Robert Božič
Miha Močnik
Tanja Dominko

Oddaje

Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK)) Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK))

Spominjamo se, 11. maj - Urban Jarnik

11. maja 1610 je v Pekingu umrl italijanski misijonar Mattéo Ricci. Poleg misijonskega dela je napisal več znanstvenih del v kitajščini in izdal zemljevid sveta.

Mladim smo dolžni dati upanje. (photo: PixaBay) Mladim smo dolžni dati upanje. (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Mladim smo dolžni dati upanje

Odrasli pozabljamo, da otroci in mladi drugače doživljajo realnost. Kar se nam zdi morda ne tako zelo pomembno, v smislu, da bo vse prešlo in bo že kako, mladim lahko razmere predstavljajo ...

Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana) Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 8. maj

Na današnji dan leta 1707 je ljubljanski škof Ferdinand von Khuenburg posvetil ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Načrte za novo svetišče je naredil jezuit Andrej Pozzo, poslikal pa jo je Giulio ...

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej) Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 7. maj

Na današnji dan 1891 se je v Bohinjski Bistrici rodil organist, pianist, skladatelj, fotograf in filmski režiser Janko Ravnik.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.

'Ne izhajava iz družin, kjer bi se prav veliko pogovarjali, bolj tehnične stvari, to se nama pozna. V zakonski skupini Družina in življenje sva se veliko naučila.' (photo: Osebni arhiv zakoncev) 'Ne izhajava iz družin, kjer bi se prav veliko pogovarjali, bolj tehnične stvari, to se nama pozna. V zakonski skupini Družina in življenje sva se veliko naučila.' (photo: Osebni arhiv zakoncev)

Zakonca Žgur: »Vera je milost in odločitev!«

Kako se začeti pogovarjati, če tega nismo bili navajeni? V Družinsko katehezo smo povabili Ivanko in Silvestra Žgurja iz Škofje Loke, ki sta nam povedala, kako sta ta odnos iskala in ga poskušala ...

Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana) Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 5. maj

5. maja 1824 je v Haríjah umrl preroditelj, jezikoslovec in duhovnik Franc Bilc. Kot preroditelj je zbiral slovarsko gradivo ter snoval reformo črkopisa in pravopisa.

Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO) Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO)

Spominjamo se, 4. maj

Na današnji dan 1876 je v Okoníni umrl pesnik in duhovnik Valentin Oróžen. Bogoslovje je študiral v Celovcu in Št. Andražu na Koroškem.

4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay) 4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay)

Naredimo dobro delo, darujmo kri!

Plemenito poslanstvo rešuje življenje. Še zlasti v teh časih je še kako pomembno, da so zaloge krvi dovolj velike. Svetovalnico smo posvetili krvodajalstvu. V studiu se nam je pridružil Boštjan ...

Pravila Radia Ognjišče za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o referendumski kampanji ZVRK in Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah.