Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Ivan Sivec (photo: Jože Bartolj)
  21.06.2021, 12:02

  Naš gost: Pisatelj Ivan Sivec

  Naš gost je bil pisatelj, publicist in etnolog Ivan Sivec, ki je naš najplodovitejši pisatelj. Podpisuje skoraj 160 knjižnih del in mnoga med njimi so v samem vrhu bralnih seznamov slovenskih knjižnic. Za prvo iztočnico pogovora smo izbrali izid knjige o primorskem duhovniku Virgilu Ščeku, ki je izšla v novi knjižni zbirki Slovenski narodni buditelji založbe Družina. Ivan Sivec nam je povedal, da si želi, da bi ob 30 letnici samostojnosti bolj spoznali nekatere po krivici zamolčane velike osebnosti naše zgodovine …

 • Jože Bartolj (photo: ARO)
  01.06.2021, 14:40

  30-letnica in protesti!

  Danes vstopamo v mesec junij, ko se bomo spominjali 30 letnice samostojnosti. Dogodki se kljub pandemiji vrstijo že vse leto in prepričan sem, da bo junijsko dogajanje najbolj slovesno.

 • Akademski slikar Darko Slavec (photo: Jože Bartolj)
  24.05.2021, 14:03

  Naš gost: Darko Slavec

  Naš gost je bil akademski slikar in profesor Darko Slavec, rojen 10. junija leta 1951 v Postojni, aktualni 70 letnik! Pred kratkim je imel razstavo v Zavodu sv. Stanislava. Njegovo slikarstvo je prežeto s kozmološko tematiko, izpovednostjo in estetiko, izraženo v ciklih ‘Kruh, svet in kozmos’, ‘Človek in vesolje’, ‘Sanje velike kopalke’ ‘Sonca’ in „Deus“.

 • p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)
  27.04.2021, 09:36

  Zelo dober datum za enotno praznovanje Dneva upora bi po Cestnikovem predlogu lahko bil …

  27. april je dan, ob katerem nimajo vsi enakega mnenja. Praznik upora se na ta dan po mnenju mnogih še zdaleč ni zgodil, kajti komunisti in nacisti so bili vse do 22. junija 1941 zavezniki. Kateri pa bi lahko bil pravi datum? Predlog je v oddaji “Spoznanje več, predsodek manj” podal p. Branko Cestnik, ki je po pol leta karantene prišel čez Trojane v belo Ljubljano in ugotovil, da ta še stoji.

 • Izkopavanje Romov v Iški (photo: M. Pečovnik)
  18.04.2021, 17:00

  Video: Moja zgodba - slovenski razkol - Partizanski genocid nad Romi

  Oddaji Moja zgodba bomo z dr. Jožetom Možino govorili o partizanskem ravnanju z Romi, ki je bilo skrajno nasilno. Veljali so za manj vredne, za najšibkejšo in najrevnejšo kategorijo prebivalstva. Na Dolenjskem in Noztranjskem naj bi jih bilo v času pred drugo svetovno okoli 300.