Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Tonin ob odhodu z mesta predsednika DZ počastil spomin na žrtve totalitarizmov

Politika | 23.08.2018, 15:35 Petra Stopar

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov letos sovpada z izredno sejo, na kateri so poslanci imenovali nova podpredsednika Državnega zbora, volijo pa tudi predsednika. Kot je znano, je to funkcijo pretekla dva meseca opravljal predsednik NSi Matej Tonin, po izvolitvi Marjana Šarca na čelo vlade pa je koalicija za ta položaj predlagala prvaka SD Dejana Židana. Tonin je zato podal svoj odstop, še pred tem pa je današnji praznik počastil z nagovorom.

Tonin je v začetku izredne seje spomnil, da je bila Slovenija edina država v Evropi, ki je trpela nasilje vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja in vsem trem je plačala visoko ceno »fašizmu, nacizmu in komunizmu. Ti so Slovenkam in Slovencem povzročili mnogo gorja, ki ga čutimo in ki nas bremeni še danes, več kot sedem desetletij kasneje«.

Tonin trdno verjame, da z ohranjanjem spomina na te dogodke in z njihovim ustreznim zgodovinskim vrednotenjem pomembno pripomoremo, da se kaj podobnega v prihodnosti ne bo več ponovilo, a kljub danim zavezam, to ni zagotovljeno, meni, zato dodaja: »Mi smo tisti, ki lahko pomembno pripomoremo s čuječnostjo in s tem, da ob odklonih nismo tiho, temveč nanje glasno in odločno opozorimo. Gotovo je ob tem pomembna tudi vzgoja v duhu demokratičnih vrednot, vzgoja, ki spodbuja kritično razmišljanje in ki omogoča pot zorenja v spoštovanju vrednot in sprejemanju resnice.«

Po Toninovih besedah smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da ne bomo ponavljali napak preteklosti, predvsem politiki, poslanke in poslanci, pa so dolžni delati za mir in sožitje. Ob tem je Tonin pozval k spoštljivemu razčiščevanju preteklosti. Pozval je tudi, da bi se z izkušnjo totalitarizmov nehalo obremenjevati mlade rodove. Ti bi se morali o zgodovini in iz zgodovine učiti, in to tako, da bodo znali obsoditi vse, kar je bilo in je slabega.

Poslanke in poslanci so se nato spominu na žrtve poklonili z minuto molka, a dogodek ni ostal brez protesta. Poslanec Levice Miha Kordiš je Toninu očital zlorabo seje za ideološko obračunavanje, a Tonin je odgovoril, da je prav, da tudi slovenski parlament spoštljivo obeležuje dneve spomina.

Poslanci so nato sprejeli spremembo odloka, s katerim bodo omogočili porabo dodatnih 35 milijonov evrov za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ta jih bo namenil za zdravstvene storitve oz. skrajševanje čakalnih vrst. Proti spremembi odloka so glasovali poslanci SDS, saj kot je dejala Jelka Godec, bo to znova vržen denar skozi okno, ki ne bo šel ne za čakalne dobe in ne za bolnike.

Po tej točki so poslanske skupine na predlog LMŠ na tajnem glasovanju podprle kandidaturo Tine Heferle za prvo podpredsednico Državnega zbora. V skladu z napovedmi je nato Tonin podal odstopno izjavo z mesta predsednika, v njej pa povedal: »Prišel je čas mojega slovesa, saj se je koalicija šestih strank odločila, da želi na mesto predsednika državnega zbora imenovati Dejana Židana. To je razlog, zakaj odstopam.« Zahvalil se je za izjemno podporo poslanskim skupinam, ki je je bil deležen ob imenovanju. »Bilo mi je v veselje in čast,« je še povedal nekdanji predsednik Državnega zbora.

Dotaknil se je tudi nekaterih novosti, ki jih je predlagal v dvomesečnem mandatu in s katerimi bi po njegovih trditvah vzpostavili bolj pravična razmerja znotraj obstoječe mase sredstev za zaposlene v DZ. Novosti se nanašajo na višino plač poslancev, službena stanovanja poslancev in potne stroške. Tonin je izpostavil, da je bil proračun že sprejet ter da so vsi predlogi v začrtanih finančnih okvirih.

»Ni res, da se bodo vsem poslancem zvišale plače,« je poudaril in pojasnil, da so se sprememb lotili na podlagi obremenitve posameznih poslancev. »Nekaterim se bodo plače zvišale, drugim pa znižale,« je dodal. »Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem. Ves čas pa sem se boril za svobodo in napredek naše domovine. Srečno koalicija in srečno Slovenija,« je nagovor na izredni seji DZ sklenil Tonin.

Drugo podpredsedniško mesto v parlamentu je nato zasedel dolgoletni izkušeni poslanec SDS Jože Tanko. Zanj je tajno glasovalo 74 poslancev, proti so bili trije. Osem glasovnic je bilo neveljavnih. Nekaj pohvalnih besed so dolgoletnemu vodji poslanske skupine SDS namenili tudi v nekaterih strankah bodoče koalicije. Tako v SD kot DeSUS so Tanka označili kot korektnega poslanca z dolgoletnimi izkušnjami in dobrega poznavalca poslovnika DZ. Pozdravili so tudi dejstvo, da se je SDS v nasprotju s prejšnjim mandatom tokrat odločila predlagati kandidata za podpredsedniško mesto.

DZ je v nadaljevanju prešel na volitve predsednika DZ. Kandidat za to mesto je predsednik SD Dejan Židan.

Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...