Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • Šolanje (photo: Pixabay)
  19.05.2020, 19:48

  Starši so se čez noč prelevili v pedagoge

  V učilnice so se včeraj vrnili učenci prvih treh razredov osnovnih šol ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Ob tem se odpira cela vrsta vprašanj: zakaj samo prva triada, kako življenjski so ukrepi in kaj vodstva šol ter pedagoške delavce čaka 1. septembra. O vsem tem je svoj pogled predstavil ravnatelj osnovne šole Škofljica Roman Brunšek, ki pravi, da so učitelji in starši v tem času opravili izjemno delo, zdaj pa bi bilo dobro, da se učenci vrnejo v šolo.

 • Film Žejni svet (photo: Yann Arthus-Bertrand)
  22.04.2020, 16:04

  Kdo je koga poslal v karanteno?

  Letos dan Zemlje obeležujemo v nenavadnih razmerah, ki so tudi za naš planet nekaj, česar v zadnjem času (človeško gledano) ni bil vajen. Z ustavitvijo življenja in gospodarstva, industrije se je zmanjšalo onesnaževanje. Da je to čas za premislek, ko se lahko vprašamo, kako deluje družba v odnosu do svojega življenjskega prostora, je poudaril tudi sogovornik v Svetovalnici prof. dr. Mihael Toman z Biotehniške fakultete. Hkrati ostaja realen: življenje se bo vrnilo v podobne tirnice kot je bilo pred pandemijo, kar pa nas lahko najbolj skrbi. »Če ne bomo bistveno spremenili svoje miselnosti v odnosu do narave, rabe dobrin in prostora, potem se nam slabo piše.«

 • Uživajmo sadje! (photo: Silvia / Pixabay)
  19.03.2020, 15:50

  Dr. Mihaela Jurdana: Imunski sistem krepimo z uravnoteženo prehrano, dovolj spanja in gibanjem!

  V Svetovalnici je bila naša gostja izredna profesorica in višja znanstvena sodelavka na Fakulteti za vede o zdravju dr. Mihaela Jurdana, s katero smo govorili o koronavirusu, kako krepimo imunski sistem in tudi o dogajanju v Italiji. Pravi, da je upoštevanje navodil izjemno pomembno: »Najpomembnejša zaščita v tem trenutku je izolacija, ker virus rabi nas, da se lahko širi. Če bomo sami izolirani, je to najboljši način, da se mu izognemo.«

 • Meritev sonca (photo: )
  19.03.2020, 14:29

  POMLADANSKO SONCE – opazovalni izziv

  V teh dneh, ko ostajamo doma in nam morda ostaja tudi več časa, se lahko bolj posvetimo opazovanju narave – v nebo lahko pogledamo tudi iz domačega okna. Prav tako, kot glasbeniki z oken in balkonov lepšajo večer in poskrbijo za razvedritev, lahko tisti, ki so vam blizu naravni pojavi pogled uperite v nočno nebo ali pa čez dan sledite potovanju sonca preko neba. Prav s slednjim je povezan naš izziv, ki vam lahko prinese tudi lepo nagrado.

 • Jera Musič na cilju Apalaške poti (photo: Osebni arhiv)
  14.03.2020, 05:00

  Ves trik je v tem, da vsak dan vstaneš in hodiš

  V februarskih Doživetjih narave je svoje izkušnje, dogodivščine in življenjska spoznanja delila Jera Musič. Mlada popotnica jih je še kot najstnica lansko leto vztrajno nabirala na Apalaški poti, ki jo je prehodila kot prva Slovenka: 3500 kilometrov, 14 zveznih držav ZDA od Georgie do Maina in 146 žuljev, smeha in joka. Spregovorila je tudi o naslednjem podvigu, ki se bo začel v maju. Odpravlja se namreč na še daljšo in zahtevnejšo Pacifiško pot.