Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • Leon Kernel (photo: ARO)
  03.10.2023, 14:06

  Leon Kernel: Skozi vrata, ki so se zate nekoč odprla, moraš stopiti

  Malo je takšnih, ki strastno povezujejo dve tako široki področji, kot sta glasba in gozdarstvo. Letošnji prejemnik Slomškovega priznanja Leon Kernel to počne že dolgo časa. Njegova inovativna diploma ob zaključku študija gozdarstva iz leta 1982 nosi naslov: Gozd – glasba. Za svoje predano pedagoško delo (na Glasbeni šoli Postojna je 16 let poučeval klavir, od leta 1996 pa uči na Srednji gozdarski in lesarski šoli ter višji strokovni šoli v Postojni) je na letošnjem 20. Slomškovem dnevu na Ponikvi prejel priznanje Društva katoliških pedagogov. V pogovoru za oddajo Naš gost je povedal, da ga sprejema z veseljem, hkrati pa ga simbolno odstopa vsem tistim vzgojiteljem, ki so ga spremljali na njegovi življenjski poti in tako zanj odpirali vrata v pedagoški poklic.

 • dr. Matej Gabrovec (photo: )
  19.09.2023, 16:19

  Kaj je v javnem prometu bolje od potovanja z osebnim avtomobilom?

  Kaj storiti z gnečo na cestah, ki se iz meseca v mesec stopnjuje, je vprašanje, ki nas zaposluje že kar nekaj časa. A vsem, ki dnevno stojijo v zastojih tudi po več ur, je jasno, da tako ne bo šlo več naprej. Težav je več kot rešitev, vprašanja zastavljati pa lažje kot podati odgovore, ki bi kot zamah čarobne paličice rešili vse prometne zagate. Vse bolj pa se kaže, da popularni ukrepi, ki prinesejo navidezno rešitev, na dolgi rok ne delujejo. Ali mednje sodi gradnja načrtovanega tretjega pasu na ljubljanski obvoznici? Kako okrepiti sistem javnega potniškega prometa, da bo dejansko privlačen in uporaben? Kaj je mobilnostna revščina in kam vse se lahko v hribe podamo z javnim prevozom? Gost Doživetij narave je bil dr. Matej Gabrovec iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

 • Cesta od Luč do Strug je bila v avgustovski ujmi popolnoma uničena. Razdejanje je bilo neprestavljivo. (photo: Izidor Šček)
  11.08.2023, 17:55

  Mostovi solidarnosti: 1. dan - Luče v Zgornji Savinjski dolini

  Že vse od tistega žalostnega petka pred tednom dni, ko je našo domovino prizadelo obilno deževje in sprožilo hudourniške poplave, se trudimo z aktualnim poročanjem poslušalke in poslušalce seznanjati s stanjem v prizadetih krajih in jih vabiti k dejavni pomoči vsem prizadetim. Danes se je naša ekipa napotila proti Lučam v Zgornji Savinjski dolini.

 • Kirurg proktolog dr. Pavle Košorok (photo: Arhiv Iatros)
  09.08.2023, 15:02

  Poslovil se je dr. Pavle Košorok

  Nepričakovano se je poslovil specialist kirurg in ustanovitelj Medicinskega centra Iatros prof. dr. Pavle Košorok. Bil je stalen gost zdravstvenih Svetovalnic in je v naš studio rad prihajal – vedno z mislijo na to, kako bi s svojim strokovnim znanjem in bogatimi izkušnjami pomagal ljudem. Tudi na njegovo pobudo smo odpirali teme, o katerih je zaradi stigmatiziranosti težko začeti pogovor. Ko smo ga gostili, so telefoni poslušalcev hitro zazvonili, svoje sicer strokovne nasvete pa je dr. Košorok vselej podajal na poljuden način, s katerim je pomagal mnogim razumeti neprijetne težave, jih blažiti ali pa jih je napotil na ustrezno medicinsko obravnavo.

 • Medved (photo: Janko Ferlic)
  13.06.2023, 17:54

  Umetna inteligenca in kmečka pamet

  »Današnji čas je poln protislovij, ki odražajo kompleksnost in hitrost razvoja sodobne družbe. Eno od teh protislovij je, da kljub napredku znanosti in tehnologije, ljudje izgubljamo zaupanje v tradicionalne vire modrosti, kot je Sveto pismo ter se namesto tega obračamo po pomoč k umetni inteligenci.« Ta uvod je napisala umetna inteligenca, ki s pomočjo vsem dostopnega tehnološkega orodja Chat GPT z raketno hitrostjo vstopa v naš vsakdan.