Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Miselnost evtanazije na Nizozemskem se krepi

Svet | 06.03.2023, 10:20 s. Meta Potočnik

Rezultat 20 let uzakonjene evtanazije na Nizozemskem se ne izraža le v številu smrti, temveč v spremembah, ki so se zgodile v zavesti naroda. Po besedah škofa Amsterdama Johannesa Hendricksa, se je narod sprijaznil s smrtjo na zahtevo. Ugotavlja tudi, da ima danes že vsakdo vsaj enega bližnjega, sorodnika ali prijatelja, ki je na ta način končal svoje življenje.

Miselnost evtanazije se še naprej krepi

Amsterdamski ordinarij v pogovoru za italijanski dnevnik Avvenire priznava, da se miselnost evtanazije še naprej krepi. Nizozemskemu parlamentu sta bila predložena dva zakonska osnutka, ki evtanazijo razširjata na najmlajše otroke, saj je danes dovoljena že od 13. leta dalje, in na ostarele, starejše od 75 let, ki ne trpijo za nobeno neozdravljivo boleznijo in niso na pragu smrti, ampak se preprosto počutijo utrujene.

Nizozemska potrebuje verski preporod

Katoliška cerkev na Nizozemskem je vedno nasprotovala tej praksi in se borila, da ne bi bila uzakonjena. A žal v državi ni žive Cerkve že zadnjih 45 let. Le 45 odstotkov Nizozemcev se izreka za verne, zgolj dva odstotka katoličanov redno obiskuje cerkev. Zato Nizozemska nujno potrebuje verski preporod. Mlade je treba naučiti stvarnosti bolečine in s tem njenega prenašanja, saj je bolečina del našega sveta v različnih oblikah, še dodaja škof Hendricks.

Vir: Druzina.si

Svet, Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...