Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
msgr. Ivan Jurkovič (foto: ARO)
msgr. Ivan Jurkovič | (foto: ARO)

Ivan Jurkovič je novi nuncij v Kanadi; Vsa imenovanja sem sprejel z najkrajšim časom razmišljanja

| 05.06.2021, 12:07 Marta Jerebič Alen Salihović

Papež Frančišek je danes imenoval nadškofa Ivana Jurkoviča za apostolskega nuncija v Kanadi. Od leta 2016 je bil stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. Pred tem je bil nadškof Jurkovič apostolski nuncij v Belorusiji, Ukrajini, Rusiji ter v Uzbekistanu. Na kanadski nunciaturi opravlja svoje poslanstvo tudi duhovnik celjske škofije mons. Matjaž Roter.

V Vatikanski diplomaciji delujejo trije Slovenci. Poleg nadškofa Jurkoviča, še Mitja Leskovar, ki je nuncij v Iraku in Roter, ki je tajnik na nunciaturi v Kanadi. Za Radio Ognjišče je dejal, da se veseli prihoda rojaka na nunciaturo.

Msgr. dr. Ivan Jurkovič se je rodil 10. junija 1952 v Kočevju. V duhovnika je bil posvečen leta 1977. Teološko fakulteto je naredil v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Papeški lateranski univerzi v Rimu, kjer je leta 1988 doktoriral iz cerkvenega prava. V letih 1980–1984 je opravil diplomatsko izobraževanje na Papeški cerkveni akademiji v Rimu. Diplomatsko službo je opravljal v Južni Koreji, Kolumbiji in Rusiji, zatem pa je deloval kot svétnik na Državnem tajništvu v Vatikanu.

Nuncij Jurkovič o imenovanju v odzivu za Radio Ognjišče

»To je zame mislim, da že deveto ali deseto imenovanje. Vsa imenovanja sem sprejel z najkrajšim časom razmišljanja, da bi se odločali ne navadno deset minut in sem se odločil in božja pota naj bi bila naša pota in tako grem na novo delovno mesto.«


»Časi so takšni kot so bili vedno, da niso enostavni. Ampak za Cerkev so časi verjetno vedno isti tudi zato, ker je Božja milost vedno z nami. In tam, kjer je bolj potrebna, je te božje milosti tudi več. In tudi molitev in podpora vseh, ki me bodo spremljali na tej novi poti, ki je tudi pot našega svetniškega kandidata škofa Friderika Ireneja Barage, več ali manj se je dotikala istih meja in krajev  in torej vsi, ki me boste spremljali sem vam zelo hvaležen in zelo potreben vaše podpore.«

Mesto apostolskega nuncija je opravljal v Belorusiji, Ukrajini, Rusiji in Uzbekistanu. O tej zanimivi poti je pred leti dejal: „Da sem bil v Ukrajini, Belorusiji in Rusiji, je nekaj enkratnega v cerkveni diplomaciji. Tega še ni bilo. Zanimivo je tudi to, da se je vse to zgodilo v naslednjem zaporedju: od Minska čez Kijev do Moskve. Da sem se na to važno poslanstvo, ki ga v vsakem primeru predstavlja Rusija, pripravljal s tem, da precej dobro poznam Belorusijo in še bolj Ukrajino."

O samem poslanstvu nuncija pa je dejal: „V vsakem primeru je to cerkveni človek, ki prihaja zaradi Cerkve in zaradi graditve odnosa z državo. To kar prinaša s sabo, niso ne vem kakšne rešitve ali genialne deje, ampak neka želja, da bi prinesel kot pravijo Italijani „serenita" neko spokojnost, vedrino v cerkveno življenje."

Od leta 2016 je stalni opazovalec Svetega sedeža pri uradih Združenih narodov v Ženevi.
Poleg slovenščine govori tudi angleščino, francoščino, italijanščino, španščino, nemščino in ruščino. V ruskem jeziku je izdal tudi 4 publikacije predvsem o zakramentu svetega zakona in hierarhični strukturi Katoliške Cerkve.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...