Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Nadškof Ivan Jurkovič (foto: Osebni arhiv)
Nadškof Ivan Jurkovič

Nadškof Jurkovič opozoril, da smo vsi odgovorni za zaščito otrokovih pravic

Cerkev po svetu | 07.03.2018, 15:12 Tone Gorjup

V Ženevi že drugi teden poteka 37. redno zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki ga bodo sklenili 23. marca. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu od 1. januarja predseduje slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Na njem je v začetku tedna zbrane nagovoril tudi stali predstavnik Svetega sedeža pri OZN v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič. V svojem tretjem nastopu se je zavzel za pravice otrok, ki so žrtve vojne, drugih oblik nasilja ali naravnih nesreč in za njihovo brezpogojno zaščito.

Nadškof Ivan jurkovič je spregovoril na odboru, ki med drugim obravnava poročilo visoke komisarke o varstvu otrokovih pravic za leto 2017. Kot je dejal, je Sveti sedež medtem, ko je bil dosežen določen naporedek, zaskrbljen nad dejstvom, da kar 535 milijonov otrok trpi zaradi vojnih spopadov, drugega nasilja in naravnih nesreč. To pomeni, da je tako ali drugače prizadet vsak četrti otrok na svetu. V nečloveških razmerah zaradi vojne, raznih kriz in nesreč živi vedno več ljudi, še posebej otrok, ki so naša prihodnost. Posledica vsega tega je vedno več otrok beguncev, migrantov, brezdomcev in sirot. Tisti, ki živijo v najrevnejših predelih sveta, so najbolj ranljivi, drugi postanejo žrtve zlorab, tihotapcev, trgovine z ljudmi, s človeškimi organi ali so prisiljeni v služenje vojaščine. Po besedah nadškofa Jurkoviča Sveti sedež opozarja, da je v nevarnosti dostojanstvo naših otrok in da mora biti njihovo »dobro«, v vseh primerih na prvem mestu. Trpljenje, ki jih prizadene v otroštvu, jih globoko zaznamuje ter vpliva na njihov telesni, socialni, duševni in duhovni razvoj. Zavzel se je za pravice otrok, ki so naša skupna skrb in smo zanje odgovorni.

Pravice, ki so nujne, za njihov razvoj, lahko uživajo le, če so ob rojstvu tudi priznani kot člani družbe oziroma vpisani v matične knjiga rojenih. Od tod pravica do državljanstva, do zdravstvenega varstva, izobrazbe, kulturnih dobrin … Tu se začenjajo človekove pravice in pravice otrok. Pravna podlaga za njihovo zaščito obstaja, samo uresničevati jo je potrebno, je poudaril nadškof Jurkovič. Zatem je v imenu Svetega sedeža pozval mednarodno skupnost, vlade, civilno družbo, nevladne organizacije in vse zainteresirane, naj tesno sodelujejo pri zaščiti otrok. Ko gre za otroke, je dejal, bi morala biti njihova zaščita na prvem mestu: brezpogojno in ne glede na okoliščine. Njihova varnost ter skrb za duhovni in fizični razvoj je naloga vseh prebivalcev sveta, je dejal nadškof Ivan Jurkovič in nagovor sklenil z mislijo papeža Frančiška, da družba, ki ne skrbi za starejše, svoje otroke in mladino, nima prihodnosti, saj s tem zanika kar je bilo in možnosti za naprej.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...