Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Gospodarstvo (foto: Pixabay)
Gospodarstvo | (foto: Pixabay)

Gospodarstvo odločno proti dodatnim vladnim obremenitvam podjetij

Slovenija | 04.10.2023, 17:00 Tanja Dominko Alen Salihović

Delodajalske organizacije so predsedniku vlade poslale dopis, v katerem izražajo ostro nasprotovanje idejam o dodatnih obremenitvah gospodarstva. Vlada namreč namerava daljše bolniške odsotnosti zaposlenih prevaliti na pleča delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v lanskem letu. Prav tako delodajalske organizacije poudarjajo, da dialoga na to temo ni bilo. Za komentar smo poklicali izvršnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Mitjo Gorenščka.

 

Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS so predsedniku vlade Robertu Golobu poslale dopis, v katerem izražajo ostro nasprotovanje nameri vlade, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022. "To bi bil namreč korak nazaj v primerjavi z veljavno novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1C) in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-R), ki sta skrajšala obdobje izplačevanja nadomestila v breme delodajalca oziroma samostojnega zavezanca (samostojni podjetniki, kmetje, družbeniki …). S tem je po dolgih letih prizadevanj vendarle prišlo do finančne razbremenitve gospodarstva na tem področju, prav tako pa se je izboljšal položaj samozaposlenih," so zapisali. 

Če bo vlada podaljšala izplačevanje bolniške odsotnosti v breme delodajalcev, bo s tem naredila velik korak nazaj in dodatno otežila že tako zahtevne razmere, v katerih deluje slovensko gospodarstvo.

"Z namero Vlade RS, da podaljša obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca, se ponovno nakazuje poslabšanje položaja gospodarstva. Zaradi tega smo delodajalske organizacije močno zaskrbljene. Sprejetje rešitve, o kateri razmišlja vlada, bi pomenilo samovoljen in enostranski ukrep, brez kakršnegakoli dialoga in presoje vplivov na gospodarstvo, ki že vse od lanskega leta deluje v vedno bolj oteženih pogojih poslovanja. V dopisu predsedniku Vlade RS smo še posebej poudarili, da je slovensko gospodarstvo je izpostavljeno visoki ravni tveganj in negotovosti, saj je v zadnjem času že tako obremenjeno z novimi oziroma višjimi dajatvami. Nadaljujejo se tudi nenehne grožnje o uvedbi dodatnih finančnih in administrativnih obremenitev, med katerimi so: dodatne dajatve in negativna sprememba dohodninske zakonodaje, visoke cene energentov, omejevanje pogojev poslovanja zaradi uvedbe različnih oblik regulacije. Delodajalske organizacije smo v dopisu predsedniku vlade izrazile pričakovanje, da bo prisluhnil našim navedbam. Dopis smo naslovile tudi na ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana in na vodje poslanskih skupin v Državnem zboru RS," so še zapisali. 

Slovenija, Politika, Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...