Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dr. Pavel Poredoš (foto: STA)
Dr. Pavel Poredoš | (foto: STA)

Dr. Poredoš: »Življenje so zreducirali na ekonomsko kategorijo, kar je absolutno nedopustno.«

Novice | 27.04.2023, 19:07 Marjana Debevec

Srebrna nit zbira podpise za vložitev zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Gre zakonski predlog, ki v javnosti zbuja nemalo nelagodja in skrbi. Medtem ko predlagatelji zagotavljajo, da ima predlog zakona veliko varovalk in da je za izdajo recepta za smrtonosno učinkovino določena posebna komisija, pa po besedah člana komisije za medicinsko etiko dr. Pavla Poredoša zadeve niso tako preproste.

Na nedavni okrogli mizi v Dolskem je opozoril, da je zdravnikovo poslanstvo spoštovanje in ohranjanje življenja od spočetja do naravne smrti. V primeru evtanazije ali pomoči pri samomoru pa zdravnik postane bolnikov rabelj.

Zakaj se število evtanazij poveča pred dopusti?

Kljub zatrjevanju pobudnikov podobnih zakonov po svetu, da se zlorabe ne bodo dogajale, se na primer v Belgiji kar 30 odstotkov evtanazij izvede brez bolnikove privolitve. Število evtanazij se poveča pred dopusti. »Kar pomeni, da se svojci želijo znebiti starih, ki jih obremenjujejo, da lahko potem svobodno dopustujejo. Problematično je tudi, da se evtanazira psihiatrične, dementne bolnike, ki niso sposobni sami odločati o svojem koncu življenja.«

V Belgiji se starši lahko odločijo za evtanazijo otrok s prirojenimi hibami, v Kanadi pa evtanazijo tudi tiste, ki so se naveličali življenja. V družbah, kjer se evtanazija izvaja, se pogosto sprašujejo, do kdaj so ostareli še upravičeni do pokojnine, poudarja dr. Poredoš.

Tudi v slovenskem predlogu zakonu ni zanemarljiv ekonomski vidik. »Kot govorijo, gre za cenejšo varianto, ki je bolj rentabilna od paliativne oskrbe. Življenje so zreducirali na ekonomsko kategorijo, kar je absolutno nedopustno.«

Šlibar: Nisem še srečal hudo bolnega, ki bi prosil za evtanazijo

Bolniški duhovnik Miro Šlibar je povedal, da v skoraj štirih desetletjih spremljanja hudo bolnih ni naletel na nikogar, ki bi prosil za evtanazijo. Je pa po njegovih besedah pomembno trpečim in osamljenim stati ob strani. »Poskušam jim povedati, dati prav to: da čutijo, da so pomembni, da so potrebni; da si ne mislijo, da ne morejo ničesar več narediti, da niso nič več. Seveda si! Sprejme in hodi z Gospodom,« je na okrogli mizi še pričeval Šlibar.

Okrogla miza na temo: »Pravica do življenja – (po)govor o evtanaziji«.

Nova univerza je 5. aprila pripravila okroglo mizo na temo: »Pravica do življenja – (po)govor o evtanaziji«. Na njej so sodelovali red. prof. dr. Matjaž Zwitter za medicinsko etiko in pravne vidike medicine na MF Univerze v Mariboru, mag. Alenka Höfferle Felc, dr.med., spec. Fiziater, prof. ang. In fran.j., Robert Friškovec, teolog, zaporniški duhovnik, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, doc. dr. Nana Weber, Evropska pravna fakultete, Nova univerza in izr. prof. dr. Sara Ahlin Doljak, Evropska pravna fakultete, Nova univerza.

Govorili pa so o pravici do življenja in pravici do smrti. Posnetek si lahko ogledate v nadaljevanju.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.