Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Janez Cigler Kralj (foto: Rok Mihevc)
Janez Cigler Kralj | (foto: Rok Mihevc)

Cigler Kralj: Ta vlada je poskrbela, da na dolgotrajno oskrbo čakamo še bolj dolgotrajno

Slovenija | 10.11.2023, 16:21 Petra Stopar

Za področje dolgotrajne oskrbe bo od 1. januarja 2024 veljal krovni zakon. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar sta danes napovedala izdajanje prvih odločb o vključitvi v sistem obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Kaj prinašajo? Minister pravi, da ne zahtevajo ničesar, nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj pa opozarja na nove obremenitve.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je Državni zbor sprejel poleti, pravice in storitve dolgotrajne oskrbe se bodo v naslednjih dveh letih uveljavljale postopoma. Že v naslednjih tednih bo približno 1,7 milijona prebivalcev prejelo odločbo ZZZS, ki jih bo obvestila, da so vključeni v sistem dolgotrajne oskrbe in jih seznanila s pogoji za dostop do storitev. »Pomemben podatek, ki ga je treba tu podčrtati, je, da je to odločba, ki od nas ničesar ne zahteva. Torej, ne govorimo o položnici, to ni pogodba. To je zgolj odločba, da smo zavarovani za dolgotrajno oskrbo. Je pa to zelo pomemben dokument, ki nam odpira vrata do storitev dolgotrajne oskrbe, če jih potrebujemo oziroma ko jih bomo potrebovali. Verjamem, da večina izmed nas jih bo slej ko prej potrebovala,« je dejal Maljevac.

Po besedah generalne direktorice ZZZS Mlakar pogoje za vključitev v to zavarovanje izpolnjujejo polnoletne osebe, ki so vključene v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, ter zavarovanci, ki so mlajši od 18 let in so obvezno zdravstveno zavarovani na podlagi delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, opravljanja kmetijske dejavnosti ali opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov. »Upravičenost do dolgotrajne oskrbe bodo presojali na centrih za socialno delo, ki bodo vstopne točke za dolgotrajno oskrbo, ki se bodo v polni funkciji vzpostavile 1. januarja 2025,« je povedala.

Vodja poslanske skupine NSi in nekdanji minister za delo Cigler Kralj je kritičen: »Najprej bi rekel, da sta ta vlada in to ministrstvo poskrbela, da na dolgotrajno oskrbo vsi čakamo še bolj dolgotrajno, kot bi sicer. Naša ekipa je ta zakon skupaj s takratnim ministrstvom za zdravje pripeljala do sprejema v Državnem zboru. Zakon je bil sprejet in nekatere odločbe bi se lahko takoj po sprejemu že začele izvajati, recimo oskrbovalec družinskega člana in tako naprej, tako da tu najprej velja velika kritika zaradi zavlačevanja tega postopka, zaradi pripenjanja medalj, da je sedaj ta vlada prva, ki je to sprejela.«

Opozarja, da omenjene odločbe pomenijo, da bo vlada v drugi polovici leta 2025 začela 1,7 milijona prebivalcem jemati višji prispevek od dohodkov od dela. »Nova Slovenija je bila večkrat zelo kritična zaradi tega, saj bo vlada s tem dodatnim prispevkom obremenila vse zaposlene za eno odstotno točko pri prispevkih, samozaposlene in kmete pa celo za dve, kajti oni plačajo kot delodajalci in kot delojemalci. To, da te odločbe ne bodo imele posledice, ni resnica, in prinaša večjo obremenitev dela,« ki je ne kritizirajo le v NSi, ampak tudi v mednarodni skupnosti, meni Cigler Kralj, saj Slovenija postaja vedno manj konkurenčna, na pragu pa je gospodarska kriza.

Ocenjuje tudi, da trenuten zakon in koraki, ki so bili danes predstavljeni, »ne prinašajo nobene rešitve za največje in najbolj pereče težave v dolgotrajni oskrbi, ki smo jim priča«, kot so akutno pomanjkanje kadra, kar da je prejšnja vlada začela reševati, ter ustavljanja naložb v domove za starejše. »To posledično pomeni, da se ne bo tako hitro, kot smo si zamislili, odgovorilo na pomanjkanje postelj in dolgotrajno čakanje na sprejem v dom za starejše. To vedo vsi, ki čakajo za svoje starše, sorodnike, svojce, oziroma zase. Nenazadnje lahko rečemo, da ta zakon o dolgotrajni oskrbi še vedno ni dobil ocene vseh strokovnih združenj, združenja socialnih zavodov, in tako naprej, da bi bil realno izvedljiv v praksi. Še vedno torej ne vemo, kakšne bodo posledice s 1. 1. 2025, ko naj bi ključne določbe začele veljati,« je bil kritičen sogovornik.

Maljevac je danes dejal, da je v sklepni fazi priprava posebnega zakona za urejanje kadrov, ki ga bo ministrstvo predvidoma v dveh tednih poslalo v javno obravnavo.

VEČ INFORMACIJ:

Ministrstvo in ZZZS sta vzpostavila spletni strani in kontaktne številke, ki prebivalcem nudijo informacije glede dolgotrajne oskrbe. Spletna stran ministrstva je na voljo na povezavi https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dolgotrajna-oskrba/, njihov kontaktni center pa je na številki 080 9810 dostopen ob ponedeljkih med 9. in 12. uro, ob torkih, četrtkih in petkih pa v enakem terminu in med 14. in 17. uro.

ZZZS pa nudi informacije o vključenosti zavarovanih oseb v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, in sicer na spletni strani https://www.zzzs.si/dolgotrajna-oskrba/ ter na telefonski številki 01 30 77 605, ki bo pričela delovati v ponedeljek.

Zavarovanci lahko sicer urejenost zavarovanja za dolgotrajno oskrbo na spletni strani ZZZS preverijo tudi sami.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.