Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Papež z madžarskimi škofi (foto: Vatican News)
Papež z madžarskimi škofi | (foto: Vatican News)

Je v središču našega življenja računalnik ali tabernakelj?

Novice | 28.04.2023, 20:37 Petra Stopar

Papež Frančišek se je popoldne v v sklopu druge postaje svojega apostolskega potovanja na Madžarskem v baziliki svetega Štefana v Budimpešti srečal s škofi, duhovniki, semeniščniki, posvečenimi osebami in delavci v pastorali. Po izrazih dobrodošlice in pričevanjih štirih predstavnikov Cerkve je papež zbrane nagovoril z osrednjim poudarkom, da je Vstali Kristus naša prihodnost, alfa in omega.

Ko se soočamo z izzivi sodobnega sveta, se mora Cerkev po papeževih besedah zavedati dveh nasprotujočih si skušnjav, in sicer, da se izogiba občutku katastrofalnega poraza, v smislu, kot da je vse izgubljeno, da ni več vrednot iz preteklosti, da ne vemo, kje bomo končali, poroča italijansko uredništvo portala Vatican News. Na ta način tvegamo, da bomo postali togi, da se bomo zaprli vase. Po drugi strani pa je skušnjava konformizem, ki nas prepričuje, da je tako, kot je, vse v redu, da se je svet zdaj spremenil in da se mu moramo prilagoditi. Zato se je treba po papeževih besedah vračati h Kristusu, ki je prihodnost, da ne bi padli v neke vrste mehko poganstvo, ki je, pravi papež, morda najhujše, kar se lahko zgodi krščanski skupnosti.

»Vidimo, da se tudi v državah, kot je Madžarska, ki je dobro zakoreninjena v veri, širi sekularizem, in to, kar ga spremlja – grožnje integriteti in lepoti družine, mladi so izpostavljeni načinu življenja, ki ga zaznamujeta materializem in hedonizem, vprašanja, ki delijo. Tu nastopi tveganje, da bi se kristjani zaprli vase, toda tudi ta resničnost je priložnost za nas, da se vprašamo, kako na te izzive odgovoriti z evangelijem, da iščemo nove načine, orodja in jezike evangelizacije,« je opogumil papež.

Omenil je težave oziroma preizkušnje v dandanašnji Cerkvi, kot so delitve, tudi znotraj Cerkve, na osnovi ideoloških in političnih vprašanj, in stiske zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev: »Na eni strani so številne zahteve župnije in pastoralnega življenja, na drugi strani pa poklici upadajo, duhovnikov je malo, mnogi so ostareli in utrujeni. Tako je po vsej Evropi, pri tem pa je pomembno, da se vsi, duhovniki in laiki, počutijo odgovorne za skupnost, in njeno osrednje mesto naj bo ob tabernaklju, ne ob računalniku.«

 

Novice
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...