Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

P. Cestnik o obisku papeža Frančiška na Madžarsko: Noben papež si v svojem pontifikatu ne želi vojn!

Novice | 27.04.2023, 08:23 Alen Salihović

Papež Frančišek odhaja jutri na svoje 41. apostolsko potovanje. Tokrat ga pot vodi na Madžarsko. Osrednje teme različnih srečanj vse tja do nedelje bodo ekumenizem, izzivi novih generacij, Evropska unija, družina ter vojna v Ukrajini. O obisku je za oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« spregovoril klaretinec p. Branko Cestnik.

Obisk papeža Frančiška pri naših vzhodnih sosedih je izpolnitev »obljube«, ki jo je sveti oče dal madžarskemu ljudstvu septembra leta 2021, ko je v Budimpešti vodil somaševanje ob koncu evharističnega kongresa. Papež Frančišek bo drugi Petrov naslednik, ki bo obiskal Madžarsko. V 90-ih letih prejšnjega stoletja jo je namreč dvakrat obiskal papež Janez Pavel II.

Včasih je bilo veliko »protiorbanovske« retorike

»Madžarska je v tem geostrateškem kaosu, ki ga imamo sedaj šla neko svojo pot, se nekoliko diferencirala od Evropske unije. Madžarski predsednik zna biti celo nekoliko kritičen do Ukrajine, čeprav ne moremo reči, da je pokleknil pred Rusijo. Ima neko svojo pozicijo, ki jo je utrdil, ima neko svojo pot,« je za Radio Ognjišče dejal klaretinec p. Branko Cestnik. Ob tem je dodal, da je imela Madžarska v preteklosti težnje po postati Velika Madžarska, a je danes zgledna članica Evropske unije. »Očitno predsednik Viktor Organ zna ohranjati svojo posebnost, čeprav kakšnim evropskim voditeljem potem para živce, tudi našim. Včasih je bilo veliko »protiorbanovske« retorike, ampak zdaj se mi zdi, da se mu hodijo naši hodijo klanjat. Ta specifični položaj Madžarske se lahko kaže tudi kot priložnost za kaj več, za posredovanje za mir. To pa je papežu Frančišku zelo pri srcu. Vsak papež, ko papežuje ne želi v svojem pontifikatu vojn in se razume, če se v njegovem pontifikatu začne vojna med narodi zlasti, če so krščanski, to papež razume kot poraz in gotovo se bo sedaj kljub svoji bolezni papež Frančišek potrudil, da pride do neke pomiritve.«

Srečal se bo tudi z grkokatoliško skupnostjo

Sveti oče se bo v madžarski prestolnici, ki je znana tudi kot »mesto mostov«, in v katero od 24. februarja 2022 nenehno prihajajo begunci iz Ukrajine, srečal z različnimi skupinami: s predstavniki civilnih in političnih oblasti, s škofi in kardinali, prebežniki in begunci (med katerimi je veliko Ukrajincev), z mladimi, z bolnimi otroki ter s predstavniki sveta znanosti in kulture. Prvotnemu programu, ki je bil objavljen na začetku, je bilo naknadno dodano še srečanje z grkokatoliško skupnostjo.

Madžarska je poleg Poljske sprejela največ beguncev iz Ukrajine

»Vsaka država lahko ima geopolitične apetite takšne ali drugačne ampak v humanitarnem vidiku, ko je potrebno sprejeti begunca pa ne sme biti dvoma. Takrat moramo vsi priskočiti in pomagati. Iz tega vidika Madžarska ni zaostajala in so Ukrajinci poleg Poljske, kamor so šli v največjem številu prišli tudi na Madžarsko. Ta država jih je sprejela, podprla, zaščitila in dala vse tisto, kar begunec potrebuje,« je dejal p. Branko Cestnik.

»Kristus je naša prihodnost«

Med desetimi srečanji, izmed katerih bodo nekatera zasebna, bo imel papež Frančišek šest govorov, vsi bodo v italijanščini. V središču bodo naslednje teme: enotnost Evrope, prihodnost mladih, ekumenski dialog, spodbuda za Cerkev, ki je doživela obdobja preganjanja, ter seveda drama vojne in poziv k miru – Madžarska ima namreč 135 kilometrov skupne meje z Ukrajino. Gre za področje, skozi katero z avtobusi, vlaki ali avtomobili v več kilometrskih kolonah prihaja veliko beguncev: nekateri se ustavijo na Madžarskem, mnogi pa pot nadaljujejo v Nemčijo, Italijo, na Nizozemsko in v druge države. Geslo papeževega potovanja na Madžarsko je: »Kristus je naša prihodnost«.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.