnili biti letošnji Perzeidi lepo doživetje. Maksimum z največjim številom vidnih meteorjev lahko pričakujemo prav v noči iz 11. na 12. avgust 2021. V oddaji Zanimivosti nočnega neba smo povabili k sodelovanju z nagradno spodbudo – napišite poročilo o opazovanju Perzeidov in opišite svoja doživetja. Izmed prejetih opazovalnih zgodb bo slovenska astronomska Spika najbolj izvirni podarila Astronomski atlas.

 • S Kredarice v steno. Take razmere so bile 16. junija. (photo: Izidor Šček)
  22.06.2021, 10:55

  24. junija - Z morja na Triglav!

  Tri desetletja neodvisnosti Slovenije bomo radijci 24. junija obeležili s prav posebnim podvigom. Naša želja je povezati lepote Slovenije v kolesarski in gorniški opremi. Nekaj sodelavcev tako čaka 200 kolesarskih kilometrov, nato pa še vzpon iz Krme na naš najvišji vrh.

 • Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)
  29.03.2021, 16:55

  Kristjani in cepljenje?

  Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z že razvitimi cepivi proti COVID-19 uspeli obvladati epidemijo do poletja, a zaradi pojava novih različic se ta možnost vse bolj odmika. Ob logističnih izzivih, velikih potrebah in nezadostnih količinah cepiva se v družbi pojavljajo še številni drugi pomisleki, eno izmed njih je etično vprašanje, ki je posebej v povezavi s cepivom AstraZeneca v zadnjem času spet razburkalo javnost.

 • Otto Neubauer (photo: posnetek zaslona)
  22.03.2021, 10:05

  VIDEO: »Z balkonov se ne da evangelizirati«

  Drugi dan letošnjega Radijskega misijona nosi podnaslov "Bog se razodeva tudi danes". V kratkem misijonskem nagovoru je na to temo razmišljal avstrijski teolog Otto Neubauer.

 • Zimska gorska pokrajina (photo: ARO)
  03.03.2021, 18:34

  O lovljenju najnižjih temperatur

  Zadnja letošnja februarska Doživetja narave smo posvetili mraziščem, lovljenju zimskih temperaturnih rekordov in novi samodejni meteorološki postaji na Mrzli Komni. Kako na odročnem kraju pri temperaturah globoko pod ničlo postaja sploh deluje? Ali bomo v prihodnjih letih ob globalnem segrevanju sploh še lovili tako nizke temperature in ali je mrazišče na Komni res edino, kjer se temperature spustijo najnižje? Naša gosta sta bila geograf prof. dr. Matej Ogrin in član meteorološkega foruma ter direktor podjetja Pileus Iztok Miklavčič.