Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protesti v Gruziji (foto: Telegram)
Protesti v Gruziji | (foto: Telegram)

Dr. Aleš Maver: »Gruzijci so že večkrat v sodobni zgodovini zrušili oblast!«

Spoznanje več | 14.05.2024, 14:29 Robert Božič

Gruzijski parlament je danes, kljub množičnim protestom v minulih dneh in kritiki Združenih narodov, EU in ZDA, sprejel sporni zakon o "tujih agentih". V skladu z njim se bodo morale nevladne organizacije, ki več kot 20 odstotkov sredstev prejemajo iz tujine, registrirati kot "organizacije, ki sledijo interesom tujih sil". Predsednica Gruzije, Salome Zurabišvili je že pred dnevi že napovedala, da naj bi na zakon vložila veto.

Vlada v Tbilisiju je ta zakon želela sprejeti že marca lani, a je po množičnih protestih od namere odstopila in ga z nekaj lepotnimi popravki aprila letos spet vložila v zakonodajno proceduro, je v zadnjem delu včerajšnje oddaje Spoznanje več, predsodek manj, dogajanje komentiral zgodovinar in politični analitik prof. dr. Aleš Maver, ki je prepričan, da lahko v vsem skupaj vidimo precej vzporednic z dogajanjem v Ukrajini pred desetletjem.

Sarkozy je Putina prepričal, da ni Sakašvilija obresil

»Gruzija je sorazmeno majhna država, ki je imela, tako kot Ukrajina, veliko smolo s sosedom. In ta sosed, ki je nanjo vseh zadnjih stoletjih najbolj vplival, je Rusija. Zato sodi Gruzija med tiste dežele nekdanje Sovjetske zveze, ki ima do Rusije največjo zadržanost,« pojasnjuje prof. Maver.

Protirusko razpoloženje med Gruzici je zato med najmočnejšimi v vseh nekdanjih republikah Sovjetske zveze, saj je v njihovem zgodovinskem spominu še zelo živa krivica, ki jo je ruski carski režim storil Gruzijski pravoslavni cerkvi, ki je bila ena najstarejših avtokefalnih cerkva na svetu, ko jo je priključil ruski pravoslavni cerkvi.

»Čutili so se zatirane, zato se je Gruzija tudi med prvimi državami Sovjetske zveze najodločneje osamosvojila in potem tudi ni takoj vstopila v novo skupnost neodvisnih držav,« opozarja dr. Aleš Maver in spominja še na rusko invazijo leta 2008.

»Skoda je, da te invazije v Evropi nismo preveč resno vzeli, ker potem bi nam bilo mogoče vse, kar se je kasneje dogajalo (v tem predelu sveta), ostalo prihranjeno. Ampak takrat smo bili pač nekako vsi zadovoljni, da je uspelo francoskemu predsedniku Sarkozyju pripričati Putina, da takratnega gruzijskega predsednika Sakašvilija ni preprosto obesil,« zamujene evropske priložnosti slikovito opiše dr. Aleš Maver.

Pretep v parlamentu

Kljub temu da ima vladajoča stranka Gruzijske sanje v parlamentu večino, današnje sprejemanje zakona ni minilo brez zapleta, saj je v parlamentu prišlo do pretepa med poslanci.

Vladajoča stranka trdi, da želijo na ta način povečati transparentnost financiranja »izjemno številnih« nevladnih (medijskih) organizacij, medtem ko je vodja stranke Gruzijske sanje Bidzina Ivanišvili nevladne organizacije označil za »notranjega sovražnika, ki deluje po interesih drugih držav in načrtuje revolucijo v Gruziji.«

Ivanišvili sedi na dveh stolih

Mnogi so prepričani, da naj bi imel Ivanišvili, ki se ga je zaradi bogastva, pridobljenega v Rusiji, oprijel tudi vzdevek ruski oligarh, popoln vpliv nad vladajočo stranko, ki jo je sicer sam ustanovil »tudi malo kot izpostavo svojih gospodarskih interesov,« opozarja prof. dr. Aleš Maver. In čeprav javno poudarja, da je za vključevanje v EU, njegovo srce v resnici bije za Rusijo. Večina v parlamentu jim omogoča, da v Gruziji tudi gradijo režim, ki je podoben ruskemu in tako sedijo na dveh stolih.

 

Bodo zakonski predlog vendarle omilili?

Tudi prof. dr. Aleš Maver je prepričan, da bo gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, verjetno dala veto na danes sprejeti zakon, potem pa bodo zakonski predlog najverjetneje nekoliko omilili. A vse je odvisno tudi od pritiska protestov. »Gruzici imajo nekaj skupnega z Ukrajinci, in sicer, da so že večkrat v sodobni zgodovini zrušili oblast,« še dodaja Maver.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru.

Spoznanje več
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...