Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Utrinek iz slovesnosti (photo: ARO)
  23.05.2023, 17:48

  Dnevi spomina in prošnja Mariji

  23. maj je danes, dan pred praznikom Marije Pomagaj, ko bomo na Brezjah spet obhajali večer krščanskih izročil. Zbrali se bomo ob pobudi naših rojakov iz ZDA, da se vsako leto, na predvečer praznika Marije pomočnice kristjanov, zberemo k molitvi, s katero bomo prosili za blagoslov Slovenije, našega naroda ter k utrditvi slovenskih krščanskih izročil. Molitvi bomo pridružili tudi prošnjo za zdravo pamet in za narodno pomiritev, saj nas k temu silijo vse bolj profilirani ideološki napadi aktualne vladajoče oligarhije.

 • Kritik, kurator in pravnik Aleksander Bassin (photo: Jože Bartolj)
  16.04.2023, 21:23

  Naš gost: Aleksander Bassin

  Naš gost je bil kritik, kurator in pravnik, ki je več desetletij pomembno sooblikoval domači likovni prostor Aleksander Bassin. Rojen je bil 8. maj 1938 v Ljubljani in bo kmalu praznoval 85. rojstni dan. Je avtor avtobiografije Obris mojega časa, ki je izšla jeseni 2022 pri Slovenski matici.

 • Slikar Herman Gvardjančič (photo: STA)
  04.02.2023, 18:00

  Naš gost: Prešernov nagrajenec, akademski slikar Herman Gvardjančič

  Pred slovenskim kulturnim praznikom, ob prihajajočem 80 rojstnem dnevu, (ki bo 21. oktobra), pred podelitvijo najvišjih državnih priznanj za delovanje na umetniških področjih, smo gostili letošnjega Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo, akademskega slikarja in pedagoga Hermana Gvardjančiča! V prvem delu pogovora smo se navezali na prihajajoči praznik kulture in izvedeli kako naš gost obeležuje ta dan.

 • Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)
  30.01.2023, 12:19

  Vesela novica iz Svete dežele #foto

  Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

 • Jože Bartolj (photo: ARO)
  24.01.2023, 14:42

  Muzej slovenske osamosvojitve

  Dovolite da današnji komentar o Muzeju novejše in sodobne zgodovine začnem s citatom brigadirja slovenske vojske Janeza Švajncerja, ki je ob polemikah glede ukinitve, združitve ali nove ustanovitve nove muzejske inštitucije zapisal: »Iz imena novega, združenega muzeja lahko razumemo, za kaj je šlo s to ukinitvijo. Ne za ukinitev muzeja, pač pa za ukinitev slovenske osamosvojitve. Združeni muzej se imenuje Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Ne Muzej novejše zgodovine in osamosvojitve Slovenije, kar bi bilo logično. Poleg tega je ta ukinitev bila izpeljana tako spretno in pokvarjeno, da bolj ne bi mogla biti. Muzej je bil ukinjen kot nepotreben, podton ukinitve pa je bil, da si tistih nekaj, ki se imajo za osamosvojitelje, muzeja ne zasluži. Nič, da niso muzeja izgubili samo ti "osamosvojitelji", pač pa vsi Slovenci, ki smo se leta 1990 odločili za svojo državo in jo še posebej leta 1991 obranili.«