Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović

Spominjamo se

Oskar Dev (photo: dlib.si, Portreti slovenskih glasbenikov iz zapuščine Saše Šantla) Oskar Dev (photo: dlib.si, Portreti slovenskih glasbenikov iz zapuščine Saše Šantla)

Spominjamo se, 3. avgust – Oskar Dev

3. avgusta 1932 je v Mariboru umrl skladatelj Oskar Dev. Po poklicu je bil sodnik. Z glasbo se je srečal v novomeški gimnaziji, kjer je nanj vplival Hugolin Sattner. Pozneje se je izobraževal v ...

Belin, baročna opera v treh dejanjih (photo: Kamnik.info) Belin, baročna opera v treh dejanjih (photo: Kamnik.info)

Spominjamo se, 27. julij - Jakob Frančišek Zupan

Na današnji dan 1734 se v župniji Héngsberg na Zgornjem Štajerskem rodil skladatelj in organist Jakob Frančišek Zupan. Po študiju glasbe v Gradcu je že pred letom 1757 prišel v Kamnik, kjer je bil ...

Škof Anton Vovk (photo: Janez Modic) Škof Anton Vovk (photo: Janez Modic)

Spominjamo se, 7. julij - Anton Vovk

7. julija 1135 se je v opatiji v Stični začelo redno meniško življenje. Že nekaj let prej je tja prišlo nekaj menihov, ki so pripravili bivališče za prvo skupnost. Na današnji dan leta 1135 so se ...

Ignacij Knoblehar (photo: Franc Pustavrh) Ignacij Knoblehar (photo: Franc Pustavrh)

Spominjamo se, 6. julij - Ignacij Knoblehar

Na današnji dan 1535 so v Londonu usmrtili filozofa, politika Sv. Tomaža Mora. Ker ni hotel dati prisege, s katero bi priznal kralja za vrhovnega predstojnika angleške Cerkve, so ga razlastili, ga ...

Škof Jurij Bizjak (photo: Izidor Šček) Škof Jurij Bizjak (photo: Izidor Šček)

Spominjamo se, 5. julij - Jurij Bizjak

5. julija 1843 so v Ljubljani začele izhajati Bleiweisove [blájvajsove] Kmetijske in rokodelske novice. Pomenile so nov korak v boju za pravice našega naroda.

Rubrika Spominjamo se (photo: ARO) Rubrika Spominjamo se (photo: ARO)

Spominjamo se, 1. julij

Na današnji dan 1711 se je v Gorici rodil goriški nadškof Karel Mihael Áttems. V času vodenja nadškofije je ustanovil semenišče, posojilnico, bolnišnico in tiskarno. 1. julija leta 1861 je izšla ...

Kardinal Jakob Missia (photo: dlib.si) Kardinal Jakob Missia (photo: dlib.si)

Spominjamo se, 30. junij

30. junija 1839 se je v Moti pri Križevcih rodil goriški nadškof kardinal Jakob Míssia. Bil je dvorni kaplan, tajnik več škofov in stolni kanonik v Gradcu.

Portret nadškofa Alojzija Šuštarja (photo: Tamino Petelinšek/STA) Portret nadškofa Alojzija Šuštarja (photo: Tamino Petelinšek/STA)

Spominjamo se, 29. junij

Na današnji dan 2007 je v Zavodu Sv. Stanislava umrl nadškof Alojzij Šuštar. Bog ga je poklical k sebi potem ko je maševal, opravil molitve ter prebral berili in evangelij za naslednji dan.

Alojz Srebotnjak (photo: Fotografija plošče iz leta 1982) Alojz Srebotnjak (photo: Fotografija plošče iz leta 1982)

Spominjamo se, 27. junij

27. junija 1883 se je v Gružu rodil oficir Alfred Lavrič. Po razpadu Avstro-Ogrske se je pridružil Maistrovim borcem in postal poveljnik na Koroškem.

bl. Anton Martin Slomšek (photo: Spletna stran: Katoliška  cerkev) bl. Anton Martin Slomšek (photo: Spletna stran: Katoliška  cerkev)

Spominjamo se, 21. junij

21. junija 1941 so po ukazu Nemcev posmrtne ostanke Antona Martina Slomška prenesli v baziliko Matere usmiljenja v Mariboru. Pred tem so njegovi zemeljski ostanki počivali v kapelici Žalostne ...

Marko Bajuk (photo: Dlib.si: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK) Marko Bajuk (photo: Dlib.si: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK)

Spominjamo se, 20. junij - Marko Bajuk

20. junija 1961 je v Mendozi umrl klasični filolog, glasbenik in organizator šolstva Marko Bajuk, iz Drášičev pri Metliki. Med letoma 1940 in 1945 je bil ravnatelj klasične gimnazije v Ljubljani.

Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični) Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični)

Spominjamo se, 14. junij

Na današnji dan 1877 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Ceciljánsko društvo kot zasebni cerkveno-glasbeni zavod za vso škofijo.

Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons) Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. junij – Luiza Pesjakova

12. junija 1828 se je v Ljubljani rodila pesnica in pisateljica Luíza Pesjákova. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Izdala je zbirko pesmi Vijolice. Pisala je tudi krajšo prozo, ...

Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA) Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA)

Spominjamo se, 9. junij – Primož Trubar

9. junija 1508 se je v Rášici pri Velikih Laščah rodil pisatelj in reformator Primož Trubar. Približno dvajset let je bil katoliški duhovnik, zatem pa se je pridružil protestantom. Objavil je 22 ...