Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Bomo ostarele preprosto pospremili v smrt? (foto: Pixabay)
Bomo ostarele preprosto pospremili v smrt? | (foto: Pixabay)

Bomo tudi v Sloveniji starejše in bolne pošiljali v smrt?

Novice | 05.04.2023, 11:00 Marjana Debevec

Zaključila se je javna razprava o zakonu o evtanaziji, ki ga je pripravila Srebrna nit. Ta je zdaj vložila prošnjo za zbiranje 5000 podpisov za vložitev predloga zakona v državni zbor in samo vprašanje časa je, kdaj bo predlog zakona na poslanskih klopeh. Številni zdravniki pri tem opozarjajo na možnosti zlorab, kar dokazujejo tudi primeri iz držav, ki so evtanazijo že uvedle.

Recept za smrtonosno učinkovino naj bi po zakonu, ki ga je pripravilo društvo Srebrna nit, izdala posebna komisija. Za evtanazijo bi se lahko odločili polnoletni posamezniki, ki zelo trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja. Podobno varovalko so uvedli tudi v Belgiji, vendar se je ta zaveza kmalu sprevrgla. Evtanazijo v večini opravijo že kar medicinske sestre, tretjina ljudi na ta način umre brez privolitve.

Član Komisije za medicinsko etiko pediater dr. Urh Grošelj je na letošnjem Hipokratovem srečanju spomnil, da v Belgiji od leta 2014 izvajajo tudi evtanazijo otrok. Na začetku sta bila pogoja neozdravljiva terminalna bolezen ter neznosno trpljenje. »Rabili so manj kot deset let, da je kriterij fizičnega trpljenja odpadel, da že tako razrahljane kriterije dodatno rahljajo

Predstojnik katedre za sodno medicino in deontologijo na medicinski fakulteti dr. Jože Balažic je zatrdil, da bo svoje študente še naprej učil reševanja življenja in ne obrti ubijanja. »Ni moja naloga, da sem te vrste obrtnik, da bi pobijal ljudi. Še manj je moja naloga, da bi svoje mlade kolegice in kolege o tem poučeval, izobraževal, da bodo potem oni to počeli.«

Pediater z Ginekološke klinike dr. Štefan Grosek pa je povedal, da so mu študentke šestega letnika medicine dejale, da bodo evtanazijo izvajale, če bo zakon sprejet. »Še pred tem so rekle: nazadnje – kaj pa ima star, neozdravljivo bolan človek sploh še od življenja, kaj pa mu še preostane.« Povsem drugače so začele razmišljati, ko jih je vprašal, ali so to možnost ponudile svojim staršem ali starim staršem.

Mladi si svoje mnenje oblikujejo večinoma na družbenih omrežjih, zato je po besedah dr. Groska pomembno, da smo prisotni tudi tam in jim odpiramo oči.

Profesor za medicinsko etiko dr. Matjaž Zwitter pa je komentiral omenjeni zakonski evtanazijski predlog Srebrne niti. Opozoril je, da bi po dosedanji verziji predlog vpeljal evtanazijo tako rekoč brez omejitev.

Na omenjeni zakonski predlog so se že odzvali v SDS, kjer poudarjajo, da bodo vedno zagovarjali svetost življenja zato odločno nasprotujejo evtanaziji. Dejstvo, da je bila pobuda v Državni zbor vložena v času pred veliko nočjo, ko kristjani slavimo Kristusovo vstajenje in večno življenje, pa ocenjujejo kot nespoštljivo in arogantno.

OKROGLI MIZI O VPRAŠANJU EVTANAZIJE

V prostorih Nove univerze v Ljubljani bo danes ob 18.00 okrogla miza o evtanaziji, na kateri bodo sodelovali prof. za medicinsko etiko dr. Matjaž Zwitter, fiziatrinja dr. Alenka Höfferle Felc, zaporniški duhovnik Robert Friškovec, dr. Nana Weber iz Evropske pravne fakultete in pravnica, ki ima tudi sama izkušnjo neozdravljive bolezni dr. Sara Ahlin Doljak.

Vabilo na pogovorni večer o kulturi življenja in smrti, ki bo v petek, 14. 4. ob 20. uri v Kulturnem domu Dolsko

Sprejetje lastne smrti pomeni v mnogih družbah najvišjo stopnjo duhovne rasti, ki jo lahko človek doseže v času življenja. V naši slovenski družbi se govori o smrti in umiranju premalo. Smrt predstavlja veliko zadrego, za slovo od umrlega in čustva je vedno manj prostora.

V zadnjem času prihaja v ospredje družbenih razprav tema o umetni prekinitvi človekovega življenja. Mnenja o evtanaziji so različna. Mnogi ljudje, tudi tisti, ki se s področjem ukvarjajo profesionalno, se z evtanazijo ne strinjajo, nedotakljivost življenja zagovarja tudi Katoliška cerkev. Tudi evropska priporočila evtanaziji nasprotujejo.

Z izbranimi gosti večera bomo poskušali osvetliti temo z različnih vidikov in jih soočiti tudi z vprašanji iz publike.

Prof. dr. Pavel Poredoš, specialist interne medicine z bogatim zdravniškim in znanstveno raziskovalnim delom doma in v tujini, bo spregovoril o svojih zdravniških izkušnjah pri delu z zelo bolnimi bolniki in predstavil prakse iz Slovenije in tujine.

Na dogodku bo svoje izkušnje delil tudi bolniški duhovnik msgr. Miro Šlibar. Spregovoril bo o duhovnem vidiku poslavljanja umirajočih ljudi. Pri svojem dolgoletnem delu kot bolniški duhovnik v Kliničnem centru v Ljubljani, je obiskal ogromno ljudi.

Z nami bo tudi sodelavka Hospica s. Emanuela Žerdin, ki ima vsakodnevni stik z umirajočimi. V društvu Hospic že 25 let skrbijo za fizične, psihosocialne in duhovne potrebe umirajočih bolnikov in njihovih svojcev ter si prizadevajo, da umirajoči zadnje obdobje življenja preživijo pomirjeni s samim seboj in svojimi bližnjimi.

Mag. Bernarda Ložar, družinska terapevtka, bo spregovorila o stiskah posameznikov in svojcev, ko se soočajo z bolnimi in umirajočimi. Svoje terapevtsko znanje je pridobila na magistrskem študiju Zakonske in družinske študije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Kot negovalka na domu je pridobila številne izkušnje dela z ostarelimi, tudi dementnimi ljudmi. Na dogodku bo osvetlila pomen žalovanja ob izgubi svojcev.

Pogovor bo povezovala Barbara Jemec Zalar, specialistka družinske medicine.

Dogodek organizirata Župnija sv. Helena – Dolsko in Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...