Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)
  30.01.2023, 12:19

  Vesela novica iz Svete dežele #foto

  Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

 • Jože Bartolj (photo: ARO)
  24.01.2023, 14:42

  Muzej slovenske osamosvojitve

  Dovolite da današnji komentar o Muzeju novejše in sodobne zgodovine začnem s citatom brigadirja slovenske vojske Janeza Švajncerja, ki je ob polemikah glede ukinitve, združitve ali nove ustanovitve nove muzejske inštitucije zapisal: »Iz imena novega, združenega muzeja lahko razumemo, za kaj je šlo s to ukinitvijo. Ne za ukinitev muzeja, pač pa za ukinitev slovenske osamosvojitve. Združeni muzej se imenuje Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Ne Muzej novejše zgodovine in osamosvojitve Slovenije, kar bi bilo logično. Poleg tega je ta ukinitev bila izpeljana tako spretno in pokvarjeno, da bolj ne bi mogla biti. Muzej je bil ukinjen kot nepotreben, podton ukinitve pa je bil, da si tistih nekaj, ki se imajo za osamosvojitelje, muzeja ne zasluži. Nič, da niso muzeja izgubili samo ti "osamosvojitelji", pač pa vsi Slovenci, ki smo se leta 1990 odločili za svojo državo in jo še posebej leta 1991 obranili.«

 • Željko Oset, Jože Dežman in Lojze Peterle (photo: ARO)
  20.01.2023, 12:46

  »Združevanje« muzejev sramotno poniževanje zdrave pameti in še ena fronta

  Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Za izjavo smo poklicali aktualna direktorja omenjenih inštitucij, odzval se je tudi Lojze Peterle.

 • Črtomir Frelih pred sliko slikarskega kolega Toneta Seiferta (photo: Jože Bartolj)
  14.11.2022, 15:05

  Naš gost: Črtomir Frelih

  Naš gost je bil akademski slikar in grafik, magister umetnosti in redni profesor za področje grafike na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih. Njegova razstava Grafike in risbe. Štiri desetletja je še do začetka meseca februarja 2023 na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru! In ob tej razstavi smo spletli tokratni pogovor, ki ga lahko slišite tudi v našem audio arhivu.

 • Macesnova gorica, Luka Rozman in Jože Dežman (photo: Jože Bartolj)
  28.10.2022, 18:21

  Macesnova gorica - slovenski Katin

  Pri Breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu je bila danes slovesnost s položitvijo venca ob izkopu posmrtnih ostankov umorjenih domobrancev po drugi svetovni vonji. V navzočnosti častne čete slovenske vojske, kvarteta trobil policije in poslanca Janeza Žaklja se je slovenska država simbolno poklonila žrtvam povojnih pobojev, ki jih je zagrešila komunistična oblast. Žakelj je ob tem ocenil, da gre za tragičen čas slovenske zgodovine in da bi bilo ne glede na medsebojne razlike prav, da se žrtev spomnimo, kar vidi tudi kot korak k spravi.