Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Slovenci po svetu

p. Miha Žužek (photo: Maranatha) p. Miha Žužek (photo: Maranatha)

Spominjamo se, 14. maj - p. Miha Žužek

Na današnji dan 2008 je v Ljubljani umrl jezuit, duhovni pisatelj, vzgojitelj mladih in duhovnik Miha Žužek. Leta 1966 je odkril Log pod Mangartom, kjer je začel zbirati mlade.

Gasilci so v pripravljenosti 24/7. Ni enostavno. Ko se vsi poskrijejo, grejo gasilci v ogenj! (photo: FJ / Unsplash) Gasilci so v pripravljenosti 24/7. Ni enostavno. Ko se vsi poskrijejo, grejo gasilci v ogenj! (photo: FJ / Unsplash)

"Na pomoč!"

»Na pomoč!«, je gasilski pozdrav. Gasilce dobro poznamo, saj so dobro vpeti v lokalno okolje in življenje, med ljudmi pa uživajo velik ugled in zaupanje. V vzgojo mladega kadra vlagajo veliko ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...

Janez E. Rus (photo: Osebni arhiv) Janez E. Rus (photo: Osebni arhiv)

Janez E. Rus: Stalno na poti

Duhovnik, odgovoren za duhovno pastoralo pri mednarodni skupnosti Emanuel, že tri leta deluje trenutno v Munchnu, kjer je sedež skupnosti. Ima pa več tako imenovanih hiš na različnih delih sveta, ...

Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si) Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si)

Spominjamo se, 12. maj

12. maja 1845 se je v Sémiču rodil škof Janez Staríha. Že pred duhovniškim posvečenjem je na povabilo škofa Barage odšel v ameriške misijone. Posvečen je bil leta 1869 v marquettski stolnici.

Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK)) Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK))

Spominjamo se, 11. maj - Urban Jarnik

11. maja 1610 je v Pekingu umrl italijanski misijonar Mattéo Ricci. Poleg misijonskega dela je napisal več znanstvenih del v kitajščini in izdal zemljevid sveta.

Mladim smo dolžni dati upanje. (photo: PixaBay) Mladim smo dolžni dati upanje. (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Mladim smo dolžni dati upanje

Odrasli pozabljamo, da otroci in mladi drugače doživljajo realnost. Kar se nam zdi morda ne tako zelo pomembno, v smislu, da bo vse prešlo in bo že kako, mladim lahko razmere predstavljajo ...

Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana) Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 8. maj

Na današnji dan leta 1707 je ljubljanski škof Ferdinand von Khuenburg posvetil ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Načrte za novo svetišče je naredil jezuit Andrej Pozzo, poslikal pa jo je Giulio ...

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej) Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 7. maj

Na današnji dan 1891 se je v Bohinjski Bistrici rodil organist, pianist, skladatelj, fotograf in filmski režiser Janko Ravnik.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.