Kontemplacija izpod bolniške odeje
Životaril sem v zmotnem prepričanju, bržkone zaradi otroških izkušenj in občega pogroma zoper zdravstvo, da nas v javni bolnici razčlovečijo, ker paciente uniformirajo v bolniške pižame in halje, ...
Životaril sem v zmotnem prepričanju, bržkone zaradi otroških izkušenj in občega pogroma zoper zdravstvo, da nas v javni bolnici razčlovečijo, ker paciente uniformirajo v bolniške pižame in halje, ...
Pred dnevi sem spet bila v Prekmurju. Tudi sredi »zelene« zime, se me globoko dotakne široko odprto nebo in širna polja, ki se začnejo tam nekje izza Pohorja. Sem pa postala žalostna in potrta, ...
Na spletu sem zasledila del izjave predsednice državnega zbora, v kateri je med drugim dejala, da je čas za sprejem zakona o pomoči o prostovoljnem končanju življenja oziroma, če želimo biti bolj ...
Knjiga venezuelskega disidenta Escluse Forum San Paulo in kulturna vojna odmeva v teh zahtevnih časih tudi v Sloveniji. Ne le v družbi, tudi v Cerkvi se bomo morali bolj odločno postaviti na ...
V naši družbi je všečno kritizirati kapitalizem. Tako ga je pred kratkim ostro pokritizirala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Čeprav naj bi to storila, nestrokovno, kakor ...
Danes obhajamo praznik Gospodovega razglašenja, ko so se Detetu Jezusu prišli poklonit Modri z Vzhoda. Prizor poklonitve Modrih je bila od vsega začetka ena najbolj priljubljenih tematik nabožnega ...
Po naših cerkvah še vse diši po Božiču, po vonju kadila in po neskončnem čudenju v otroških očeh, ko stojijo ob jaslicah. Radi bi svoje duše in srca zavili v Božjo ljubezen, ki se je tako rekoč ...
"Krepostna si, vsa vredna ti, da krona venča te kraljeva. Simon Gregorčič (1844 – 1906), Domovina" Simon Gregorčič, ki je bil v času svojega življenja izredno priljubljen pesnik, sam pa skoraj ...
V sredo smo v prostorih Nove univerze v Ljubljani predstavili knjigo »Omejitev oblasti« v spomin na lani decembra preminulega profesorja ustavnega in upravnega prava Lovra Šturma. Šturm seveda ni ...
Začnimo najprej v svojem: Te dni so nam tuji in domači mediji obelodanili, da žrtve obtožujejo spolnega nasilja slovenskega duhovnika, ki usmerja in vodi umetniško skupino v Rimu. Ne gre sicer za ...
Bregovoma ni lahko, ker ju izpodjeda deroča reka in načenja človeška roka. Toda morda je še težje brvi, ki ju poskuša povezati, saj jo režejo na eni in drugi strani, medtem ko se upogiba pod težo ...
Pred časom smo se v krogu sodelavcev pogovarjali, ali obstaja neko dejanje, ki bi lahko okrepilo zavedanje, da je dobro delati dobro. Eden je pripomnil: »Vsak voznik naj začne pri vožnji ...
Smo sredi obdobja volitev in referendumov in dobro se je ozreti na politiko.
Ne vem, če se je v zgodovini Slovenije kdaj zgodilo tako skoncentrirano volilno leto, v katerem smo oziroma bomo celotni državni aparat izvolili na novo. Najprej državnozborske, sedaj ...
»Nedavno sta mi zakonca, ki podpirata sedanjo vladajočo koalicijo, vzdihovala nad ideologijo spola in da gre za »propad civilizacije«. Ob tem sta priznala svojo soodgovornost za omenjeno stanje, ...
Pred nami je spet praznik z dvema imenoma in dvema podobama, z dvojnim pomenom in dvojnim odmevom. Praznik Vsi sveti je v krščanskih cerkvah praznik upanja, veselja, zmage življenja nad smrtjo, a ...
Na začetku oktobra sem dva dni sedela na posvetu o dr. Jožetu Pučniku, o njegovi dramatični usodi in izjemni vlogi pri ustanovitvi slovenske države. Muzej slovenske osamosvojitve, ki je simpozij ...
Če ste naveličani tesnobe in življenjske praznine, začnite brati več kot naslove spletnih člankov, ki so spletno – spretno oblikovani tako, da iz vaših prstov izvabijo klik in v vas zbudijo silno ...
Jutri, v soboto, 8. oktobra, bomo obeleževali svetovni dan paliativne in hospic oskrbe. To je priložnost, da razmislimo in spregovorimo o pomenu in vlogi paliativne in hospic oskrbe ter o našem ...
Težko sprejemamo, da se kljub dva tisoč letni zgodovini krščanstva še dogajajo težke stvari za človeka in človeštvo: vojne, taborišča, množični pomori, izkoriščanja, trgovanje in nasilje nad ...
Največjo premoč je tako imenovana levica v Sloveniji dobila z manipuliranjem javnega mnenja. Prehod v resno demokracijo je bil že od začetka onemogočen z lansiranjem besed, kot je revanšizem, ...