Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež med letom na Madžarsko  v pogovoru z novinarji (foto: Simone Risoluti / Vatican News)
Papež med letom na Madžarsko v pogovoru z novinarji | (foto: Simone Risoluti / Vatican News)

Frančišek novinarjem: »Obtožbe Wojtyłe so neumnost!«

Papež in Sveti sedež | 28.04.2023, 11:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne malo po 10. uri prispel na tridnevni obisk na Madžarsko. Na letalu so ga spremljali novinarji, s katerimi se je nekaj časa tudi pogovarjal o različnih stvareh.

Poljska novinarka se je papežu Frančišku zahvalila, ker je branil sv. papeža Janeza Pavla II. ob nedavnih medijskih napadih nanj. Kot je znano, je brat pred štirimi desetletji izginule Emanuele Orlandi medijem namigoval, da naj bi pokojni poljski papež ob večerih s slabimi nameni obiskoval nekatere ljudi po domovih. Papež Frančišek je ta lažna namigovanja po nedeljskem opoldanskem nagovoru jasno obsodil in ovrgel. Danes pa jih je na srečanju z novinarji označil za neumnost.

Papež z novinarji
Papež z novinarji © Simone Risoluti / Vatican News

Ko so ga novinarji nato povprašali o njegovem zdravju in obisku poliklinike Gemelli zaradi bronhitisa, jim je papež odgovoril le z nasmeškom. Vesel pa je bil tudi prejetih daril. Še posebej je bil ganjen ob prejemu otroške stekleničke in kompasa, ki predstavljata utopitev več kot 80 beguncev v Sredozemskem morju.

Papež in Sveti sedež
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...