Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Mitja Leskovar (foto: TS/RM)
Škof Mitja Leskovar | (foto: TS/RM)

»Cerkvi je treba služiti tam, kjer te potrebuje«

Slovenija | 08.08.2020, 14:58 Silvestra Sadar Rok Mihevc Marta Jerebič

S temi besedami je imenovanje za nuncija v Iraku pospremil msgr. Mitja Leskovar, ki je danes prejel škofovsko posvečenje. V ljubljanski stolnici mu ga je podelil kardinal Franc Rode, ki je v nagovoru poudaril, naj mu Sveti Duh za opravljanje tega poslanstva podeli razumnost, da njegova vera ne bo temeljila na človeški modrosti, ampak na Božji moči.

V stolnici se je zaradi spoštovanja higienskih ukrepov zaradi epidemije zbralo omejeno število ljudi. Na slovesnosti so bili tudi nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov, apostolski nuncij na Hrvaškem, slovenski škofje ordinariji, pomožni in upokojeni škofje ter predstavniki drubeno-političnega življenja.

Kandidata Mitja Leskovarja sta predstavila župnik njegove rojstne župnije Kokrica, dekan Jože Klun, in svetovalec Apostolske nunciature v Sloveniji. Kardinala Franca Rodeta sta prosila, naj ga posveti. Papeško listino o imenovanju za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku je prebral pomožni škof Franc Šuštar. V njej je med drugim zapisano: »Ker je sedaj potrebno imenovati apostolskega nuncija v Iraku, menimo, da si primeren, da zaupamo to nalogo tebi, dragi sin, saj vemo, da obvladaš več jezikov, si bistrega uma, se odlikuješ s srčnimi darovi, si vešč pri opravilih in si doslej marljivo služil Apostolskemu sedežu na Državnem tajništvu, v Bangladešu, Nemčiji, Indiji in Nepalu«.

Papežev dekret
Papežev dekret © TS/RM

Obred nato predvideva spraševanje kandidata, ki z odgovori izpove svojo vero in pripravljenost služiti Kristusu v zboru naslednikov apostolov ter skrbeti za oznanjevanje neokrnjenega nauka. Kardinal posvečevalec je nanj molče položil roke, za njim sta to naredila tudi nadškofa soposvečevalca: apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich in ljubljanski nadškof in metroplit Stanislav Zore ter vsi drugi navzoči škofje.

© TS/RM


Med posvetilno molitvijo sta diakona držala nad glavo izbranega odprto evangeljsko knjigo kot znamenje, da je škofovska služba breme in odgovornost. Sledilo je maziljenje kandidata, ki je prejel tudi zunanja znamenja škofovske službe: prstan, škofovsko pokrivalo - mitro in pastirsko palico. Novi nadškof - nuncij je nato sedel na škofovski sedež, navzoči škofje pa so mu s poljubom miru izrazili bratsko povezanost.

V homiliji je kardinal Rode v zvezi s službo nuncija v Iraku, ki jo prvezema škof Leskovar, poudaril: »Sveti oče ti nalaga zahtevno poslanstvo, pošilja te, da boš njegov predstavnik pri narodu, ki mu je zelo pri srcu. K ljudem, ki trpijo zaradi preganjanja in vojne in jih je želel obiskati letos. Žal je nemogoče. Med drugim bo tvoja naloga delati na tem, da se ohrani zgodovinska navzočnost kristjanov v deželi, kateri integralni del so od nekdaj, da se pospeši proces dialoga in sprave, v iskanju pravičnih rešitev za vse, da dežela, ki je bila več let bojno polje, zopet postane varni dom za svoje prebivalce.

© TS/RM

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je uvodoma razmišljal: »Hočem. Hočem z Božjo pomočjo.« S temi besedami obljube bo msgr. Mitja Leskovar že tretjič izrazil svojo voljo in pripravljenost, da vse svoje življenje izroči v službo Bogu, Cerkvi in ljudem. Mi bomo to njegovo pripravljenost podprli s svojo molitvijo k Vsemogočnemu in z velikim zaupanjem, da nam je Bog vedno tako blizu, da moremo izpolniti svoje obljube in biti priče njegove ljubezni v svetu.«

© TS/RM

Novega nadškofa je v imenu laikov nagovorila kokriška župljanka Ana Peklenik. »V domači župniji z molitvijo spremljamo vašo duhovno pot in krepitev vaše poklicanosti. Prepoznavamo vas kot odličnega učitelja. Vsako vaše bivanje doma za nas pomeni duhovno poglobitev. Učiteljsko vlogo odlično opravljate. Nagovarjate nas v pridigah, sodelujete pri vseh slovesnostih, delite spričevala, bogatite duhovno življenje mladih na oratorijih. Vse kokriške ministrante in animatorje poznate po imenu. Mirnost, duhovna globina, prijaznost in izkazovanje pozornosti so vaše lastnosti, ki so hkrati tudi odlika vsakega dobrega učitelja«.

Kokriška župljanka Ana Peklenik
Kokriška župljanka Ana Peklenik © TS/RM

Ob koncu številnih nagovorov se je novi nadškof Mitja Leskovar zahvalil predstavnikom krščanskih cerkva, predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšči, predstavnikom ministrstev, parlamenta in bogoslužnim sodelavcem. »Veliko posameznikov mi je izrazilo svoje obžalovanje, ker jim v danih okoliščinah ni bilo mogoče priti v Ljubljano, vendar me njihova duhovna bližina navdaja s hvaležnostjo,« ...je še povedal posvečeni nadškof Mitja Leskovar.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca s soprogo
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca s soprogo © TS/RM

Življenjepis Mitje Leskovarja

Dr. Mitja Leskovar se je rodil 3. januarja 1970 v Kranju. Odraščal je na Kokrici pri Kranju. Leta 1989 je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Po petih letih študija je diplomiral iz teologije. Leta 1995 je v Ljubljani prejel duhovniško posvečenje in bil imenovan za kaplana župnije Domžale. Po dveh letih je bil poslan na nadaljnji študij v Rim, kjer naredil doktorat iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani. Obenem je opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo, ki jo je nastopil leta 2001 na Apostolski nunciaturi v Bangladešu. Leta 2003 je bil prestavljen na Državno tajništvo Svetega sedeža v Vatikanu, kjer je deloval naslednjih enajst let. Leta 2015 je bil imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je prevzel isto vlogo na nunciaturi v Indiji in Nepalu. 1. maja letos ga je papež Frančišek imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku. Poleg maternega jezika dr. Leskovar govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...

O avtorju