Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek je lani sprejel slovenske žrtve zlorab in njihove svojce (foto: Vatican MEdia)
Papež Frančišek je lani sprejel slovenske žrtve zlorab in njihove svojce | (foto: Vatican MEdia)

Papež sprejel žrtve zlorab iz Slovenije in njihove svojce. Kako se je odzvala SŠK?

Papež in Sveti sedež | 28.04.2023, 12:17 Alen Salihović

Papež Frančišek je v sredo med avdienco pozdravil skupino Zavoda Dovolj.je, ki je bila sestavljena iz preživelih žrtev zlorab, njihovih domačih in strokovnih sodelavcev. Kot poročajo na svoji spletni strani je papež po osebnem srečanju s člani skupine zbrane tudi nagovoril.

S to gesto so začutili spoštovanje

»Frančišek je pred skupino vstal z vozička. S to simbolno gesto smo začutili spoštovanje in pozornost. Veseli smo bili njegovih besed podpore, med katerimi bi posebno poudarili naslednje: »Delajte nemir.« »Borite se in nadaljujte z bojem.« »Vaš boj bo preprečil, da bi še drugi trpeli.« »Razkrinkajte slabe pastirje.«, so zapisali na spletni strani.

Odziv SŠK na papeževo srečanje s slovenskimi žrtvami spolnih zlorab

Na Slovensko škofovsko konferenco se je danes v zvezi s člankom v Delu obrnilo več predstavnikov medijev in prosilo za komentar.

Sveti sedež je povsem svoboden pri tem, kdo in iz kakšnih razlogov je vabljen na papeževe avdience. Slovenska škofovska konferenca se pridružuje skrbi svetega očeta za žrtve; veseli nas, da jih je papež Frančišek sprejel, nagovoril in opogumil. Papež nam s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu, vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab.

Tudi slovenski škofje so v stalnem sodelovanju s papežem. Junija lani je papež z veseljem sprejel vodstvo Slovenske škofovske konference ter ga podprl pri njegovem delu, tudi na področju boja proti zlorabam.

Slovenski škofje ponovno izražajo bližino žrtvam, ki so se jim zato tudi večkrat opravičili, nazadnje lani predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Andrej Saje. Ob opravičilu je poudaril tudi ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab.

Tudi škofje si prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj, vendar za njihovo reševanje in hitrost postopkov niso pristojni sami. V teku je sestava komisije, ki bo pomagala pri delu z žrtvami, poudarjamo pa, da so protokoli v primerih zlorab natančno predpisani in se jim že sedaj strogo sledi. Ustanovitev tovrstne omenjene komisije pa zahteva svoj čas.

Dr. Gabriel Kavčič

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference

Še vedno si želi obiskati Slovenijo

Ob sklepu je skupino blagoslovil in omenil, da si še vedno želi obiskati Slovenijo, piše na spletni strani Dovolj je.

»V popoldanskem času je isto skupino na sedežu Inštituta za antropologijo in skrbi za človekovo dostojanstvo sprejel p. Hans Zollner, vodilni strokovnjak za preventivo v katoliški Cerkvi. Na vabilo kardinala Seán P. O'Malleya se je skupina udeležila svete maše v cerkvi San Giovanni della Pigna in po njej doživela prijeten sprejem. V četrtek, 27. aprila pa se je na vabilo p. Hansa Zollnerja skupina udeležila svete maše s študenti, ki so v Rimu na študiju celostne zaščite človekovega dostojanstva. Popoldne pa je skupina sklenila svoj obisk s srečanjem s Papeško komisijo za zaščito mladoletnih v prostorih, ki so od nedavnega prvenstveno namenjeni preživelim zlorab v katoliški Cerkvi,« še piše na omenjeni spletni strani.

Papež in Sveti sedež
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...