Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek in nadškof Ivan Jurkovič (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek in nadškof Ivan Jurkovič

Nadškof Jurkovič: Ustrezne pokojnine so nujne za zagotavljanje pravic starejših

Cerkev po svetu | 16.09.2016, 07:13 Marta Jerebič

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v sredo razpravljal o pravicah starejših oseb. Na seji je s svojim prispevkom nastopil tudi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Ivan Jurkovič. Poudaril je, da starejši ljudje predstavljajo segment globalne populacije, ki raste najhitreje. Med najbolj pretečimi grožnjami za njihovo blaginjo je izpostavil revščino, vključno s pogosto neprimernimi življenjskimi pogoji. Ustrezne pokojnine so nujne za zagotavljanje pravic, dostojanstva in finančne varnosti starejših, je dejal.

V družbi, ki jo pogosto obvladuje logika učinkovitosti in profita, pa se žal na starejše velikokrat gleda kot na tiste, ki so neproduktivni in nekoristni. Nadškof Jurkovič je poudaril, da imajo starejši ljudje bogastvo spretnosti in izkušenj, živeli so v situacijah, ki si jih drugi ne morejo niti predstavljati, pa vendar odklanjamo te življenjske dobe izkušenj, ko enkrat začnejo potrebovati nego in podporo.

Sveti sedež zagovarja mnenje, da starejši ostanejo vključeni v procese odločanja o svojih življenjih in družbeni integraciji. To med drugim zahteva spoštovanje njihovega dostojanstva in njihovih pravic.

Tudi papež Frančišek je večkrat dejal, da družba, ki ne skrbi za starejše, nima prihodnosti. Na dolgo življenje se nikoli ne sme gledati kot na izjemo, breme ali grožnjo, ampak se mora prepoznati kot blagoslov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...