Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • Odprava Makalu (photo: osebni arhiv prof. Kunaverja)
  17.01.2023, 14:47

  Jubilant geograf dr. Jurij Kunaver

  Prof. dr. Jurij Kunaver, ugledni slovenski geograf, dolgoletni redni profesor v pokoju in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, bo v letošnjem letu praznoval visok življenjski jubilej. Enega najboljših poznavalcev visokogorskega krasa smo pred mikrofon povabili v decembrski sobotni oddaji, v kateri je odstrl spomine tako na otroštvo kot na svojega očeta legendarnega Sivega volka. Spregovoril je tudi o svojem raziskovalnem delu predvsem v Julijcih in Zgornjem Posočju. 

 • Naša gostja – rejnica Bernarda Konjar (photo: Rok Mihevc)
  04.12.2022, 08:03

  Če danes pogledam nazaj, vem, da drži: »Spremeniš lahko samo sebe«

  Zgodbo svojega življenja in poslanstva rejništva nam je v letošnjem Tednu za življenje odstrla Bernarda Konjar. Pri njej se je zvrstilo več kot 14 otrok, s katerimi je spletla pristne vezi. Tudi sama je bila takoj po rojstvu v reji, ker njena mama ni zmogla skrbeti zanjo, čeprav sta bili v rednih stikih.

 • Avtor Kristalov sreče alpinist Andrej Štremfelj (photo: ARO)
  15.11.2022, 14:57

  Avtobiografija Andreja Štremflja: Zakaj naslov Kristali sreče?

  “Z alpinizmom se ukvarja mnogo ljudi, Andrej Štremfelj pa je en sam.” Tako je svežo avtobiografijo legendarnega alpinista pospremila njegova žena, vrhunska alpinistka Marija Štremfelj. V zgodovino alpinizma se je Andrej vpisal že 13. maja leta 1979, ko sta skupaj z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca (tudi Jugoslovana) stopila na najvišji vrh sveta. Na Mount Everest je drugič stopil leta 1990, ko sta z ženo Marijo postala prvi zakonski par na strehi sveta. O tem sta pred nekaj leti napisala knjigo Objem na vrhu sveta, zdaj prihaja prvi del avtobiografije Kristali sreče. O ozadju nastajanja knjige, spominih in pisanju v Davči je Andrej spregovoril za oddajo Doživetja narave.

 • Prisluškovanje stvarstvu (photo: Blaž Lesnik)
  04.10.2022, 15:11

  Prisluškovanje stvarstvu

  Kakšen glas ste danes najprej zaslišali, ko ste zjutraj odprli oči? Pri tem nimam v mislih zgolj zvokov iz neposredne okolice, ampak vse tiste glasove, ki so v nas in nam s svojo samoumevno prisotnostjo pije pozornost: podrsaj po telefonu, preveri zadnje novice in všečke. Kmalu se lahko pridruži glas obupa, najprej zato, ker nismo tako super kot vplivneži na instagramu, potem se zavemo, da nam bo zmanjkalo časa in ne bomo uspeli postoriti zadanega, v kulisi dnevnega hitenja pa na nas preži brezup zaradi sveta, v katerem živimo in ga s svojim načinom uničujemo tudi sami.

 • (photo: Samo Kham)
  25.06.2022, 18:03

  Ko je na vrhu zaplapolala slovenska zastava

  Ob dnevu državnosti je bila gostja Doživetij narave zgodovinarka in dolgoletna voditeljica oddaj Gore in ljudje na televiziji Slovenija Marjeta Keršič Svetel. V pogovoru smo se dotaknili nekaterih zgodovinskih mejnikov pomembnega dela naše kulturne in narodne identitete, obenem pa na planinstvo pogledali v duhu današnjega časa s kritičnimi očali. Kako danes razumemo planinske simbole, ki so tudi del državnih?