Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak (foto: ARO)
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak

Novak: Totalitarni režimi so Evropi prinesli veliko hudega

Slovenija | 19.08.2012, 11:45

V tednu, ki je pred nami bomo prvič na državni ravni obeležili 23. avgust kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Vlada je to odločitev sprejela v začetku meseca. Podpredsednica vlade in predsednica NSi Ljudmila Novak, je kot nekdanja evropska poslanka, ki je obeležitev tega dneva podprla tudi v evropskem parlamentu, za Radio Ognjišče izrazila zadovoljstvo, da bomo tudi na ta način obeležili ta dan.

Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je pozval k razglasitvi 23. avgusta za dan spomina na žrtve vseh totalitarizmov. Evropski parlament je s sprejetjem resolucije med drugim poudaril potrebo po ohranjanju spomina na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Evropski poslanci so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

„Evropski parlament je s to resolucijo želel obsoditi vse totalitarne režime v Evropi, tako fašizem, nacizem, še posebej pa komunizem, ki je bil takrat v nekaterih državah še vedno sprejet in ne obsojen. S tem smo želeli tudi povedati, da se moramo v Evropi vseh teh totalitarnih sistemov spominjati, predvsem žrtev, obžalovati ta dejanja in naj nam bodo v opomin, da se v prihodnosti te stvari ne bi ponavljal,“ je o tem, zakaj je evropski parlament sprejel omenjeno resolucijo dejala nekdanja evropske poslanka NSi Ljudmila Novak. Dodala je, da jo žalosti, da slovenski parlament v prejšnjem mandatu ni bil sposoben te resolucije potrditi na nacionalni ravni, ampak se je z njo zgolj seznanil.

„Žal je bilo razmerje v takratnem državnem zboru takšne, da te resolucije niso sprejeli tako kot jo je sprejel Evropski parlament, pač pa so se z njo samo seznanili, še bolj obžalovanja vredno pa je bilo, da takrat v Sloveniji nismo bili sposobni razglasiti 23. avgust kot dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov,“ je dejala.

Na vprašanje, kaj nam ta dan sporoča pa je Novakova, ki je predlog vlade za obeležitev 23. avgusta kot evropskega dne spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov tudi podprla, poudarila: „Če so v drugih evropskih državah to resolucijo že sprejeli, oziroma ta dan razglasili za dan spomina na te žrtve, je prav, da se v Sloveniji prav tako obnašamo evropsko. Na ta dan je bil podpisan sporazum med Sovjetsko Zvezo in Nemčijo o nenapadanju, sporoča pa nam, da so totalitarni režimi prinesli Evropi veliko hudega, veliko žrtev in da se moramo tega spominjati, jih obžalovati. Potem nam resolucija govori tudi o tem, da morajo zgodovinarji te dogodke raziskovati, da se moramo žrtvam opravičiti, oziroma, da morajo tudi mladi izvedeti o teh žrtvah z namenom, da to obžalujemo in da se te stvari ne bi več ponavljale.“

V Sloveniji bo obeležitev tega dne potekala 27. avgusta v Uršulinskem samostanu v Mekinjah pri Kamniku. Slovesnost na kateri se bodo spomnili vseh žrtev totalitarizmov, pri čemer bomo posebej izpostavili prisilno mobilizacijo slovenskih fantov v nemško vojsko, pripravlja Študijski center za narodno spravo.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...