Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič

Blaž Lesnik

Blaž Lesnik je radijski voditelj, novinar in urednik.

 • P. Ivan Platovnjak, voditelj Blaž Lesnik in p. Marko Novak (photo: Rok Mihevc)
  15.02.2020, 05:00

  Globine: V kakršnemkoli stanju sem, lahko izžarevam Božjo ljubezen

  O zdravju, njegovi odsotnosti in duhovnosti smo govorili v tokratni oddaji Globine. Kako lahko bolezen pomaga človeku pri njegovi duhovni rasti? Kdaj ga napravi zrelejšega in v katerih primerih privede do upora zoper Boga? Ob klicih poslušalcev in povezanosti vseh bolnikov, sta bila z nami bolniški duhovnik frančiškan p. Marko Novak in jezuit p. dr. Ivan Platovnjak.

 • Preverjanje utripa (photo: Pixabay)
  12.02.2020, 07:25

  Zdravje in kultura dobrote

  Viroza, gripa, prazne učilnice v šolah in za povrh še kitajski koronavirus: lahko bi rekli da Svetovni dan bolnikov prihaja v pravem času. Vsak od nas pozna koga, ki je hudo zbolel, morda celo že v zgodnjih otroških letih. Bolezen lahko zdravega človeka v hipu prestavi iz aktivnega življenja na polnih obratih v odrinjen kot bolniške postelje. Še včeraj zdrav in dejaven se bolnik znajde osamljen in odveč sebi in družbi. Zato ne preseneča, da je (tudi) Slovencem je zdravje zelo pomembna vrednota. Vsaj v besedah. Drugo pa je, kaj (in na kakšen način) smo zanj pripravljeni storiti.

 • Družina (photo: Unsplash)
  04.02.2020, 08:24

  Christian Gostečnik: Starši so ikone in svetinje

  O tem, kako prepoznati, sprejeti in živeti svoje poslanstvo in predvsem poslanstvo matere in očeta je v oddaji Za življenje spregovoril klinični psiholog in frančiškan p. dr. Christian Gostečnik. Vsaka mama trpi ob svojem otroku in vprašanjih, kot so: ali bo šel po pravi poti, se bo razvil, ali bo z njim vse v redu?

 • Naj alpinistka 2018 Marija Jeglič - Meri (photo: Blaž Lesnik)
  24.01.2020, 15:28

  Če greš v hribe, zgodbe pač nastajajo

  Mlada alpinistka Marija Jeglič – Meri je bila gostja Doživetij narave (17.1.) tik pred tradicionalno podelitvijo najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2019. Prejšnje leto si je naslov naj-alpinistke prislužila prav Marija, ki pravi, da tudi če ga ne bi bilo, to njenega plezanja ne bi spremenilo: »Če so priznanja tvoja motivacija, je boljše, da iščeš uspehe drugje kot pa v alpinizmu, kjer je preveč tveganj«. Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec in gorski vodnik inštruktor Anton Sazonov – Tonač, ostala imena, ki so zaznamovala smeri in lestvice v alpinizmu in športnem plezanju v preteklem letu, bodo sporočili prihodnji četrtek, 30. januarja 2020.

 • Sveto pismo (photo: Unsplash)
  16.01.2020, 06:02

  Koliko prahu je pa na vašem Svetem pismu?

  O Svetem pismu smo govorili v januarski oddaji Globine. Skozi Staro zavezo se vijeta dve poti, pot pravičnega in krivičnega, ki ju zasledimo tudi v psalmih. Biblicist dr. Alan Tedeško nam je približal dvojčka, psalm 50 in 51, v katerih se srečamo z božjo pravičnostjo in usmiljenjem. Je naše Sveto pismo spravljeno na polici in se praši? Prah se gotovo ne nabira pri našem gostu, ki se je že kot otrok srečal z legendarnim rdečim Svetim pismom od Ognjišča. »Hotel sem, da mi ga bere mama, kasneje sem ga bral sam. Zmeraj pa mi je odpiralo veliko vprašanj.«