Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Rok Mihevc

Oddaje

bl. Anton Martin Slomšek (photo: Spletna stran: Katoliška  cerkev) bl. Anton Martin Slomšek (photo: Spletna stran: Katoliška  cerkev)

Spominjamo se, 21. junij

21. junija 1941 so po ukazu Nemcev posmrtne ostanke Antona Martina Slomška prenesli v baziliko Matere usmiljenja v Mariboru. Pred tem so njegovi zemeljski ostanki počivali v kapelici Žalostne ...

Marko Bajuk (photo: Dlib.si: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK) Marko Bajuk (photo: Dlib.si: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK)

Spominjamo se, 20. junij - Marko Bajuk

20. junija 1961 je v Mendozi umrl klasični filolog, glasbenik in organizator šolstva Marko Bajuk, iz Drášičev pri Metliki. Med letoma 1940 in 1945 je bil ravnatelj klasične gimnazije v Ljubljani.

Voditelj Blaž Lesnik in gosta Tanja Glogovčan Belančić ter Franci Donko (photo: Izidor Šček) Voditelj Blaž Lesnik in gosta Tanja Glogovčan Belančić ter Franci Donko (photo: Izidor Šček)

30 vrhov za 30 let Slovenije

Smo v prazničnem letu dežele z najlepšimi razgledi z vrhov. Prav vrhovi pa so povod za akcijo »30 vrhov za 30 let«, ki je pripravljena ob jubileju naše domovine. Zbrani so v posebni knjižici, ki ...

Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični) Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični)

Spominjamo se, 14. junij

Na današnji dan 1877 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Ceciljánsko društvo kot zasebni cerkveno-glasbeni zavod za vso škofijo.

Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons) Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. junij – Luiza Pesjakova

12. junija 1828 se je v Ljubljani rodila pesnica in pisateljica Luíza Pesjákova. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Izdala je zbirko pesmi Vijolice. Pisala je tudi krajšo prozo, ...

Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA) Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA)

Spominjamo se, 9. junij – Primož Trubar

9. junija 1508 se je v Rášici pri Velikih Laščah rodil pisatelj in reformator Primož Trubar. Približno dvajset let je bil katoliški duhovnik, zatem pa se je pridružil protestantom. Objavil je 22 ...