Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz (foto: Urška Hrast)
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz

Na Poljskem zakon o holokavstu čaka le še podpis predsednika Dude

Svet | 01.02.2018, 16:12

Na Poljskem je po spodnjem tudi zgornji dom parlamenta potrdil zakon o holokavstu. Ta med drugim prepoveduje označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč, ki so med drugo svetovno vojno delovala na ozemlju te države, kot poljska taborišča. Da bo lahko začel veljati, ga mora podpisati še predsednik Andrzej Duda. Poljska želi tako braniti svoj ugled v svetu, a se je namesto tega že zapletla v spor z Izraelom, zaskrbljeni so tudi v ZDA.

Zakon predvideva do tri leta zapora za tiste, ki bi javno in v nasprotju z dejstvi poljskemu narodu ali poljski državi pripisovali odgovornost ali soodgovornost za nacionalsocialistične zločine, ki jih je zakrivil nemški tretji rajh. Kaznovano bi bilo tudi tudi grobo omalovaževanje odgovornosti dejanskih storilcev teh zločinov. Zakon bi prav tako opustil oznako poljsko koncentracijsko taborišče za Auschwitz in ostala nekdanja nacistična koncentracijska taborišča, a ustrezne formulacije za zdaj ne omenja.

Kot agencijo Kathpress povzema Družina, v Izraelu temu nasprotujejo. V tamkajšnjem parlamentu že pripravljajo besedilo, ki bi potezo Varšave razlagalo kot neke vrste nezakonito zanikanje holokavsta. Kritičen je tudi State Department. Kot je sporočil, bi lahko dejanje Poljske spodkopalo svobodo govora in akademske polemike.

Predsednik zgornjega doma poljskega parlamenta Stanislaw Karczewski je zakon, ki so ga sprejeli poslanci, vzel v bran, prepričan je, da je treba poskrbeti za dostojanstvo Poljske in Poljakov. Varšava si želi dialoga z Izraelom, da bi pojasnila svoj korak. Očitkov prav tako ne razume namestnik poljskega ministra za kulturo Jaroslaw Sellin.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.