Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Rožni venec (foto: Unsplash)
Rožni venec | (foto: Unsplash)

Verouk za odrasle

Utrip Cerkve v Sloveniji | 25.09.2023, 12:19 Petra Stopar

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali poglobiti vero v Boga. O katehumenatu smo se pogovarjali v nedeljski oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji.

Želite vedeti, kaj je krščanstvo in kdo so kristjani? Se sprašujete o smislu življenja? Želite spoznati Jezusa? Želite prejeti zakramente krsta, obhajila, birme? Na ta vprašanja lahko dobite odgovore pri katehumenatu – verouku za odrasle. Enega od tovrstnih programov bo 5. oktobra ob 20.00 na Žalah začela izvajati Župnija Ljubljana Sveti Križ. Kdor se bo odločil za pripravo na zakramente uvajanja v krščanstvo, pa bo le-te prejel na velikonočno vigilijo, 31. marca 2024.

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji je o programu katehumenata dolgoletna koordinatorka Helena Reberc povedala, da so program oblikovali leta 2016, ko so ugotovili, da ni zelo veliko krajev za odrasle, ki bi želeli spoznavati – predvsem osnovne – temelje krščanstva. Pa naj bo to za tiste, ki želijo prejeti zakramente, ali za tiste, ki zakramente že imajo, pa so se od Cerkve morda oddaljili in se ji želijo znova približati ali na novo spoznati vero. Konkretno pobudo je dal dekan Alojzij Grebenc, ko je prosil takratnega župnika na Žalah, Aleka Zwittra, če bi postavil oziroma nadaljeval s katehumenatom.

Nekateri so že odločeni za zakramente, nekateri pa sploh ne in hočejo najprej objektivno spoznati, kaj vera uči, kaj to zanje pomeni.

Ko so se večeri začeli, je bila Helena Reberc presenečena, saj je pričakovala, da bodo prišli večinoma ljudje, ki mogoče zaradi želje po cerkveni poroki ali po botrstvu želijo še kakšen zakrament. »Potem sem pričakovala, da bodo mogoče prišli nekateri, ki so spoznali krščanstvo preko svojih prijateljev, znancev, družbe, pa dejansko je teh primerov zelo, zelo malo. Za večino ljudi niti ne vem, od kod pridejo. Ko jih nekaj začne nagovarjati, začutijo, da nekaj je, kar jih presega v življenju, in želijo to spoznati, obenem pa se zavedajo ali pa čutijo, da so korenine v krščanstvu in potem želijo spoznati vero. Nekateri so že odločeni za zakramente, nekateri pa sploh ne in hočejo najprej objektivno spoznati, kaj vera uči, kaj to zanje pomeni. Oni so zame dokaz delovanja Svetega Duha, da tako rečem. So pa vseh starosti, od 17- ali 18- do 70-letnikov, ki želijo prejeti krst,« je povedala.

Zelo radi razmišljamo 'big picture', vendar to je napačno mišljenje. Vse, kar delamo, je pomembno.

Luka Ločniškar, nekdanji udeleženec srečanj, bi katehumenat med drugim priporočil mladim, ki so morda zapustili vero ali ki nikoli niso bili verni, ki izhajajo iz ateistične družine. Pravi, da je bil sam v istem položaju. »In ko te prevzameta materializem in nihilizem, to ni dobra pot, po kateri se spustimo. Zdi se mi, da je predvsem moja generacija – milenijci – pa tudi mlajša, nagnjena k temu, da verjamemo, da v bistvu smo mi in Zemlja samo en kos prahu v tej galaksiji in da to, kar delamo, pravzaprav ni relevantno v velikem kontekstu, v galaksiji ... Zelo radi razmišljamo 'big picture', vendar to je napačno mišljenje. Vse, kar delamo, je pomembno. Vsaka stvar, vsako dejanje, beseda in misel nosi vrednost za nekoga, za naše bližnje, starše, nas same. Nekatere stvari mi plačamo z denarjem, nekatere stvari plačamo z dušo in dušo imam samo eno,« je dejal.


Njegovemu kratkemu pričevanju in predstavitvi katehumenata lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.