Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Novinar Nejc Krevs (foto: RTV)
Novinar Nejc Krevs | (foto: RTV)

Spominjamo se slovenskih žrtev holokavsta

| 26.04.2023, 13:54 Alen Salihović

V Sloveniji se spominjamo slovenskih žrtev holokavsta. Na današnji dan leta 1944 so namreč okupatorske sile zbrale prekmurske jude v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi ter jih od tam preko Čakovca in Velike Kániže odpeljale v Auschwitz. Judovska skupnost v Prekmurju je bila do tedaj najštevilčnejša v Sloveniji, a je holokavst preživela le peščica teh ljudi.

O tem, kakšno je sporočilo holokavsta za današnji dan tudi v luči vojne v Ukrajini smo vprašali dobrega poznavalca judovske zgodovine novinarja RTV SLO Nejca Krevsa: "Ta opomin mora živeti, sicer lahko blede sence kmalu obudijo vnovične civilizacijske odklone, ki smo jim danes priča v Ukrajini. Čistka judovskega prebivalstva v Prekmurju med II. svetovno vojno se ni zgodila tako dolgo nazaj, tako kot ne pokol v ukrajinskem mestu Buča. Paralele krvoločnih podob se kar ponujajo in zdi se mi, kot da bi človek pozabil na svojo okrutnost vedno znova. V Talmudu je zapisano, da je človek živ, dokler je živ spomin nanj. In res je, v kolikor izgubimo spomin na temno grenkobo preteklosti, potem ne moremo zreti v svetle obrise prihodnosti. Zavedajmo se krhkosti življenja in posvečujmo dan, ki se nam ponuja. Nikoli pozabiti, nikoli več!"

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta sicer obeležujemo 27. januarja. Gre za dan spomina na osvoboditev uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau. Med aprilom 1940 in med decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo približno 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. 

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...