Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Mladoporočenci na Trgu sv. Petra (foto: Radio Vatikan)
Mladoporočenci na Trgu sv. Petra

Papež cerkvenim pravnikom o nujnosti katehumenata priprave na zakon

Svet | 23.01.2017, 10:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je članom rimskega cerkvenega sodišča ali rimske rote zatrdil, da danes potrebujemo nov katehumenat priprave na zakon. Na ta način bi namreč preprečili številne nepravilno sklenjene zakonske zveze. Cerkev pa naj bi zakonce bolj spremljala tudi po poroki.

Mladi, ki se odločijo za cerkveno poroko, imajo za seboj različno versko življenje: od tega, da so aktivni verniki, do tega, da imajo neko površinsko vero, ali pa so od vere celo oddaljeni. »Zato poudarjam potrebo po novem katehumenatu v pripravi na zakon. Kot je za krst odraslih potreben katehumenat, tako naj bi priprava na zakon vključevala ves zakramentalni postopek, ki bi preprečil obhajanje ničnih ali neosnovanih zakonov

Priprava na zakon naj bi bila po papeževih besedah tako prava priložnost za evangelizacijo odraslih, pa tudi oddaljenih od Cerkve. V tem obdobju so namreč ljudje bolj pripravljeni spremeniti svoj pogled na življenje.

Formacija pa naj bi po papeževih besedah trajala tudi v zakonu. Krščanske skupnosti naj bi našle predvsem načine, kako spremljati mlade zakonske pare. Pomagali naj bi jim razumeti, da je kljub vsakodnevnim težavam, s katerimi se srečujejo, njihova zgodba ljubezni del svete zgodbe. »Pogosto so mladi zakonci prepuščeni sami sebi, mogoče zaradi preprostega razloga, ker jih manj vidimo v Cerkvi. To se lahko zgodi zaradi rojstva otrok. Vendar pa jim je treba prav v teh prvih trenutkih družinskega življenja zagotoviti močno duhovno oporo, tudi pri vzgoji otrok, saj so njihove prve priče in prinašalci daru vere«, je še zatrdil Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...