Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Ostareli par (foto: Pixabay)
Ostareli par | (foto: Pixabay)

Stari starši proti medicinski zastrupitvi ostarelih in bolnih

Novice | 18.05.2024, 00:02 Marjana Debevec

V Združenju starih staršev so se odločili vstopiti v referendumsko kampanjo vezano na pravico do tako imenovane „pomoči“ pri končanju življenja. Prepričani so namreč, da je beseda pomoč v tem primeru zlorabljena. Objavljamo njihovo izjavo.

Beseda »pomoč« je tu zlorabljena.

Lahko bi šlo za paliativno pomoč, kjer se bolniku s kronično boleznijo in ob umiranju ohranja kakovost življenja in lajša bolečine, kajti taka pomoč je Sloveniji komaj kje organizirana.

Vendar marca, torej pred kratkim, je vladna koalicija zavrnila predlog zakona SDS o ureditvi paliativne oskrbe v Sloveniji.

Če torej ne gre za to, gre lahko samo za medicinsko zastrupitev starejših, hudo bolnih in drugače prizadetih ljudi, kot je navedena v že pripravljenem zakonu Srebrne niti. Ta zakon ponuja hitro in najcenejšo rešitev .

Ljudem želimo povedati, da jim ponujajo strup, da bi rešili njihove osebne stiske, prihranili pa na stroških zdravljenja in pokojninah.

Prebivalci Slovenije se iz dneva v dan soočamo s kriznimi razmerami na zdravstveno – socialnem področju, ki jih trenutna vlada ne zna ali celo noče reševat.

Razmere številne bolnike in starejše ter njihove svojce potiskajo v obup. Izpostaviti gre:

- zdravstveni sistem v kolapsu,

- nedostopnost do osebnega zdravnika,

- izredno dolge čakalne vrste,

- nedelujoč sistem dolgotrajne oskrbe

- nedostopnost domov za starejše

- revščina upokojencev

Od obupa do samomorilnih misli pa ni daleč

Namesto rešitev skrb vzbujajočih razmer nam ponujajo strup, ker je to najcenje..

Stari starši si tega ne zaslužimo, zato smo odločno proti!

Metka Zevnik

Novice, Referendumi 2024
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec) Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...