Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Obrtno podjetniška zbornica želi dialog z vlado (foto: Tanja Dominko)
Obrtno podjetniška zbornica želi dialog z vlado | (foto: Tanja Dominko)

Gospodarstvo želi pravičen davčni sistem

Novice | 10.01.2024, 18:16 Tanja Dominko

Gospodarstvo se ne želi izogniti plačevanju davkov, vendar pa želi pravičen in sorazmeren davčni sistem, ki bo podjetja ohranil konkurenčna, davčne prilive pa prednostno vlagal v razvoj, so se strinjali na današnjem posvetu Gospodarskega kroga v Ljubljani. Davčna reforma mora biti zato po njihovem mnenju premišljena in zagotoviti stabilnost. Kritični so tudi v Obrtno podjetniški zbornici.

Po besedah generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije Vesne Nahtigal ni trenutna vlada z izjemo blaženja energetske krize z ničemer zmanjšala bremen za gospodarstvo. „Vlada nima širše slike in jasne strategije, težave pa rešuje s parcialnimi ukrepi, ki niso dovolj premišljeni," je dejala. Pozvala je k davčni reformi, katere cilj bi bila razbremenitev slovenskega gospodarstva. „To je najboljši način za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnih financ," je dejala.

Gospodarska zbornica Slovenije proti novim bremenom
Gospodarska zbornica Slovenije proti novim bremenom © Tanja Dominko

Davčno reformo nedvomno potrebujemo, vendar vlada nikakor ne bi smela hiteti na račun kakovosti izvedbe, je ocenil Mojmir Mrak z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. „V treh mesecih, kot je napovedal predsednik vlade, resne davčne reforme ni mogoče pripraviti," je poudaril. Pozval je k pripravi davčne reforme skupaj s pokojninsko, a poudaril, da se zaveda vseh okoliščin in dejstev. „V trenutnih razmerah bi raje videl, da davčne reforme ni, saj bi naredila več škode kot koristi," je dejal.

Po besedah predsednika fiskalnega sveta Davorina Kračuna resno težavo predstavljajo velika pričakovanja različnih deležnikov, potem ko jim je država v preteklosti namenjala številne spodbude in ugodnosti. „Ugodnosti se je težko odvaditi," je dejal. Ohlapnejša fiskalna pravila manjšim oziroma šibkejšim državam po njegovih besedah praviloma ne koristijo. Predvsem pa je in bo moral biti fiskalni sistem sposoben zagotavljati verodostojno srednjeročno načrtovanje.

Obrtno podjetniška zbornica želi dialog z vlado
Obrtno podjetniška zbornica želi dialog z vlado © Tanja Dominko

Nezadovoljni so tudi v Obrtno podjetniški zbornici, kjer so poudarili, da se v državi ustvarja negativno vzdušje v gospodarstvu in nepredvidljivo poslovno okolje. To se po besedah predsednika OZS Blaža Cvara kaže na način, da "odganjamo tisto, kar bi moralo biti v ospredju v naši državi, to so razvoj, dodatne investicije in vse, kar vodi k blaginji te družbe". Kot je poudaril Cvar, OZS večinoma zastopa majhne obrtnike in podjetnike, zato si bodo še naprej prizadevali, da bodo z resornim ministrom dosegli dogovor o regulaciji cen električne energije za mali poslovni odjem.

Želijo pa si tudi novih vzpodbud. Gospodarstvo v Evropi se namreč ohlaja, kar se bo sčasoma odrazilo tudi v gradbeništvu. Predsednik sekcije gradbincev Zoran Simčič je izrazil tudi pričakovanje, da bo vlada, kot obljubljeno, začela graditi neprofitna stanovanja. "V tem letu bi bilo mogoče zgraditi okoli 1000 stanovanj, ampak bo treba hitro začeti," je poudaril.

Simčič je izpostavil še pomen pomakanja kadra, ki se ga trenutno rešuje z delavci s Kosova. "Kader, ki je prišel s Kosova v zadnjem letu, je še ostal, zdaj pa bo ta kader šel naravnost v države, ker imajo večjo dodano vrednost in boljše pogoje, kakor jih imamo v Sloveniji," je dejal. Simčič si zato želi, da bi država zagnala gradbeništvo in mu dala večji pomen. Prisluhnite celotnemu pogovoru.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...