Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik OZS Blaž Cvar. (foto: STA )
Predsednik OZS Blaž Cvar. | (foto: STA )

Cvar: Predlagane davčne spremembe nič kaj dosti ne pripomorejo k pospešitvi razvoja

Slovenija | 28.08.2024, 16:14 Petra Stopar

Vlada je obravnavala in uskladila predlog davčnih sprememb, ki naj bi začele veljati v začetku naslednjega leta. Z njimi želi po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča podpreti razvojno naravnanost s ciljem, da bi povečali produktivnost in mednarodno konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter odpravili nekatere pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema. Ker so nekatera manjša tehnična vprašanja po Boštjančičevih besedah še odprta, bo vlada paket zakonov dokončno potrdila v petek. A predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar meni, da predlagane spremembe nikakor niso v skladu s pričakovanji in potrebami gospodarstva.

Kot je na seji upravnega odbora OZS in v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril Cvar, se nemško gospodarstvo ohlaja, posledice pa čutijo tudi slovenski obrtniki in podjetniki. »V tem času je treba sprejeti ukrepe, ki bodo ublažili padec gospodarske aktivnosti, ne pa da gospodarstvo še dodatno administrativno in finančno obremenjujemo,« je dejal po seji upravnega odbora.

Če želimo ublažiti ohlajanje gospodarstva, moramo imeti stabilno in ugodno davčno okolje, je dejal predsednik logaške območne zbornice Bogdan Oblak. Kritičen je bil tudi do sprememb na področju normirancev. OZS je na vlado sicer naslovila zahtevo, da se meja za vstop v sistem davka na dodano vrednost zviša na 85.000 evrov, sistem normirancev pa se ohrani nespremenjen. Večkrat so opozorili tudi na po njihovem mnenju prepogosto spreminjanje sistema normirancev.

V OZS so kritični tudi do vladnega predloga ugodnejše davčne obravnave za visokokvalificirane kadre, mlajše od 40 let, ki bi se vrnili iz tujine. Prepričani so, da gre za diskriminacijo tistih, ki se niso odselili v tujino.

»Gre za prvi sklop nekih sprememb, ki pravzaprav nič kaj dosti ne doprinesejo k pospešitvi gospodarskega razvoja. Od vsega začetka trdimo, da je treba davčne spremembe, pokojninsko in zdravstveno reformo, če jo želimo sprejeti odgovorno in kvalitetno, sprejemati celovito. Takšno parcialno sprejemanje odločitev, kot je trenutno, ne pride v poštev. Nekaj dati mladim delavcem v tujini, da jih pritegnemo, hkrati pa pozabimo, da v Sloveniji že imamo te kadre, ki jih želimo obdržati na naših delovnih mestih, je povsem nesmiselno. Potrebno je sprejeti ukrep, ki zadrži že obstoječe kadre v Sloveniji, kvalitetno visoko plačane kadre za doseganje visoke produktivnosti in večje dodane vrednosti,« poudarja Cvar.

Od vsega začetka trdimo, da je treba davčne spremembe, pokojninsko in zdravstveno reformo, če jo želimo sprejeti odgovorno in kvalitetno, sprejemati celovito. 

Prav tako je po njegovem mnenju nesmiselno obremenjevati normirance, ki so po njegovih besedah tisti, ki svoje delo opravljajo in se ne obremenjujejo z nekimi administrativnimi zahtevami. »Vemo, za katere poklice je nastal ta sistem. Če se zdaj zlorablja ta sistem za neke druge poklice, je potrebno tam poiskati omejitve in rešitve, ne pa vse skupaj onemogočiti in preprečiti in postaviti to mejo tako nizko, da se bodo mnogi, ki so tukaj nekje na meji, morali žal odločiti za sivo ekonomijo in seveda delati tako, kot nihče ne želi. In to je nek način, ki del tega najmanjšega gospodarstva pravzaprav sili v to,« je prepričan.

Med ukrepi, ki jih predlaga vlada v tem paketu, je še več manjših sprememb, med drugim izključitev subvencij za obdelavo območij z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (t.i. OMD plačila) iz obdavčitve, možnost prenašanja davčnih izgub ter postopno zvišanje trenutno ničelne bonitete na električne avtomobile. Za pijače z dodanim sladkorjem in energijske pijače je predvideno zvišanje obdavčitve, za pivo in žgane pijače pa zvišanje trošarin.

Na ministrstvu za finance so prve obrise načrtovanih sprememb predstavili javnosti že februarja, uvrščene so bile tudi že na sejo Ekonomsko-socialnega sveta, je Boštjančič zavrnil morebitne kritike predstavljenih ukrepov. Povedal je še, da na ministrstvu razmišljajo o dodatnih spremembah davčnega sistema, ki bodo šle predvsem v smeri obdavčitve premoženja in dodatne razbremenitve dela. Javnost bi lahko z njimi seznanili do konca tega leta.

V odgovoru na pripombe gospodarskih združenj Boštjančič pravi, da so njegova vrata odprta in dodaja: »Če kakšen gospodarstvenik še vedno tega ne razume, lahko pride k nam, pa mu bomo dodatno pojasnili. Gre pa za po moji oceni politikantsko vpitje.« Ocenjuje, da tudi ministrstvo za gospodarstvo pravi, da podpira vse ukrepe in tudi razume njihovo razvojno naravnanost, le da si želi še dodatnih izboljšav.

Slovenija
 24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)  24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)

Med salezijanskimi novinci tudi dva Slovenca

24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je pred malim šmarnom vstopilo v noviciat v don Boskovem rojstnem kraju. Med njimi sta tudi dva Slovenca, pišejo na spletni strani ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...