Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik

Jože Bartolj

Jože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

 • Razglasitev Prešernovih nagrad (photo: Jože Bartolj)
  15.01.2020, 13:30

  Znani dobitniki Prešernovih nagrad

  Upravni odbor Prešernovega sklada je v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana razglasili dobitnike letošnjih Prešernovih nagrad, najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

 • Jože Bartolj (photo: ARO)
  14.01.2020, 14:25

  Stockholm v Dražgošah

  V današnjem komentarju bi rad povedal nekaj besed o Stockholmskem sindromu. Gre za psihološki fenomen, ko žrtev razvije čustveno navezanost na ugrabitelja. Ime ima po bančnem ropu v Stockholmu na Švedskem leta 1973, v katerem je več bančnih uslužbencev, ki so bili zadržani kot talci, razvilo čustveno navezanost na ugrabitelja in so ju, po tem ko so bili po šestih dneh osvobojeni, celo branili. O tem sindromu smo že vsi slišali, morda smo gledali kakšen film na to temo, kaže pa nam, kako kompleksna je človeška osebnost, saj se žrtev ne obnaša tako, kot bi od nje pričakovali.

 • Janko Jarc - Smiljan (photo: Jože Bartolj)
  23.10.2019, 11:22

  Naš gost Janko Jarc – Smiljan

  Naš gost je bil tokrat pisatelj in vzgojitelj Janko Jarc, ki je dolga leta pisal zgodbe v mesečnik Ognjišče pod psevdonimom Smiljan. Pred skoraj sedmimi leti je izšla njegova knjiga "Samo še pet minut" v kateri je zbranih 54 zgodb iz Ognjišča, ki so izhajale od leta 1970 do 2005.

 • Bernard Štuhec (photo: ARO)
  22.10.2019, 08:13

  Srce se ne boji - Bernard Štuhec

  Vrhovni plenum OF je na seji 16. septembra 1941 v Ljubljani objavil sklep, po katerem si OF prilašča izključno pravico do upora proti okupatorju. Vsakdo, ki je deloval zunaj OF, je po tem veljal za izdajalca. Prav to dejanje komunistične partije je pomenilo tisto razdelitev slovenskega naroda, ki je vodila v državljansko vojno (najmračnejše obdobje slovenske zgodovine) in ki jo je partija tudi v povojnih letih načrtno podpihovala.

 • Janez Strašek (photo: ARO)
  15.10.2019, 08:51

  Srce se ne boji - Janez Strašek

  Misijonsko družbo, na Slovenskem jo poznamo pod imenom lazaristi, je ustanovil sv. Vincencij pavelski leta 1625. Njen namen je predvsem oznanjevanje evangelija ubogim in zapuščenim, posebej tudi preko ljudskih misijonov. V Slovenijo je lazariste pripeljal škof Anton Martin Slomšek, in sicer leta 1862 k sv. Jožefu nad Celjem.