Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marta Jerebič

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • Globine, 10. 05. 2022 (photo: ARO)
  10.05.2022, 19:37

  V Globinah je bil naš gost dr. Jože Plut

  S strahom in zaskrbljenostjo že dva meseca in pol spremljamo razvoj dogodkov v Ukrajini. Vojna v Evropi. Prvič po koncu druge svetovne vojne se postavljajo vprašanja, ki so se na stari celini že zdela oddaljena in povezana s tretjim svetom, kamor naše zanimanje pogosto ni seglo.

 • br. Jakob Kunšič (photo: ARO)
  15.04.2022, 13:34

  Veliki petek je težek dan

  Gost petkovih Doživetij narave je redovnik, kapucinski brat Jakob Kunšič, ki ga od otroških let navdihuje stena. Goram in alpinizmu se je zapisal ob koncu osnovne šole, ko pa je vstopil v samostan, je plezanje opustil. Vrnitev v skalo mu je pri spovedi kot pokoro naložil spovednik, saj je presodil, da premalo skrbi zase. Od takrat v svoje redovno poslanstvo vnaša rekreativni trening na umetni steni, tu in tam pa, ko se pojavi priložnost, pa tudi v naravnih plezališčih. Pred nekaj leti sta s soplezalcem preplezala smer Grand Capucino (Veliki kapucin) v Mont Blancu.

 • primarij Janez Zajec (photo: ARO)
  15.03.2022, 13:33

  Bolnika sem vedno postavljal na prvo mesto

  Letošnji prejemnik najvišjega priznanja Katoliške Cerkve v Sloveniji primarij Janez Zajec je v oddaji Naš gost spregovoril o svojem življenju, delu specialista fizikalne medicine in rehabilitacije in predvsem prizadevanjih za zagotavljanje duhovne oskrbe hospitaliziranim bolnikom. V vlogi sekretarja na ministrstvu za zdravje je utiral pot bolnišnični pastorali. »Ko sem prvega januarja leta 2000 odšel z ministrstva, je od sedemindvajsetih bolnišnic kar triindvajset imelo kapelo.« Kljub temu pa, kot je povedal v pogovoru, na tako visoko priznanje kot je odličje sv. Cirila in Metoda v življenju nikoli niti pomislil, saj je vedno deloval »izključno kot kristjan in po svoji vesti.«

 • Astrofotograf Peter Komatović in avtor prof. Boris Kham (photo: )
  04.02.2022, 15:08

  O astrofotografiji pred prvimi slikami teleskopa James Webb

  Oči astronomov vsega sveta so od božiča uprte v izjemen projekt »James Webb«. Najmočnejši in največji teleskop doslej, ki naj bi odklenil ključ do nastanka vesolja, je evropska raketa Ariane 5 konec lanskega leta ponesla v vesolje. Zahtevni manevri ob izstrelitvi in polet proti ciljni točki so tekli po načrtih. Teleskop zdaj kroži na točki L2 (Langrangeeva točka, oddaljena je 1,6 milijona km), čaka pa ga trimesečna kalibracija zrcal. Dogajanje spremljamo tudi v oddaji Zanimivosti nočnega neba.

 • Blaž Lesnik (photo: ARO)
  05.10.2021, 14:42

  Kje so svetilniki v današnjih časih paradoksov, zmede in strahu?

  Živimo v zanimivih časih paradoksov. Verjamem, da je ta oznaka v pregretem ozračju razdeljenosti lahko komu v spotiko in bi raje začel s kakšno udarnejšo oznako. Morda z mrtvaškim plesom, saj nekateri v vsem, kar se dogaja doma in po svetu že vidijo konec sveta na obzorju. Poigravam se z mislijo, kaj bi na to rekle generacije, ki so živele v obdobju velike kuge 14. stoletja in pozneje, ko je epidemija pobila tretjino takratnega prebivalstva Evrope. Morda bi se iz onstranstva le kislo nasmehnili in rekli: »pojma nimate!« In mimogrede - takratna epidemija je vplivala tudi na nastanek hrastoveljskih fresk Mrtvaškega plesa.