Rok MihevcRok Mihevc
Koncert Zavoda sv. Stanislava (foto: Janez Eržen)
Koncert Zavoda sv. Stanislava | (foto: Janez Eržen)

Koncert ob 30-letnici vnovičnega delovanja Zavoda sv. Stanislava

Slovenija | 13.05.2024, 11:43 Marta Jerebič

Zavod sv. Stanislava v Ljubljani je včeraj v Cankarjevem domu pripravil slavnostni koncert ob 30-letnici vnovičnega delovanja zavoda. Na TV Slovenija bo predvajan 3. junija ob 22. uri.

»Koncert v Cankarjevem domu je zaključek slovesnega praznovanja 30-letnice vnovične ustanovitve Zavoda sv. Stanislava, ki smo jo začeli z akademijo za praznik 13. novembra. Koncert je izjemen projekt, ki so si ga naši glasbeniki zamislili z glasbo Jožeta Privška in s kantato Camina Burana Carla Orffa, z našimi pevci v vseh različnih sestavih, v vseh zborih in orkestrih z zunanjimi gosti, nekdanjimi dijaki. To je bil res prečudovit koncert,« je za Radio Ognjišče povedal direktor Zavoda sv. Stanislava Tone Česen. Koncerta sta bila pravzaprav dva, ob 15. in 18. uri. 

© Janez Eržen
© Janez Eržen

Dekana Akademije za glasbo Marka Vatovca najbolj navdušuje energija, ki se zgodi v danem trenutku na odru. »To je res nekaj prečudovitega, ko vidiš toliko mladine na kupu, ki tako zavzeto in na tako visokem nivoju izvaja raznovrstno glasbo. Carmina Burana je za zbor sploh zelo zahtevna, tako da so se v tem smislu fantastično izkazali.«

© Janez Eržen

Koncerta so se udeležili tudi vidni Slovenci
Koncerta so se udeležili tudi vidni Slovenci © Janez Eržen

Dogodka so se udeležili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsedniki SDS, Nsi in SLS, Janez Janša, Matej Tonin in Marko Balažic, evropski poslanci Ljudmila Novak, Romana Tomc in Franc Bogovič, predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter oba ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar.

© Janez Eržen

Slovenija
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.