Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pri spomeniku posvečenem vsem žrtvam vojn  (foto: STA)
Pri spomeniku posvečenem vsem žrtvam vojn | (foto: STA)

Predsednica države ne bo nadaljevala s tradicijo svojega predhodnika glede obeleževanja evropskega dneva spomina

Slovenija | 22.08.2023, 14:58 Alen Salihović

Pred nami je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Jutri bo namreč minilo 84 let od podpisa pakta Ribbentrop - Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. 23. avgust je za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov leta 2009 z resolucijo razglasil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji. V Sloveniji osrednjo prireditev ob tem dnevu pripravi Študijski center za narodno spravo, tako bo tudi tokrat. Vendar pa bo letos potekala brez najvišjih predstavnikov države. Predsednica države Nataša Pirc Musar zaradi dopusta v tujini in leto v naprej določenega urnika, kot je sporočila organizatorju, na dogodku ne bo prisotna.

Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi - fašizem, nacizem in komunizem - so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov, o več deset tisočih govorimo tudi v Sloveniji. A trenutna oblast se teh žrtev ne želi zavedati, ukinila je celo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Zgodovinarka in podpredsednica Nove Slovenske zaveze dr. Helena Jaklitsch: »Menim, da je to še ena potrditev zelo dosledne politike ali dejanj sedanje politične oblasti, elite, ki je v tem zadnjem letu z mnogimi koraki pokazala, da hrepeni, koprni po tistih časih, ko so imeli njihovi idejni predhodniki vso totalitarno, absolutno oblast.«

Direktor Študijskega centra za narodno spravo dr. Tomaž Ivešić je za naš radio povedal, da so na dogodek povabili predsednico države Pirc Musar in po daljšem času od nje prejeli odgovor, da je na dopustu v tujini ter, da ima sicer urnik precej poln, čeprav je jasno, da je 23. avgust dan spomina že od leta 2009, Slovenija pa ga uradno obeležuje od leta 2012: »Žal še ni bilo priložnosti, da bi se srečali s predsednico države. Študijski center je vedno pripravljen na sodelovanje tako, da smo se dogovorili, da se bom na jesen oglasil v uradu in bomo skušali sodelovati mogoče potem v prihodnjem letu.«

Ivešić nam je povedal, da so povabili tudi ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki je prav tako udeležbo odpovedala zaradi drugih obveznosti. Tako tudi ni jasno ali bo časna garda Slovenske vojske, čemur smo bili priča v preteklosti, k spomeniku žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanimi žrtvami v Ljubljani jutri položila venec.

Bodo pa to ob 17.45 storili organizatorji – Študijski center za narodno spravo. Vence bodo položili k spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom, k zaporniškim celicam na Beethovnovi 3 in k spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Temu bo ob 18.30 v ljubljanski stolnici sledila sveta maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Po maši bo akademija in slavnostni nagovor, prof. dr. Mateja Avblja.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...