Je ena nedelja dovolj?
Če bi vas vprašali, kateri dan v letu namenjamo dnevu kulture oziroma obeležujemo Prešernov dan, sem prepričana, da bi praktično vsi znali odgovoriti na to vprašanje. Izkušnja mi govori, da bi ...
Če bi vas vprašali, kateri dan v letu namenjamo dnevu kulture oziroma obeležujemo Prešernov dan, sem prepričana, da bi praktično vsi znali odgovoriti na to vprašanje. Izkušnja mi govori, da bi ...
Pismenost je ključna veščina in ključno merilo izobrazbe prebivalstva, pravita Max Roser in Esteban Ortiz-Ospina. Z zgodovinskega vidika se je stopnja pismenosti svetovnega prebivalstva v zadnjih ...
Majski komentar sem zaključil z mislijo, da je skrajni čas za vnovično počlovečenje s pomočjo holistične vzgoje, katere ključen del bo poleg psihičnih in telesnih razsežnosti tudi duhovnost, torej ...
Lahko bi se zgodilo na stopnišču pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani, ali pa med stolnico in semeniščem... učitelj, oblečen v dolgo haljo, z brado, bi govoril mimoidočim o smislu življenja. Ob ...
Za uvod parafraziram misel slovenskega zamejskega pesnika, pisatelja in novinarja Marija Čuka: "Spominjanje ni vračanje v preteklost z namenom, da bi tam ostali, ampak nujen pogoj, da lahko živimo ...
Smisel življenja, trpljenja, napora, sočutja, solidarnosti in ljubezni. In smisel pešanja moči, umiranja in smrti. To so večna vprašanja, ki se odpirajo še posebej danes, ko bi nekateri na vsak ...
Trdo srečanje Titanika z ledeno goro je skozi večino potnikov brez dvoma poslalo streznitveni impulz. Če bi takrat lahko še kaj ukrenili, bi zagotovo. Ko človek gleda slovensko situacijo, pa vidi ...
»Današnji čas je poln protislovij, ki odražajo kompleksnost in hitrost razvoja sodobne družbe. Eno od teh protislovij je, da kljub napredku znanosti in tehnologije, ljudje izgubljamo zaupanje v ...
Včeraj smo Slovenci praznovali. Katoličani praznik Sv. rešnjega telesa in krvi, vsi Slovenci pa dan Primoža Trubarja. A zdi se, da je slednji praznik, dan utemeljitelja knjižne slovenščine, ...
Golobova vlada, ki jo sestavljajo poleg Svobodnjakov še SD, Levica s sateliti iz civilne družbe in ostanki Koalicije ustavnega loka, je v enem letu - kot sami pravijo - poskrbela, da smo spet ...
Slovenski javni prostor se v zadnjih mesecih prebuja. Različni protesti zoper vladajoče centre moči se vrstijo teden za tednom. Več tisoč kmetov na traktorjih v središču slovenske prestolnice je ...
Naj najprej povem, da ta komentar ni naročen, ne plačan ali karkoli drugega. V zadnjem času sem tudi sama izkusila, kaj pomenijo dolge čakalne vrste v zdravstvu. Za fizioterapijo, ki jo načeloma ...
Obletnice v maju in juniju so nedoumljiva kalvarija in tragedija slovenskega naroda, nekaj kar se ne da misliti, kot bi dejal Justin Stanovnik. Po trpljenju in smrtnih grozotah vojne in revolucije ...
23. maj je danes, dan pred praznikom Marije Pomagaj, ko bomo na Brezjah spet obhajali večer krščanskih izročil. Zbrali se bomo ob pobudi naših rojakov iz ZDA, da se vsako leto, na predvečer ...
Spomladi se zgostijo državni prazniki, kar vedno prinese s sabo tudi prepire. Nič čudnega: Gre za 27. april in 1. maj in 9. maj in zdaj še za 17. maj… Sami dnevi, ki imajo v temeljih toliko ...
V Slovenija bomo 17. maja obhajali narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Gre za dan, ki se ga tisti, ki nam danes vladajo ne želijo spominjati. Žrtev komunističnega nasilja ne ...
Srečali boste ljudi, ki pravijo, da zemlja ni okrogla. Drugi trdijo, da ni bilo evolucije. Po povedanem nas ne sme čuditi, če bomo srečali ljudi, ki trdijo, da ni bilo holokavsta. Celo kakšen znan ...
Nedolgo nazaj sem bil izzvan z iskrenim vprašanjem o pomenu in uporabni vrednosti krščanske, predvsem sodobne krščanske glasbe in bom zato v nekaj mislih poskušal sebi in drugim odgovoriti na to ...
Lanskega oktobra sem prejel izjemno zanimivo “klasično” pošto, ki me je razveselila in hkrati užalostila zaradi hitrega zatona osebne komunikacije, za katero ne potrebujemo pametnih telefonov, ...
V letu 2023 duševno zdravje visoko kotira na lestvici javnega zdravja v Sloveniji, pa tudi v ostalih državah članicah Evropske unije. Razlog je preprost: Vedno več ljudi ima na tem področju ...
Že kot majhno punčko so me učili, da lagati ni lepo in da ima laž kratke noge. Toda ko spremljam dogajanje okoli naše polpretekle zgodovine, ko poslušam besede naših levičarjev – bodisi tistih v ...