Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Miselnost evtanazije na Nizozemskem se krepi

Svet | 06.03.2023, 10:20 s. Meta Potočnik

Rezultat 20 let uzakonjene evtanazije na Nizozemskem se ne izraža le v številu smrti, temveč v spremembah, ki so se zgodile v zavesti naroda. Po besedah škofa Amsterdama Johannesa Hendricksa, se je narod sprijaznil s smrtjo na zahtevo. Ugotavlja tudi, da ima danes že vsakdo vsaj enega bližnjega, sorodnika ali prijatelja, ki je na ta način končal svoje življenje.

Miselnost evtanazije se še naprej krepi

Amsterdamski ordinarij v pogovoru za italijanski dnevnik Avvenire priznava, da se miselnost evtanazije še naprej krepi. Nizozemskemu parlamentu sta bila predložena dva zakonska osnutka, ki evtanazijo razširjata na najmlajše otroke, saj je danes dovoljena že od 13. leta dalje, in na ostarele, starejše od 75 let, ki ne trpijo za nobeno neozdravljivo boleznijo in niso na pragu smrti, ampak se preprosto počutijo utrujene.

Nizozemska potrebuje verski preporod

Katoliška cerkev na Nizozemskem je vedno nasprotovala tej praksi in se borila, da ne bi bila uzakonjena. A žal v državi ni žive Cerkve že zadnjih 45 let. Le 45 odstotkov Nizozemcev se izreka za verne, zgolj dva odstotka katoličanov redno obiskuje cerkev. Zato Nizozemska nujno potrebuje verski preporod. Mlade je treba naučiti stvarnosti bolečine in s tem njenega prenašanja, saj je bolečina del našega sveta v različnih oblikah, še dodaja škof Hendricks.

Vir: Druzina.si

Svet, Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...