Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Ddr. Igor Grdina, Milan Knep, dr. Ignacija Fridl Jarc (photo: Jože Bartolj)
  06.02.2020, 15:50

  "Pogovor o" pred praznikom kulture

  V oddaji Pogovor o ... na temo prihajajočega Slovenskega kulturnega praznika so bili z nami zgodovinar, literarni zgodovinar in libretist prof. ddr Igor Grdina, teolog, nekdanji kordinator Foruma za dialog med vero in kulturo Milan Knep in filozofinja in urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

 • p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)
  28.01.2020, 15:03

  Cestnik o pozivih k odstopu Zoreta in igralcih, ki uživajo v cerkvenih škandalih

  Kaj pomeni, ko skupina vernikov odločno pozove nadškofa k odstopu, smo v tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj,« vprašali p. Branka Cestnika. Dejstvo je, da se to ne zgodi velikokrat in da taki pozivi znotraj Cerkve nimajo enakega odmeva kot v kakšni politični stranki.

 • Luka Debevec Mayer (photo: Jože Bartolj)
  20.01.2020, 10:04

  Naš gost Luka Debevec Mayer: Moja največja dota je slovenstvo

  Luka Debevec Mayer se je rodil v Buenos Airesu slovenskim staršem. Mama Ljubljančanka Marica Mayer, kot amaterska igralka in režiserka ter oče Lojze, kot zborovski pevec, sta vplivala na Lukovo zanimanje za kulturo, glasbo in nastopanje. Pri petih letih je prvič stal na odru Slovenskega doma v Argentini. Tamkajšnja Slovenska skupnost je bila vedno močno povezana s kulturo, vero in jezikom, zato so bile sobote in nedelje v znamenju slovenske šole, zborov in cerkve.

 • Razglasitev Prešernovih nagrad (photo: Jože Bartolj)
  15.01.2020, 13:30

  Znani dobitniki Prešernovih nagrad

  Upravni odbor Prešernovega sklada je v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana razglasili dobitnike letošnjih Prešernovih nagrad, najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

 • Jože Bartolj (photo: ARO)
  14.01.2020, 14:25

  Stockholm v Dražgošah

  V današnjem komentarju bi rad povedal nekaj besed o Stockholmskem sindromu. Gre za psihološki fenomen, ko žrtev razvije čustveno navezanost na ugrabitelja. Ime ima po bančnem ropu v Stockholmu na Švedskem leta 1973, v katerem je več bančnih uslužbencev, ki so bili zadržani kot talci, razvilo čustveno navezanost na ugrabitelja in so ju, po tem ko so bili po šestih dneh osvobojeni, celo branili. O tem sindromu smo že vsi slišali, morda smo gledali kakšen film na to temo, kaže pa nam, kako kompleksna je človeška osebnost, saj se žrtev ne obnaša tako, kot bi od nje pričakovali.