Rok MihevcRok Mihevc
Alojzij Breznik (foto: ARO)
Alojzij Breznik | (foto: ARO)

Kdo je slovenski mučenec, bogoslovec Alojzij Breznik?

Slovenija | 04.05.2024, 09:30 Alen Salihović Marta Jerebič

Pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani je bila sveta maša za beatifikacijo med vojno umorjenega bogoslovca Alojzija Breznika, ki je na seznamu svetniških kandidatov. Somaševanje bo vodil župnik iz njegove rojstne župnije Brdo pri Lukovici, Bernard Rožman. To je bila druga od tridesetih svetih maš, ki bodo na trideset zaporednih prvih petkov darovane za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo.

Bogoslovec Alojzij se je rodil 29. maja 1919 v Rafolčah, župnija Brdo pri Lukovici. Klasično gimnazijo je opravil v Ljubljani. V dijaških letih je bil dejaven član Katoliške akcije, na gimnaziji pa tudi predsednik študentskega društva Žar in voditelj odseka Slovenske dijaške zveze. V teh letih je veliko molil za razsvetljenje, da bi so odločil za pravi poklic.

Več: Radio Ognjišče

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...