Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Marta Jerebič

Oddaje

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.

Z rožnim vencem se je Ivanka spoprijateljila šele v odrasli dobi. (photo: James Coleman / Unsplash) Z rožnim vencem se je Ivanka spoprijateljila šele v odrasli dobi. (photo: James Coleman / Unsplash)

Zakonca Žgur: »Vera je milost in odločitev!«

Kako se začeti pogovarjati, če tega nismo bili navajeni? V Družinsko katehezo smo povabili Ivanko in Silvestra Žgurja iz Škofje Loke, ki sta nam povedala, kako sta ta odnos iskala in ga poskušala ...

Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana) Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 5. maj

5. maja 1824 je v Haríjah umrl preroditelj, jezikoslovec in duhovnik Franc Bilc. Kot preroditelj je zbiral slovarsko gradivo ter snoval reformo črkopisa in pravopisa.

Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO) Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO)

Spominjamo se, 4. maj

Na današnji dan 1876 je v Okoníni umrl pesnik in duhovnik Valentin Oróžen. Bogoslovje je študiral v Celovcu in Št. Andražu na Koroškem.

4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay) 4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay)

Naredimo dobro delo, darujmo kri!

Plemenito poslanstvo rešuje življenje. Še zlasti v teh časih je še kako pomembno, da so zaloge krvi dovolj velike. Svetovalnico smo posvetili krvodajalstvu. V studiu se nam je pridružil Boštjan ...

Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev)) Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))

Spominjamo se, 3. maj

Na današnji dan leta 1881 je v Ljubljani umrl pripovednik, dramatik in časnikar Josip Jurčič. Izšel je iz Levstikovega literarnega načrta v Popotovanju in ga tudi uresničil.

V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik) V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik)

Spominjamo se, 2. maj

2. maja 1937 je v Ljubljani umrl dirigent in glasbeni pedagog Matej Hubád, doma iz Skaručne.

Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay) Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay)

Spominjamo se, 1. maj

Že v 16. stoletju je mesec maj povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. stoletja in je dobila ime po ...

O gripi ne duha ne sluha ... (photo: Kelly Sikkema / Unsplash) O gripi ne duha ne sluha ... (photo: Kelly Sikkema / Unsplash)

Korona vztraja, kje je gripa?

V zdravstveni Svetovalnici smo gostili infektologinjo dr. Dašo Stupica z UKC Ljubljana. Govorili smo o cepljenju, tudi proti gripi. V tej sezoni z njo sicer ni bilo težav, saj v Sloveniji nismo ...

Davo in Drejc Karničar pod Anapurno (photo: Tone Škarja) Davo in Drejc Karničar pod Anapurno (photo: Tone Škarja)

Spominjamo se, 29. april - Smučanje z Anapurne

29. aprila leta 1995 so slovenski alpinisti osvojili vrh Anapurne - še zadnjega od štirinajstih osemtisočakov. S tem smo bili Slovenci osmi po vrsti, ki smo stopili na vrh vseh osemtisočakov. Na ...

Bodimo preudarni in odgovorni tudi v odnosu do alkohola (photo: sopa.si) Bodimo preudarni in odgovorni tudi v odnosu do alkohola (photo: sopa.si)

Smo mokra kultura. Kaj to pomeni?

Projekt SOPA, Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, je razvojno aplikativen projekt, ki se je začel leta 2016 in se zaključuje letos. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega ...