Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Matej Metlikovič v svojem ateljeju (photo: Jože Bartolj)
  28.09.2021, 10:29

  Pogled v slikarsko katedralo Mateja Metlikoviča

  V soboto 25. septembra je bil naš gost akademski slikar Matej Metlikovič. Z razstavo „Vrt življenja - Fragmenti za katedralo“, ki je bila spomladi na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je obeležil nekaj življenjskih obletnic.

 • Radijski kolesarji (photo: Rok Mihevc)
  07.09.2021, 14:30

  Dlaka v jajcu

  Pesnik Tone Pavček piše v svoji kratki pesmi Svet, da smo na svetu, da gledamo sonce, da gremo za soncem, da sami postanemo sonce in da s sveta odženemo sence. Kratka, lepa, metaforična pesem nam hoče povedati, da naj gledamo za dobrimi, svetlimi, pozitivnimi stvarmi, ob njih naj se navdihujemo in potem tudi sami postanemo taki, svetli, pozorni, dobri … Če to bomo, bomo iz sveta lahko pregnali sence, ki so v tem kontekstu nekaj slabega, temnega, negativnega. Če si priznamo ali ne, ima Pavčkova pesem tudi krščanski pomen.

 • p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)
  24.08.2021, 12:22

  Kako so "demonologi pod Triglavom doživeli revolucionarno ekstazo in vrhovnemu svetili v oči" ...

  Ena izmed tokratnih tem oddaje »Spoznanje več, predsodek manj« je bilo tudi nedavno neprimerno obnašanje t. i. »petkovih kolesarjev« ob srečanju s člani aktualne vlade pri koči na Kredarici pod Triglavom. O tem smo za komentar prosili p. Branka Cestnika, ki je med drugim spregovoril še o dnevu spomina na žrtve totalitarizma, lahki zmagi talibanov v Afganistanu ter koronskepticizmu in njegovih posledicah ...

 • Igor Zimic (photo: Jože Bartolj)
  18.08.2021, 12:04

  Umetniki za Karitas ponovno na Sinjem vrhu

  Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino med 16. do 20. avgustom 2021 poteka 27. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas z geslom: Z očetovim srcem. Ta zelo uspešen in odmeven priojekt že od začetka izvaja Škofijska Karitas Koper pod vodstvom ravnateljice Jožice Ličen, ki pa je letos zaradi bolezni žal odsotna.

 • Ivan Sivec (photo: Jože Bartolj)
  21.06.2021, 12:02

  Naš gost: Pisatelj Ivan Sivec

  Naš gost je bil pisatelj, publicist in etnolog Ivan Sivec, ki je naš najplodovitejši pisatelj. Podpisuje skoraj 160 knjižnih del in mnoga med njimi so v samem vrhu bralnih seznamov slovenskih knjižnic. Za prvo iztočnico pogovora smo izbrali izid knjige o primorskem duhovniku Virgilu Ščeku, ki je izšla v novi knjižni zbirki Slovenski narodni buditelji založbe Družina. Ivan Sivec nam je povedal, da si želi, da bi ob 30 letnici samostojnosti bolj spoznali nekatere po krivici zamolčane velike osebnosti naše zgodovine …